EM: Sverige utslaget efter straffar

Efter 120 minuters fotboll, en boll i ribban, en boll i stolpen och 12 straffsparkar tog EM 2004 slut för Sverige. Efter en stentuff match där mycket lite skilde lagen åt lyckades Holland vinna straffsparksläggningen, och bryta sin "förbannelse".
Andreas Isaksson gjorde en kanonmatch i mål, det svenska försvaret tystade några av Europas bästa anfallare, och framåt hade både Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg avslut i virket under förlängningen - men Holland drog till slut det längsta av lyckans strån.
Straffsparksläggningens slut - Sverige 4, Holland 5
Det blev som väntat en match där Holland hade det mesta av bollinnehavet, och en prövande kväll för Andreas Isaksson. Men holländarnas avslut kom oftast utifrån, medan Sverige kontrade och spelade sig fram till avslut inanför straffområdet. Sett över hela matchen hade lagen ungefär likvärdiga möjligheter att göra ett avgörande mål, och undvika strafflotteriet.
För Holland var Ruud van Nistelrooy huvudpersonen, stark i närkamperna och ständigt farligt placerad. Tillsammans med Clarence Seedorf och senare Roy Makaay tvingade han Andreas Isaksson till flera fenomenala räddningar. Hela den svenska backlinjen bestod ändå provet att hålla nollan i 120 minuter mot allra svårast tänkbara motstånd.
För svensk del var Henrik Larsson lysande och vann allt i luften mot store Jaap Staam, samtidigt som Fredrik Ljungberg jobbade outtröttligt över stora ytor. Bollmottagningarna av "Henke" och Zlatan Ibrahimovic skapade chanser för framrusande mittfältare: Anders Svensson, Mattias Jonson och Kim Källström fick alla bra skottmöjligheter.
Holland pressade stundtals på rejält, särskilt i slutet av ordinarie tid, och i slutet av första förlängningskvarten. Men kvalitetsmässigt var de svenska chanserna inte sämre, och när matchen till slut gick till straffar kunde inget av lagen vara särskilt nöjt eller besviket med 0-0.
I straffläggningen sköt Zlatan Ibrahimovic Sveriges tredje straff över, och Olof Mellberg den sjätte inom räckhåll för Edwin van der Saar. Källström, Larsson, Ljungberg och Wilhelmsson satte sina straffar, medan Phillip Cocu missade en för Holland.
Arjen Robben förvaltade Hollands "matchboll", och gjorde mål på den avgörande straffen.
Sveriges EM-turnering 2004 slutar alltså utan någon spelförlust. 5-0 mot Bulgarien, 1-1 mot Italien, 2-2 mot Danmark, och kvällens straffförlust mot Holland räckte till en kvartsfinal, och en hedrande plats bland Europas 8 bästa lag.
När tårarna har torkat gäller det nu kvalet till VM i Tyskland 2006. Dessförinnan ska Sverige spela en jubileumslandskamp på Råsunda den 18 augusti. Motståndare: Holland.
Lördag 26 juni 20.45
Estadio Algarve, Faro-Loulé
Sverige-Holland 0-0 e full tid & förlängning,
4-5 e. straffar

Sverige: 1 Andreas Isaksson - 14 Alexander Östlund, 3 Olof Mellberg, 15 Andreas Jakobsson, 7 Mikael Nilsson-  6 Tobias Linderoth - 18 Mattias Jonson (21 Christian Wilhelmsson 65'), 8 Anders Svensson (16 Kim Källström 81'), 9 Fredrik Ljungberg - 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Henrik Larsson.
På bänken: 12 Magnus Hedman (mv), 23 Magnus Kihlstedt (mv), 2 Teddy Lucic, 4 Johan Mjällby, 13 Petter Hansson, 17 Anders Andersson, 19 Pontus Farnerud, 20 Marcus Allbäck, 22 Erik Wahlstedt.
Gula kort: Ibrahomovic, Östlund.
Holland: 1 van der Saar - 2 Reiziger, 3 Stam, 15 De Boer (4 Bouma 36'), 5 van Bronckhorst - 8 Davids (18 Heitinga 61'), 20 Seedorf, 6 Cocu - 7 van der Meyde (12 Makaay 87'), 10 van Nistelrooy, 19 Robben.
På bänken: Westerveld (mv), Waterreus (mv), Kluivert, van der Vaart, Sneyder, Overmars, van Hoydonk, Bosvelt, Zenden.
Gula kort: de Boer, van der Meyde, Makaay.
Statistik: Skott 16-23, Skott på mål 7-9, Hörnor 5-10, Frisparkar mot 28-32, Offside 5-3, Bollinnehav 40%-60%. Domare: Lubos Michel, Slovakien. Publik: 27.286.
Van der Saar med son tröstar Isak