EM: Sverige mot kvartsfinal!

På väg till Algarve!Mattias Jonson sparkade Sverige till kvartsfinal i EM genom att kvittera en dansk ledning till 2-2 i slutminuten. Det oavgjorda resultatet gav tre lag på fem poäng i grupp C, och inbördes möten sinsemellan avgjorde: Sverige gruppsegrare, Danmark vidare på andra plats och Italien utslaget.
Nu spelar Sverige kvartsfinal i Algarve på lördag!
Förhandsspekulationer om det magiska resultatet 2-2, som skulle ta både Sverige och Danmark vidare, blev alltså verklighet. Men knappast på det sätt som vissa uttryckt räddsla för.
- Det var en jättefight i 90 minuter, och om någon som sett den här matchen säger något om uppgjort så tycker jag han kan gå hem och lägga sig, sade Lars Lagerbäck i flash-intervjun direkt efter matchen.
För tredje matchen i rad försatte sig Sverige i svårigheter på grund av svagt spel i matchens inledning.
Danmark var klart bäst första halvtimmen, och tog ledningen då Jon Dahl Tomasson lobbade över Andreas Isaksson från 20 meters håll. Förspelet till målet var symptomatiskt: Gravesen bröst och fick avancera oattackerad, slå passningen till Sand som rullade fram til Tomasson. Det svenska försvarsspelet fungerade varken i backlinjen eller på mittfältet.
Efter målet spelade Sverige raskt upp sig. Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic hade en dubbelchans, och Olof Mellberg nickade en hörna i insidan av klubbkamraten Sørensens stolpe.
Larsson omkull - svensk straffKvitteringen kom, men först direkt efter halvtidsvilan. Henrik Larsson fälldes av Sørensen, och tog själv säkert hand om straffen.
- Jag tänkte sätta den hårt och högt, nu blev den låg och mitt i men Sørensen gick åt hörnet.
Andra halvlek blev sedan en nagelbitare i högt tempo. Regnet och blötan gjorde spelet snabbt och chansartat, och rapporterna från Italien-Bulgarien löd 1-1 och italiensk press. Danmark gjorde 2-1 något turligt, sedan Tomasson fått bollen fri efter en rensning och ett flipperspel i svensk straffområde. Andreas Isaksson briljerade med ett par klassräddningar, samtidigt som Sverige jagade kvittering med två offensiva byten.
Den svenska taktiken utgick från att Italien skulle vinna mot Bulgarien - vilket också skedde, men först efter 4 av 5 övertidsminuter i Guimaraes. Vinst för Italien och svensk förlust hade inneburit respass för Sverige, men så blev det nu inte.
1,5 sekunder före kvitteringenDen svenska forceringen gav resultat när Christian Wilhelmsson ryckte loss till vänster och trängd lyckades få in ett hårt inspel. Sørensen tappade inspelet framför Mattias Jonson som tryckte in bollen till 2-2.
Den minut av matchen som återstod spelades av. Sverige höll i bollen, och Danmark riskerade inget genom att försöka anfalla.
På lördag möter Sverige tvåan i grupp D (avgörs imorgon onsdag): Tyskland, Holland eller Lettland.
Tisdag 22 juni 20.45
Bessa, Porto
Danmark-Sverige 2-2 (1-0)
1-0 Jon Dahl Tomasson (28'), 1-1 Henrik Larsson (46', straff), 2-1 Jon Dahl Tomasson (66'), 2-2 Mattias Jonson (90´)
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 7 Mikael Nilsson, 3 Olof Mellberg, 15 Andreas Jakobsson, 5 Erik Edman - 17 Anders Andersson (20 Marcus Allbäck 81') - 18 Mattias Jonson, 16 Kim Källström (21 Christian Wilhelmsson 72') , 9 Fredrik Ljungberg - 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Henrik Larsson.
På bänken: 12 Magnus Hedman (mv), 23 Magnus Kihlstedt (mv), 2 Teddy Lucic, 4 Johan Mjällby, 8 Anders Svensson, 13 Petter Hansson, 14 Alexander Östlund, 19 Pontus Farnerud, 22 Erik Wahlstedt.
Gula kort: Edman (avstängd nästa match), Källström.
Danmark: 1 Sørensen - 6 Helveg, 4 Laursen, 3 Henriksen, 5 Niclas Jensen (2 Bøgelund 46') - 15 Daniel Jensen (17 Poulsen 65'), 9 Tomasson, 7 Gravsen - 8 Grønkjær, 11 Sand, 10 Jørgensen (Rommedahl 57').
Domare: Markus Merk, Tyskland. Publik: 26.115.
Statistik: Skott 16-15, Skott på mål 6-7, Frisparkar mot 16-15, Hörnor 7-9, Bolleinnehav 51%-49%
Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg kommenterar inför kvällens match - se webb-TV.