U21-EM: Ny skräll - Sverige klart för semi

Jönsson grattas av Farnerud efter 1-0Efter sensationen i Mannheim kom en till. Det svenska U21-landslaget följde nämligen upp skrällsegern mot Portugal med en ännu större bomb.
Inför drygt 18.000 åskådare besegrades hemmanationen Tyskland med 2-1 - och nu är semifinalplatsen i hamn, Sverige vinner Grupp B och spelar semifinal i Bochum 5 juni.
Det var framför allt en mycket stark andra halvlek som gav segern. Då kom också de båda målen, 1-0 av Jon Jönsson och 2-0 av Johan Elmander.
Mikael AntonssonFörsta halvlek gick nämligen på poäng till tyskarna. Det svenska laget ägnade sig mest åt att ligga i sina positioner och göra det trångt för hemmaspelarna. Tyskarna hade för övrigt bytt ut hela nio spelare från startelvan i senaste matchen.
I ett par femminutersperioder etablerade tyskarna hårt tryck mot Sveriges mål. Det var framför allt duktige högeryttern David Odonkor som var svårfångad.
Det var oroligt framför Johan Wilands mål vid ett par tillfällen, men tyskarna lyckades trots det inte avlossa ett enda skott mot detsamma före paus.
En riktigt vass chans hade de dock i 35:e minuten då plötsligt två spelare stod helt rena sju-åtta meter från mål. Högerbacken Mortiz Volz från Fulham verkade överraskad av att bli så fri så att han fick snedträff och bollen smet utanför.
De sista fem minuterna av halvleken fick även Sverige till lite anfallsspel. Tobias Hysén (nick) och Johan Elmander (vänsterskott) fick i väg lagets första bollar mot mål, och på övertid kom den stora chansen.
Alexander Farnerud spelade loss Elmander som kom runt målvakten Tim Wiese men fick bollen lite för långt ifrån sig. Svensken kastade sig fram för att trycka in ledningsmålet, men fick inte någon träff utan bollen rullade utanför.
Målen kom efter paus i stället. I 49:e minuten hittade Samuel Holmén fram till Tobias Hysén på vänsterkanten. Hysén hade ingen med sig framför mål utan spelade hem till Johan Elmander, som dock missade. Bakom kom Jon Jönsson perfekt och dundrade in bollen i ena burgaveln.
Åtta minuter senare slog Alexander Farnerud ett inlägg från högerkanten som Holmén nickade i ribban. Elmander vräkte sig fram och stötte in returen. Mellan målen hade dessutom Farnerud haft ett friläge utan att få till skottet.
Tyskarna gjorde ett försök att komma tillbaka i matchen. Efter en försvarsmiss blev nye stjärnan Lukas Podolski helt fri. Han lobbade över Johan Wiland, och i ribban. Returen rensades bort.
Efter det såg tyskarna ut som ett slaget lag. När inhopparen Benjamin Auer visade styrka genom att vända bort en försvarare och trycka in reduceringen i den 84:e minuten vaknade de igen.
Slutet blev en rysare med fyra tyska hörnor och två riktigt bra svenska chanser. Med rutinerat spel på slutet dödade svenskarna matchen och vann med 2-1.
Nu fick de vänta in kvällens senare resultat i Mainz mellan Portugal och Schweiz. Oavgjort eller portugisisk seger innebar att saken var klar, Sverige klart för semifinal i U21-EM. Matchen slutade 2-2 och Sverige är därmed klara segrare i Grupp B. 20.45 lördagen den 5 juni spelar Sverige EM-semifinal i Bochum mot tvåan i Grupp A.

Kommentarer efter matchen
Torbjörn Nilsson, förbundskapten:
- Det var så lugnt fram till 2-1, sedan blev jag alldeles torr i munnen och pulsen ökade direkt. Nu gör förhoppningsvis Portugal resten åt oss i kväll.
- Nu skall vi ända fram. Får de här killarna vila kan allt hända. Jag hade kanske trott på en seger och en oavgjort, kanske. Men att vi skulle slå både Portugal och Tyskland hade jag bara drömt. Tyskarna är så effektiva.
- Jag blev mycket förvånad när de bytte nio spelare, men vi hade faktiskt samma tanke. Fast vi ändrade oss och bytte bara tre utespelare. Men det är för tätt med bara en dags vila, det borde vara minst två. Uefa får inte göra så här.

Johan Elmander, återigen utnämnd till matchens lirare:
- Vi spelade riktigt bra. Det är lagmoralen som gör det. Det är alltid viktigt att ha en bred och bra trupp, och det har vi.
- Det var riktigt skönt att få göra målet. Jag hade ju ett läge i första. Jag såg att Samuel kanske skulle vinna nickduellen och dök fram och tryckte in den.

Fredrik Stenman om OS:
- Första halvlek var inget vidare, men andra... Det var helt fantastiskt. Nu börjar man lukta lite på OS. Tar bara Portugal poäng har vi två chanser att ta oss till Aten.

Jon Jönsson om sitt mål:
- Jag brukar komma i den ytan. Som tur var missade Elmander så det var bara att springa in bollen. Jag fick bra träff, faktiskt. Den är jag nöjd med... Efter målet fick vi matchen dit vi ville.

Tobias Hysén om samma mål:
- Inspelet var väl menat till Elmander, men det brukar komma någon i andravåg också. Jag stod bakom mål när Jon sköt och såg den gå in. Det var underbart.

EM-debutanten Johan Wiland:
- Det kändes som att vi hade kontroll. Spelet i luften kändes riktigt bra. Förutom en situation när jag fick solen i ögonen gick det klockrent. Synd att vi inte kunde hålla nollan, men att slå Tyskland borta inför 18.650 åskådare är ändå helt sjukt bra.
U21-EM Grupp B
30 maj 18.15
Carl-Benz Stadion, Mannheim
Tyskland-Sverige 1-2 (0-0)
0-1 (49) Jon Jönsson, 0-2 (62) Johan Elmander, 1-2 (84) Auer.
Sverige: 12 Johan Wiland - 6 Fredrik Stenman, 18 Patrik Gerrbrand, 2 Mikael Antonsson, 3 Mikael Dorsin - 10 Alexander Farnerud, 8 Samuel Holmén, 13 Jon Jönsson (11 Andreas Johansson 60), 7 Stefan Ishizaki, 17 Tobias Hysén (14 Babis Stefanidis 71) - 9 Johan Elmander (20 Markus Rosenberg 79).
Ersättare, ej inbytta: 1 John Alvbåge, 22 Jonas Sandqvist - 16 Christian Järdler, 4 Dennis Melander, 5 Per Nilsson, 15 Johan Andersson, 19 Lars Nilsson, 21 Dusan Djuric.
Svenska varningar: Ishizaki och Dorsin. Domare: Luis Medina Cantalejo, Spanien.
Publik: 18.650.

Spelprogram

Upplagt av: Johan Rydén