EM: 5-0 mot Bulgarien i premiären

Henrik Larsson efter sitt mål till 2-0Sverige vann EM-premiären mot Bulgarien med 5-0. Efter en jämn första halvlek torpederade Henrik Larsson matchen med två blixtsnabba mål, och blev historisk som förste svensk att göra mål i fyra stora mästerskap. Då Italien och Danmark spelade 0-0 tog Sverige ledningen i grupp C efter den första matchdagen.
- Det är två tuffa matcher i gruppen som återstår, men vi vinner med 5-0 och det här ger oss självförtroende sade Zlatan Ibrahimovic efter matchen.

Matchen på den femstjärninga José Alvalade-stadion inleddes i ett friskt tempo, där båda lagen skapade chanser även om det var bulgarerna som höll i bollen bäst. Sverige spelade beslutsamt, men något stressat och långt i inledningen.
Sveriges första mål kom efter en dryg halvtimme: Anders Svensson tittade upp och frispelade Zlatan Ibrahimovic med en perfekt djupledsboll. Zlatan drev bollen hela vägen till mål, men valde att istälelt för avslut osjälviskt att spela in till en framstormande Fredrik Ljungberg i mitten.
Teddy Lucic tvingades kliva av planen strax före halvtidsvilan.
- Jag kände att det knakade till rejält. det gick inte att fortsätta att spela, sade Lucic om vad som befaras vara en muskelskada i revbenstrakten.
Lucic ersattes av Christian Wilhelmsson vilket innebar att Mikael Nilsson tog klivet ner på högerbacken, en uppgift han kom att sköta med den äran.
Andra halvlek inleddes med en frän bulgarisk forcering, och kvittering var ytterst nära genom Jankovic, Petrov och Berbatov. Men det var just då som Henrik Larsson klev fram och avgjorde matchen med två vackra mål inom loppet av 71 sekunder.
2-0 kom efter ett perfekt vänsterinlägg från Erik Edman, som "Henke" nådde raklång med en fenomenal språngnick. Minuten senare avancerade Christian Wilhelmsson till höger, och Anders Svenssons inlägg från höger skarvades upp i nättaket av "Henke" ur svår vinkel.
Bulgarien var chockat, och ett heltänt Sverige spelade ut för fullt. Fredrik Ljungberg tog som vanligt mycket stryk av backarna, och vann till slut en straff för Sverige då han gjordes ner i straffområdet. Ordinarie straffskytt Henrik Larsson överlät 4-0 till Zlatan Ibrahimovic:
- Henke kom till mig och sa "du kan ta den om du vill", sade Zlatan om straffen som han slog in hårt och lågt.
På övertid fick också inhoppande Marcus Allbäck vara med på målkalaset med ett distinkt avslut på framspelning av Henrik Larsson.
5-0 var stora siffror mot ett Bulgarien som absolut inte såg ut som ett stryklag. Bulgarien såg farliga ut på svensk planhalva, men defensivt spelade man stundtals med alltför små marginaler - något som svenskarna effektivt utnyttjade. Bulgarerna hade ett par heta chanser att kvittera till 1-1, men innan man kallar slutresultatet orättvist ska man komma ihåg att bulgariske målvakten Zdravkov lyckades rädda frilägen för både Ljungberg och Zlatan.
Henrik Larssons comeback i tävlingsmatch kröntes alltså med två mål och en målgivande passning, och en tämligen given utmärkelse som "Matchens lirare".
Målen gör "Henke" historisk - aldrig tidigare har en svensk spelare gjort mål i fyra EM/VM-slutspel. Vid sidan om Roland Nilsson är "Henke" den ende svensk som ens deltagit i fyra stora mästerskap, och han har alltså dessutom gjort mål i alla: 1 mål i VM 1994, 1 mål i EM 2000, 3 mål i VM 2002 och nu 2 mål i EM 2004.
Nästa chans att addera till målskörden kommer på fredag kväll 20.45: Italien väntar.

Måndag 14 juni 20.45
José Alvalade-stadion
Sverige-Bulgarien 5-0 (1-0)
1-0 Fredrik Ljungberg (32'), 2-0 Henrik Larsson (57'), 3-0 Henrik Larsson (58'), 4-0 Zlatan Ibrahimovic (straff, 72'), 5-0 Marcus Allbäck (90+1')
™ UEFA, EURO 2004, UEFA EURO 2004, the Official Logo, the Official Mascot and the UEFA EURO Trophy are trademarks of UEFA, registered in numerous territories around the world. UEFA disclaims any ownership or responsibility for the use and contents of this website. No reproduction of the trademarks is allowed without prior written approval of UEFA.Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Teddy Lucic (21 Christian Wilhelmsson 41'), 3 Olof Mellberg (K), 15 Andreas Jakobsson, 5 Erik Edman - 6 Tobias Linderoth - 7 Mikael Nilsson, 8 Anders Svensson (16 Kim Källström 76'), 9 Fredrik Ljungberg - 10 Zlatan Ibrahimovic (20 Marcus Allbäck 81'), 11 Henrik Larsson.
På bänken: 12 Magnus Hedman (mv), 23 Magnus Kihlstedt (mv), 4 Johan Mjällby, 13 Petter Hansson, 14 Alexander Östlund, , 17 Anders Andersson, 18 Mattias Jonson, 19 Pontus Farnerud, 22 Erik Wahlstedt.
Gula kort: Tobias Linderoth, Zlatan Ibrahimovic.
Bulgarien: 1 Zdravko Zdravkov - 4 Ivaylo Petkov, 18 Predrag Pazin, 3 Rosen Kirilov, 2 Vladimir Ivanov - 17 Martin Petrov (Lazarov 84'), 15 Marian Hristov, 19 Stilian Petrov, 13 Georgi Peev - 21 Zoran Jankovic (Dimitrov 62'), 9 Dimitar Berbatov (Manchev 77').
På bänken: Bojinov, Borimirov, Chilikov, Ivankov, Kolev, Kotev, Milen Petkov, Stoyanov, Zagorchich.
Gula kort: Ivaylo Petkov, Kirilov, Yankovich, Ivanov.
Officiell publiksiffra: 31.652
Statistik: Skott 14-11, Skott på mål 9-3, Bollinnehav 43%-57%, Frisparkar mot 21-20, Offside 5-1, Passningar 353-578, Lyckade passningar 260-467.