U21-EM: 3-1-seger över favorittippat Portugal

Elmander sprang ifrån PortugalU21-landslagets EM-premiär slutade med en sensationell 3-1-seger mot EM-favoriten Portugal.
Med två mål och ett assist var Johan Elmander mannen bakom skrällen. Elmander blev förstås korad till "Man of the match".

Taktiken var klar. Svenskarna skulle hålla sina positioner defensivt och göra det svårt för sina motståndare.
Portugiserna visade dock stundtals varför de räknas som EM-favoriter. Även om de inte hade haft ett enda riktigt skott på mål före Hugo Almeidas 1-0-mål i 27:e minuten hade de inte varit ofarliga. Just Almeida hade haft ett par lägen utan att få till skotten.
Ledningsmålet kom efter en spelvändning ut på högerkanten där ytterbacken Mário Sérgio Nogueira slog ett hårt och skruvat inlägg. John Alvbåge tvekade och kom inte ut hela vägen. Almeida hade hög fart mot bortre stolpen och från nära håll fick han kanonträff med pannan. Alvbåge hann aldrig avvärja.
Efter målet kom svenskarna upp i banan, och på första avslutet mot mål kom kvitteringen.
Det var tolv minuter efter 0-1 som Babis Stefanidis bröt ett uppspel, gjorde en tvåfotare in i planen och serverade Johan Elmander en högeryttersida på djupet. Anfallaren löpte in framför sin back och avslutade med ett distinkt v��nsterskott längs marken, tätt intill första stolpen.

Dusan Djuric hade ett läge att göra 2-1 några minuter senare. Det målet lät dröja till matchen hade gått exakt 50.00 - då Elmander slog till igen. Frispelad av Johan Andersson valde det Alingsåsbördiga Bröndbyproffset att gå själv i stället för att servera Andersson framför mål. Ett bra beslut skulle det visa sig. Med en höger bredsida i bortre hörnet sköt han nämligen Sverige till ledning.
Inför matchen hade truppen fått se en videoupptagning av hur Italien framgångsrikt skar av portugisernas anfallsvägar vid en träningsmatch (3-1-seger för Italien) för en månad sedan.
Tanken var att svenskarnas 4-3-3-uppställning mer skulle bli som 4-5-1 så att spelytorna krymptes. Just så ställde det svenska laget upp i andra halvlek när lagen möttes i en träningsmatch i februari. Den halvleken slutade 0-0 sedan Sverige och Elfsborgs Lasse Nilsson haft bästa chansen med ett friläge.
Taktiken fungerade alldeles utmärkt. Svenskarna fick bort Portugals offensiva mittfältare ur matchen. Beviset på det var att båda blev utbytta i 55:e minuten. Åtta minuter senare gjorde sydeuroéerna även ett forwardsbyte. De hade helt kommit av sig.

3-1, IshizakiNär Johan Elmander serverade inhopparen Stefan Ishizaki perfekt skottläge just utanför straffområdet kom 3-1. Genoalånet placerade läckert in bollen i målvakt Moreiras bortre hörn.
På slutet hade portugiserna en frispark i ribban, men egentligen var den svenska segern aldrig hotad, utan mycket säker.
I den andra matchen i Sveriges grupp vann värdnationen Tyskland med 2-1 mot Schweiz i Mainz. Redan på söndag ställs svenskarna mot just Tyskland.
- Vi hade sett Italien tråka ut Portugal på video. Så vi visste vad som förväntades av oss, att vi behövde backa hem. Efter 10-15 minuter försökte vi komma upp i banan utan att lyckas. Efter 1-0 var vi kanske inte illa ute eftersom de inte skapade speciellt mycket. Men lite oroligt var det. Sedan gjorde Johan Elmander det sköna 1-1-målet. Det var en riktigt skön seger, sade Torbjörn Nilsson efter matchen.

Johan Elmander om sina mål:
- Det var lite oroligt vid deras 1-0. Vi kom inte upp i banan. Men efter målet började vi komma in i det. Vid 1-1 får jag bollen av Babis. Jag visste från Djurgårdstiden att han slår den på djupet, så jag behövde bara springa. Vid 2-1 får jag bollen av Johan. Deras backar och målvakt tror att jag skall slå ett inlägg, men jag lurar dem, går in själv och sätter den.

Elmander om sitt byte:
- Jag fick en smäll, han trampade rätt på mig. Det var nog inte så farligt, men det var bättre att slänga in en pigg spelare. Men det är så i fotboll, det skall göra ont att vinna, fast det känns skönt också... Hur långt det här kan bära vet jag inte, men det är i alla fall viktigt att få en bra start.

U21-EM Grupp B
28 maj 20.45

Carl-Benz Stadion, Mannheim
Sverige-Portugal 3-1
0-1 (28) Hugo Almeida, 1-1 (40) Johan Elmander, 2-1 (50) Elmander, 3-1 (71) Stefan Ishizaki
Sverige: 1 John Alvbåge - 6 Fredrik Stenman, 18 Patrik Gerrbrand, 2 Mikael Antonsson, 3 Mikael Dorsin - 14 Babis Stefanidis, 8 Samuel Holmén, 21 Dusan Djuric (7 Stefan Ishizaki, 45), 13 Jon Jönsson (11 Andreas Johansson, 72), 15 Johan Andersson - 9 Johan Elmander (20 Rosenberg, 79).
Ersättare, ej inbytta: 12 Johan Wiland, 22 Jonas Sandqvist - 16 Christian Järdler, 4 Dennis Melander, 5 Per Nilsson, 10 Alexander Farnerud, 17 Tobias Hysén, 19 Lars Nilsson.
Svenska varningar: Stenman, Ishizaki
Domare: Alexandru Dan Tudor, Rumänien. Publik: 2.500

Spelprogram

Upplagt av: Johan Rydén