Herr: Portugal räddade oavgjort på övertid

Zlatan Ibrahimovic steget före Luis FigoSverige såg ut att stjäla segern på bortaplan mot Portugal, men på övertid räddade värdarna oavgjort genom Nuno Gomes mål till 2-2. Kim Källström hade gett Sverige ledningen med en stenhård frispark, och Christian Wilhelmsson tvingade fram 1-2 med ett fräckt inspel minuterna före full tid.
- En tuff match, precis som vi väntade oss. Portugiserna är skickliga med sitt passningsspel, men i det stora hela gör vi en bra match. Ett bra test inför EM, sade förbundskapten Lars Lagerbäck efter matchen.

Matchen inleddes i ett piggt tempo, där lagen gav och tog både framåt och bakåt. Zlatan Ibrahimovic höll sig framme på ett par svenska farligheter medan Portugal imponerade med ett blixtrande passningsspel, ständigt med ett tillslag.
Matchens första mål blev Sveriges, sedan Kim Källström presenterat Portugals målvakt Ricardo för vänstersläggan, EM-bollen och den fuktiga gräsmattan. Från gott och väl 30 meter sköt Kim en svensk frispark stenhårt, skruvat och lågt. Bollen dippade och studsade två meter framför Ricardo, tog ny fart i gräset och rikoschetterade mot Ricardos axel och upp i nättaket.
- Det är blött i gräset och bollen är ruskigt hal, så jag fick lite hjälp kommenterade Källström målet till Kanal 5 i halvtid.
Ricardos ingripande såg misslyckat ut, men Källströms frispark var perfekt slagen och utnyttjade bollens och underlagets egenskaper - det hade på förhand talats om 'EM-bollens' skottegenskaper och Källström hade bevisligen dragit nytta av träningen med bollen.
Andreas Isaksson räddar Luis Figos straffsparkKnappt 10 minuter senare blåste domaren straffspark för Portugal, sedan Andreas Johansson gått på kropp och tryckt undan benen för Figo i straffområdet. Figo tog straffen själv, men slog den inte bättre än att Andreas Isaksson kunde rädda. Isakson väntade ut Figo och dök åt rätt håll, Figo var sedan först framme med foten på returen men Isaksson var rätt placerad för att samla upp bollen.
Portugal tog över spelet allt mer i slutet av halvleken. Med sin snabbhet, teknik och kortpassningar så pressade man ner det svenska mittfältet i knäet på backlinjen. Kvitteringen kom via Pauleta, som spelades fram igenom en tjock linje av sex-sju gula tröjor i utkant av svenskt straffområde. Isaksson gick långt ut för att skära av vinkeln, men var chanslös.
Kim Källström målskytt mot PortugalI halvtid gjorde Sverige fyra byten, som snart följdes av ytterligare tre. Även Portugal vädrade bänken ordentligt som sig bör i ett genrep av detta slag, och tempot i matchen mattades av.
Christian Wilhelmsson mattades dock inte av, utan fortsatte arbeta outröttligt på sin kant. I slutminuterna gick han loss ute till vänster, bröt inåt och sköt bollen in i straffområdet. Portugisiske backen Rui Jorge slängde fram ett olyckligt ben för att rensa, och placerade bollen i eget mål.
Sverige orkade dock inte stänga matchen under de få minuter som återstod. Portugal pressade för en kvittering, och fick den också på övertid när Nuno Gomes tilläts nicka in 2-2 och rädda oavgjort.
Den svenska sviten utan förlust på portugisisk mark står sig därmed - på sex matcher har Sverige fyra segrar och två oavgjorda. Tillsammans med en rad positiva besked från EM-hungriga spelare är detta något att ta med sig tillbaka till Portugal i juni...
28 april, 21.15
Estádio Cidade de Coimbra
Portugal-Sverige 2-2 (1-1)
0-1 Kim Källström (17'), 1-1 Pauleta  (33'), 1-2 Självmål (86'), 2-2 Nuno Gomes (90+1')
Sverige: 1 Andreas Isaksson (12 Magnus Hedman 46') - 2 Erik Wahlstedt, 3 Olof Mellberg (15 Andreas Jakobsson 46'), 4 Johan Mjällby (14 Petter Hansson 53'), 5 Teddy Lucic (13 Erik Edman 46') - 6 Tobias Linderoth (17 Anders Andersson 72') - 7 Andreas Johansson (21 Anders Svensson 62'), 8 Kim Källström, 9 Christian Wilhelmsson - 10 Marcus Allbäck (20 Niklas Skoog 46'), 11 Zlatan Ibrahimovic (18 Johan Elmander 62').
Ej använda avbytare: , 22 Magnus Kihlstedt - 16 Alexander Östlund, 19 Mikael Nilsson.
Publik: 15.000
Portugal och den svarta onsdagen
(.../100ar)
Sveriges trupp
Portugals trupp
Senaste mötet med Portugal (2002)
"Allt förberett inför EM"