U21 herr: Andersson tvåmålsskytt mot England

Tobias Hysén högst i grattishögen efter Johan Anderssons målEn blek första halvlek vändes till en fullt godkänd insats mot England. Tre på förhand planerade byten i halvtid fick rejäl fart på det svenska spelet, och Johan Andersson hann göra två mål på de 45 minuter han fick på sig. I slutsekunderna kvitterade England, och slutresultatet 2-2 får anses rättvist. Hela 7.330 åskådare på Kristianstads IP fick se lagen äga en halvlek var.
- Att England gör 2-2 i slutet får vi ta. Vi går runt på ett antal spelare i truppen nu, för oss gäller det nu förberedelserna inför EM där vi ska ha 22 spelare med, säger förbundskapten Torbjörn Nilsson.

Matchen inleddes med fysiskt och resolut spel av Sverige, och en hel del goda intentioner av främst Lasse Nilsson på topp. Men England tog ledningen försmädligt enkelt på en hörna som Dean Ashton ohotad fick nick i mål från nära håll.
- Det första målet på hörna det här laget har släppt in på två år, konstaterade Torbjörn Nilsson efter matchen.
Det kunde dock ha blivit fler. Englands skicklige ytter David Bentley matade precisa hörnor och inlägg mot det välväxta anfallsparet Dean Ashton och Carlton Cole, och den svenska markeringen såg inte ut att vara tät nog. Farmåt såg det segt ut, och spelet var inte kvickt nog för att rå på de placeringssäkra engelsmännen.
I halvtid gjordes de första av matchens totalt 14 byten. Inhopparen Johan Andersson (Landskrona BoIS) var en riktig injektion för det svenska anfallsspelet, och skapade direkt chanser med sin snabbhet i tanke och fötter. Kvitteringen kom på nick.
Tobias Hysén svängde in en frispark från höger, och tre svenska huvuden flög fram i klunga för att möta. Per Nilsson krediterades först för målet, men Johan Andersson var den som skarvade in bollen i mål.
I 69:e matchminuten bytte England målvakt, då förbundskapten David Platt ville ge hela sitt lag speltid. Inhopparen Lee Grants första bollkontakt blev att plocka bollen ur nätmaskorna, detta efter ett missförstånd modell värre med backen Matthew Kilgallon. Johan Andersson trängde sig påpassligt mellan Kilgallon och Grant när den senare tvekade i utrusningen, och Andersson kunde retfullt enkelt peta in 2-1 för Sverige.
I slutskedet tryckte England på för en kvittering, och var nära flera gånger innan 2-2 slutligen kom med bara sekunder kvar av tilläggstiden. Michael Chopra kunde göra mål efter en trasslig situation där svenskarna inte lyckades rensa undan efter en hörna.
- Vi är glada att vi fick med oss nånting från den här matchen. Vi har ett ungt lag, och det här var en tuff match för oss. Vi spelar i en besvärlig EM-kvalgrupp i höst, och vi har mycket nytta av att möta så här kvalificerat motstånd, sade Englands förbundskapten David Platt.
På frågan om vilka spelare i sitt lag han trodde kunde bli aktuella för Sven-Göran Eriksson inom överskådlig tid nämnde Platt mittfältaren David Bentley (Arsenal) och Carlton Cole (Charlton).
- Cole är en spelartyp som kan behövas - stor, stark, snabb och oerhört teknisk, berömde Platt.
Storleken kunde åtminstone MFF:s Jon Jönsson gå i god för. Cole landade med sin fulla tyngd på Jönssons vrist i en duell, och i halvtid var foten så pass svullen och ond att Jönsson fick bryta matchen.
- Han (Cole) väger nog runt 100 kilo, gissade Jönsson dystert.
Som vanligt var ett antal "givna" spelare i U21-ålder inte tillgängliga för svensk del, då de är upptagna av spel i A-landslaget. Förbundskapten Nilsson hade dessutom valt att inte kalla utlandsproffsen Alexander Farnerud och Stefan Ishizaki.
- Jag vet var jag har dom. De spelade dessutom match i helgen, och det är viktigare för dom att få speltid i klubblaget och för mig att ge andra spelare chansen att visa upp sig, sade Torbjörn Nilsson.
30 mars 17.00
Kristianstads IP
Sverige-England 2-2 (0-1)
0-1 Dean Ashton (15'), 1-1 Johan Andersson (57'), 2-1 Johan Andersson (70'), 2-2 Michael Chopra (90'+2).
Sverige: John Alvbåge - Adam Johansson (Martin Andersson 81'), Per Nilsson, Mikael Antonsson, Gabriel Ucar (Christian Järdler 66') - Babis Stefanidis (Dusan Djuric 75'), Samuel Holmén, Jon Jönsson (Andreas Johansson 46'), Tobias Hysén - Pablo Piñones-Arce (Johan Andersson 46'),Lars Nilsson (Markus Rosenberg 46').
På bänken: Johan Wiland.
England: Scott Carson (Lee Grant 69')- Justin Hoyte, Michael Dawson, Steven Taylor (Matthew Kilgallon 63'), Liam Ridgewell - David Bentley (Michael Chopra 79'), Nigel Reo-Coker (David Jones 79'), Michael Tonge (Darren Ambrose 63'), Stewart Downing (James Milner 79') - Carlton Cole (Darren Bent 69'), Dean Ashton (Jonathan Stead 63').
Gula kort: Dawson och Cole, England
Publik: 7.330
Skott: 8-8, Skott på mål: 4-4, Frisparkar: 17-14, Hörnor: 0-7, Offside: 3-10. 
Domare: Mikko Vuorela, Finland. Ass. domare: Lassi Lahti & Ville Mantere, båda Finland. Fjärdedomare: Magnus Sjöblom, Sverige.
Englands trupp
Om EM-slutspelet