Lyckat genrep mot Finland 1990

Fredagens match mot Finland är väl att se som ett "halvt" genrep inför EM i Portugal. Polenmatchen på Råsunda tillkommer ju också den 5 juni. När Sverige mjukade upp inför VM 1990 var det dock ett äkta genrep med Finland som motståndare.
Det utvecklades till en riktig klang-och-jubel-föreställning där Sverige kammade hem sin största seger på halvannat decennium. Hela 6-0 slutade matchen sedan Anders Limpár haft stor show. Men förväntningarna som delvis byggdes upp av storsegern på Råsunda förvandlades till en gruvlig baksmälla i VM där Sverige fick respass utan poäng i gruppspelet.
Svenska genrep till EM och VM har visat en tendens till att sluta oavgjort. De tre senaste gångerna har till och med resultaten varit desamma - 1-1. Om det är en fingervisning inför Sverige-Polen ska väl vara osagt men det kan kanske vara något att ta i beaktande när du tar svängen förbi ditt Svenska Spel-ombud nästa vecka.
Det "riktiga" genrepet 1990 mot Finland inför ett glesbefolkat Råsunda (knappt 13.000) var i varje fall ett lysande undantag från normen. Finland hade veckan innan spelat 1-1 med Irland men den nationen hade förstås inte någon Limpár. Anders satte fart direkt på Råsunda och levererade förspelet till Mats Magnussons 1-0 redan i den femte minuten. Tvåan krutade han själv in och de fyra återstående påsarna låg han också bakom.
4-0-målet hade haft alla förutsättningar att bli en svensk klassiker i stil med Brolins mål mot England i EM -92 om det bara fallit i en match av större betydelse. Två raka klackningar, först Klas Ingessons och sedan Limpárs öppnade fritt fram för Brolin till mål. Klas och Tomas var ju för övrigt medaktörer i det klassiska målet -92 också.
Sverige och Finland har matchat flitigt genom åren. Första mötet skedde 1911, årets match är den 81:a och Sverige har ett kraftigt övertag i statistiken: 61 gånger har Sverige segrat och endast nio förluster har räknats in.
Zlatan mot Finland 2001Senaste mötet slutade dock i finsk favör, inomhus i Jönköping 2001 föll ett hemmabaserat och mycket ungdomligt Sverige med 1-0.
Under loppet av några dagar mötte Sverige Finland och Färöarna inomhus och fem av årets EM-resenärer begick sina landslagsdebuter i samband med dessa matcher, nämligen Erik Edman, Petter Hansson, Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Christian Wilhelmsson.
Matchen i Tammerfors på fredag är speciell ur en annan, finländsk, aspekt. Det blir första gången som en A-landskamp mot Sverige avgörs utanför Helsingfors (undantaget tre innematcher i Lahtis på 80-talet)
Sveriges EM- och VM-genrep i modern tid
2004 Polen ?-?
2002 Japan 1-1
2000 Spanien 1-1
1994 Rumänien 1-1
1992 Ungern 2-1
1990 Finland 6-0
1978 Tjeckoslovakien 0-0
1974 Schweiz 0-0
1970 Ungern 2-1
1958 Schweiz 3-2
1950 Nederländerna 4-1