EM: Zlatans klack ordnade 1-1 mot Italien

Zlatan har kvitteratItalien dominerade större delen av matchen mot Sverige, men ett konstmål av Zlatan Ibrahimovic och storspel av Andreas Isaksson hjälpte Sverige att få oavgjort.
- Vi ska vara glada för en poäng som matchen såg ut, men vi fick oavgjort och leder fortfarande gruppen. Vi har en svår match kvar i gruppen, men vi ska ge allt, sade målskytten Zlatan Ibrahimovic direkt efter matchen.
1-1Zlatan Ibrahimovic kvitteringsmål (hans nionde för landslaget) var ur den högre skolan av fotbollskonst. Italien klarade inte av att rensa en svensk hörna i slutminuterna, när i tur och ordning Jakobsson, Allbäck, Mellberg, Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic gått in och vunnit duellen mot sin italienska bevakning.
Buffon hamnade på mellanhand och Zlatan tog chansen genom att rotera ett halft varv i luften, och med utsidan av högerklacken lobba bollen över långe Christian Vieri som vaktade målets högra stolpe.
Dessförinnan hade det till större delen varit Italiens och Andreas Isakssons match. Under första halvlek hade Sverige svårt att hålla i bollen, och Italien anföll i vågor längs den svenska högerkanten där nyblivne försvararen Mikael Nilsson och offensivglade Christian Wilhelmsson hamnade under hårt tryck.
Vieri och Del Piero satte Andreas Isaksson på svåraste tänkbara prov, men 22-åringen från Smygehamn tog allt - ända tills tre italienare kom fria på ett snabbt inlägg och Antonio Cassano skarvade in bollen från nära håll.
- Första halvlek är inte bra från vår sida, men vi pratade ihop oss i halvtid och fick ihop spelet bättre. I nästa match hoppas jag vi kan komma rätt i positionerna från början, sade Lars Lagerbäck om den italienska pressen under den första halvleken.
Stormatch av IsakssonI andra halvlek trappade Sverige upp offensiven, samtidigt som Italien alltmer förlitade sig på den gamla igelkotten.
Sverige bytte offensivt: Kim Källström, Mattias Jonson och Marcus Allbäck in, medan Giovanni Trappatoni i rask takt plockade bort Italiens offensiva spelare.
- När Allbäck kommer in går vi ner och spelar med en trebackslinje. Det är något vi har provat förut, bland annat mot Ungern i EM-kvalet, men det är ju så klart kul att det går hem en sån här gång, säger Lars Lagerbäck om offensiven i andra halvlek.
Efter Zlatans kvitteringsmål drogs det svenska laget ihop igen, och Sverige fick en backlinje med Jakobsson-Mellberg i mitten, Mattias Jonson till höger och Mikael Nilsson till vänster - en improvisation som lyckades hålla rent till 90 minuter och knappt tre övertidsminuter därtill.
Matchen slutade alltså 1-1, ett resultat som betyder att gruppspelets sista omgång avgör allt. Sverige har ett bra utgångsläge i och med ledning i gruppen, och kan vara nöjda med oavgjort mot Italien utan att behöva be om ursäkt. Italien hade flest chanser i matchen, men Sverige hade ett par riktigt fina möjligheter att stjäla segern, som när Ljungberg klackade Zlatan fri i matchöppningen, och när Buffon gjorde en demonräddning på ett närskott från en fri Mattias Jonson.
- Nu är det upplagt för en dramatisk match mot Danmark i sista omgången, men nu ska vi först suga lite på den här matchen innan vi fokuserar på förberedelserna inför tisdag, säger Tommy Söderberg.
Dragão-stadion
Fredag 18 juni 20.45
Dragão, Porto
Italien-Sverige 1-1 (1-0)
1-0 Cassano (28'), 1-1 Zlatan Ibrahimovic (85')
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 7 Mikael Nilsson , 3 Olof Mellberg (K), 15 Andreas Jakobsson, 5 Erik Edman (20 Marcus Allbäck 77') - 6 Tobias Linderoth - 21 Christian Wilhelmsson (18 Mattias Jonson 67'), 8 Anders Svensson (16 Kim Källström 55'), 9 Fredrik Ljungberg - 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Henrik Larsson.
På bänken: 12 Magnus Hedman (mv), 23 Magnus Kihlstedt (mv), 2 Teddy Lucic, 4 Johan Mjällby, 13 Petter Hansson, 14 Alexander Östlund, 17 Anders Andersson, 19 Pontus Farnerud, 22 Erik Wahlstedt.
Gula kort: Erik Edman, Tobias Linderoth (avstängd i nästa match).
Italien: 1 Buffon - 2 Panucci, 5 Cannavaro, 13 Nesta, 19 Zambrotta - 8 Gattuso (15 Favalli 76'), 21 Pirlo, 20 Perrota - 18 Cassano (14 Fiore 70') - 9 Vieri, 7 Del Piero (16 Camoranesi 82').
På bänken: 12 Toldo, 22 Peruzzi - 3 Oddo, 4 Zanetti, 6 Ferrari, 11 Corradi, 17 Di Vaio, 23 Materazzi.
Gula kort: Gattuso, Cannavaro, Zambrotta.
Domare: Urs Meier, Schweiz. Publik: 44.926.
Statistik: Skott 19-11 Skott på mål 8-4, Hörnor 10-5, Bollinnehav% 54-46, Frisparkar mot 14-21.
Kommentarer inför matchen från förbundskapten Lagerbäck, italienspionen Göran Göransson, Micke Nilsson och Fredrik Ljungberg finns på vår webb-tv:
Från Porto