Herr: 3-1-seger mot Finland

Nöjd AnderssonSverige vann rättvist med 3-1 borta mot Finland. Anders Andersson kvitterade Finlands tidiga ledning och låg bakom ledningsmålet. Marcus Allbäck satte tvåan och trean och båda gångerna fick Zlatan assistpoängen.
Sverige svarade för en gedigen insats och skapade många chanser.
Både Finland och Sverige svarade för en fin första halvlek, framförallt skapade Sverige mycket chanser - redan i inledningen av matchen. Men det var hemmalaget som gick till ledning genom Jari Litmanen på straff. Elvameterssparken föregicks av att Eremenko gått omkull i en duell med Magnus Hedman.
Sveriges offensiv kom av sig något därefter men bara temporärt. Svenskarna jobbade sig in igen i matchen och i den 30:e minuten kom den rättmätiga kvitteringen. Petter Hansson slog en vältajmad lång boll med adress Anders Andersson, passen gick över Sami Hyypiä och Anders tog elegant ner och sköt 1-1.
Andersson fullföljde en bra förstahalvlek när han frispelade Zlatan Ibrahimovic i slutminuten. Niemi klarade Zlatans skott men returen förvaltade Marcus Allbäck till svensk ledning.
I andra halvlek trollade Zlatan bort det finländska försvaret med knappa tio kvar och serverade därefter Allbäck som kunde slå in sitt andra mål för kvällen. Sverige vann fullt välförtjänt efter en gedigen insats. Även Finland presterade en bra match men det var Sverige som skapade flest heta lägen.
Allbäck, tvåmålsskyttFörbundskaptenerna var väldigt glada efter en bra genomkörare.
- Vi hade problem i början och fick kämpa för att hitta våra positioner men när vi väl gjort det så funkade det jättebra, menade Lagerbäck som inte ville dra för stora växlar på segern.
- Men det var en gedigen insats mot ett Finland som var riktigt bra i början. Dessutom fanns det gott om bra individuella prestationer, menade Lagerbäck och avslutade,
- Kul också för "Mackan" som haft lite speltid att han fick göra två mål.
Några svaga kort syntes inte i Sverige den här kvällen. Det var plusbetyg över hela linjen och goda formbesked från de spelare som haft begränsad matchtid under året, som till exempel Allbäck, Hedman och Mjällby.
Efter matchen flög Sverige direkt hemåt från Tammerfors för ledighet över pingsthelgen. EM-lägret återupptas i Stockholm på tisdag.
28 maj 20.00 (lokal tid)
Ratina, Tammerfors
Finland-Sverige 1-3 (1-2)
1-0 (8) Jari Litmanen straff, 1-1 (30) Anders Andersson, 1-2 (45) Marcus Allbäck, 1-3 (82) Allbäck
Sverige: 1 Magnus Hedman - 2 Teddy Lucic, 3 Petter Hansson, 4 Johan Mjällby (K), 5 Erik Edman (13 Alexander Östlund 75) - 6 Tobias Linderoth - 7 Christian Wilhelmsson (15 Pontus Farnerud 75), 8 Anders Svensson, 9 Anders Andersson - 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Marcus Allbäck.
Ersättare ej inbytta: 12 Eddie Gustafsson - 14 Mikael Nilsson, 16 Fredrik Ljungberg, 17 Andreas Johansson, 18 Henrik Larsson.
Finland: 1 Antti Niemi - 2 Petri Pasanen, 4 Sami Hyypiä (14 Toni Kuivasto 64), 5 Hannu Tihinen, 6 Mika Väyrynen, 7 Mika Nurmela (15 Jari Ilola 86), 9 Mikael Forssell, 10 Jari Litmanen, 11 Joonas Kolkka (21 Jonatan Johansson 81), 13 Juha Reini, 20 Aleksei Eremenko Jr (16 Antti Okkonen 72).
Ersättare ej inbytta: 12 Jussi Jääskeläinen - 19 Ville Nylund, 3 Juuso Kangaskorpi, 18 Shefki Kuqi.
Domare: Alberto Undiano Mallenco, Spanien. Ass. domare: Fermin Martinez Ibañez & Jesus Pedro Azcona Iturbe, båda Spanien. Fjärdedomare: Vesa Hatila, Finland.
Publik: 16.000.

Läs också på jubileumssidorna:
Lyckat genrep mot Finland 1990