F19/85: Förlust och missat EM-slutspel

Sveriges F19-landslag förlorade sista matchen i EM-kvalet med 1-3 mot Schweiz. Därmed är Sverige utslaget ur turneringen. Schweiz vann gruppen Samtidigt besegra Italien Serbien/Montenegro med 4-2.
Fyra klara målchanser brändes i vardera halvleken.
De inleddes med att Linda Forsberg nickade utanför efter en hörna. Inom loppet av tio minuter missade sedan Sofie Anderssson två frilägen och den uteblivna utdelningen kröntes med att Johanna Frisk sköt en frispark i ribban. Allt inom loppet av en halvtimme.

Chocken blev total när Schweiz tog ledningen efter 39 minuter när Sverige var under framryckning och Vanessa Buerki kom fri med Jenny Olsson som var chanslös i det svenska målet.
Medan svenskorna ännu hängde med huvudena lyckades Vanessa Buerki väggspela fram sin anfallskollega Lara Dickenmann till 2-0 bara minuten senare.

Andra halvlek artade sig till en enda press mot det schweiziska målet. Caroline Seger och Emma Stålhammar samt Susanne Moberg två gånger om lyckades inte få bollen över mållinjen. Inte förrän fem minuter före slut nickade Linda Forsberg in 1-2 efter en hörna.
På tilläggstid slog Vanessa Buerki till igen och fastställde slutresulatet till 3-1 för Schweiz.
Schweiz vann gruppen efter 4-2-seger över Serbien/Montenegro. Italien har chans att gå till slutspel som bästa tvåa men kan även bli gruppvinnare i efterhand. Det beror på resultaten i sista kvalgruppen som spelas i Frankrike med början den 26/4. Om tvåan i den gruppen också slutar på 6 poäng kan det inbördes resultatet mellan Italien och Schweiz (4-1) göra Italien till gruppvinnare.

Förbundskapten Anna Signeul kommenterar:
- Schweiz hade ett välspelande lag. Vanessa Buerki har ställt till det för oss en gång tidigare i EM-kval när vi spelade 1-1  Vårt problem har hela tiden varit att inte kunna utnyttja alla de chanser som vårt spelövertag gett. Jag är ändå nöjd med att våra tjejer kämpade in i det sista trots att vi hade en rejäl uppförsbacke. Vad det här laget saknade var en spelare som kunde sätta pricken över i, en säker målgörare. Några spelare hade för litet matchträning, vilket visar sig just i slutet av en så här tuff turnering. Oturligt blev Sandra Linder, en av våra mittbackar skadad och måste utgå. Vi inledde med 3-4-3-spel men de sista 20 minuterna flyttade vi fram positionerna ytterligare till 3-3-4. Ur den här truppen blir åtta spelare överåriga till nästa F19-landslag.

24 april - EM-kval 2 Grupp A5
Riva del Garda
Sverige-Schweiz 1-3 (0-2)
0-1 (39) Vanessa Buerki, 0-2 (40) Lara Dinkenmann, 1-2 (85) Linda Forsberg, 1-3 (90) Buerki.
Sverige:Jenny Olsson - Emma Herbring, Sandra Linder (Maria Nordbrandt 72), Johanna Frisk, Maria Karlsson - Emma Wilhelmsson (Anna Bodén 53), Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Linda Forsberg - Sofie Andersson (Susanne Moberg 60), Emma Stålhammar.
Arco di Trento
Italien-Serbien/Montenegro 4-2
Sluttabell EM-kvalgrupp A5

Upplagt av: Thorsten Frennstedt