U21 herr: Sverige fick italiensk lektion

- Vi mötte ett väldigt duktigt lag med idel Serie A- och B-spelare. Det är bara att konstatera att vi fick oss en rejäl lektion ikväll.
Förbundskapten Torbjörn Nilsson fann inget skäl att bortförklara 0-4-nederlaget mot Italien, Sveriges sista landskamp före EM-slutspelet i Tyskland.
Matchen var någorlunda jämn första tio minuterna innan det första hemmamålet föll.
- Men då var det som att tuppkammen växte på dem. De har 4, 5, 6 individuellt väldigt skickliga spelare. Vi måste komma närmare, nu hamnade vi alldeles för långt ifrån. Man måste vara på tå för att ha en chans känns det som, konstaterade Torbjörn som fick se ytterligare ett italienskt mål före halvtidsvilan. Båda de första italienska fullträffarna signerades av Parmas Gilardino som därefter klev av.
Vilket även fler hemmaspelare gjorde vad det led. När matchen var slut återstod endast tre ur startelvan på planen. De italienska bytena tycktes dock inte förrycka rytmen även om Sverige förmådde skapa en del lägen mot italienarnas tajta 4-4-2-försvar.
- Vi försökte få in mer bollar i djupled från mittplan och in på ytan för våra forwards. Det gick inte alls i första halvlek då deras backlinje istället kunde kliva högre och högre i banan.
Även Sverige företog maximalt antal byten, sex i Sveriges fall.
- Vi måste gå runt på spelare, det var ju en hel del som spelade i söndags.
Torbjörn tyckte spontant att det italienska laget var bättre än det Spanien som Sverige utmanövrerade i play-off till EM. Med en månad kvar till slutspelet kan Nilsson konstatera att det fattas ett par snäpp i nivå mellan Italien och Sverige.
- Men kanske formen kommer, det känns inte som att våra spelare har kommit i form än, det borde komma med några till omgångar av Allsvenskan, menade Torbjörn som tror att lag som Italien har motsatt formkurva i slutet av sin långa säsong.
- Det är klart att vi släppt in på tok för mycket, tio mål på tre matcher i år, men det ska bli bättre som sagt.
Jon Jönsson var främste svensk tillsammans med Per Nilsson. Målvakterna Wiland och Alvbåge kan heller inte lastas för de fyra baklängesmålen, varav tre kom på nick efter inlägg.
EM-slutspelet i Tyskland
27 april, 21.00
Briamasco-stadion, Trento
Italien-Sverige 4-0 (2-0)
1-0 (10) Gilardino, 2-0 (29) Gilardino, 3-0 (50) Caracciolo, 4-0 (73) Sculli.
Sverige: Johan Wiland (John Alvbåge 46) - Martin Andersson (Fredrik Stenman 66), Mikael Antonsson (Patrik Gerrbrand 46), Per Nilsson (K), Mikael Dorsin - Alexander Farnerud, Andreas Johansson, Jon Jönsson, Tobias Hysén (Babis Stefanidis 54) - Lars Nilsson (Johan Andersson 46), Markus Rosenberg (Stefan Ishizaki 61).
Italien: Federico Agliardi (Carlo Zotti 46) - Cristian Zaccardo, Emiliano Moretti (Gorgio Chiellini 55), Andrea Barzagli (Cesare Bovo 61), Daniele Bonera (K) (Alessandro Potenza 46) - Angelo Palombo (Gaetano D'Agostino 53), Giandomenico Mesto (Matteo Brighi 46), Marco Donadel (Giampiero Pinzi 46), Alberto Gilardino (Andrea Caracciolo 34) - Simone Del Nero, Giuseppe Sculli.
Italiensk varning: Donadel.
Publik: 6.000. Domare: Serea, Rumänien. Ass. domare: Nita & Onita, båda Rumänien.