U21-EM: Sverige föll i förlängningen

2-2-kvitteringen i ordinarie matchtids slutminuter räckte inte. I förlängningen fick Sverige se sig besegrat av Portugal och det blir därmed inget OS för Sverige. Efter dagens 3-2-förlust blev svenskarna fyra i EM. Att Sverige var enda lag som inte förlorade en enda match i turneringen under ordinarie tid spelar ingen roll. Italien, Serbien-Montenegro och Portugal spelas OS-fotboll i augusti.

Det var förstås nedslagna miner i det svenska lägret efter matchen. Svenskarna hade på nytt kunnat se Aten, utan att få åka dit.
Det gavs inga positiva rapporter från spelarna vid frukost i dag. Patrik Gerrbrand, tvingades stå över spel, och ytterligare tre spelare kände sig förkylda, nämligen: Tobias Hysén, Babis Stefanidis och Stefan Ishizaki. Det var dock inte värre än att samtliga tre kunde spela.

Dagen handlade om laddning i rejält hetta. När laget anlände till Oberhausen, efter att med poliseskort kört rakt förbi bilköerna i Ruhrområdet, var temperaturen 30 grader i skuggan, och några svalkande vindar svepte inte heller in över Niederrheinstadion. Vid matchstart hade
temperaturen sjunkit med en grad.

Portugal hade den defensive mittfältaren Bosingwa avstängd. Dessutom hade lagets bäste målskytt, Hugo Almeida, problem med en bristning och fick börja på bänken.
När lagen möttes i första gruppspelsmatchen var svenskarna rejält tillbakapressade i 35 minuter. Så långt hade de inte skjutit ett enda skott mot Portugals mål.
Det märktes innan att det fanns nerver med i spelet. Reservmålvakten John Alvbåge gick till exempel ut till uppvärmningen iklädd badtofflor. Han fick snällt vända tillbaka till omklädningsrummet och se över sin utrustning.

Trots att en OS-plats stod på spel var publiksiffran inte mer än högst 1000 personer. Vid EM-premiären hade portugiserna säkert själva det dubbla antalet supportrar. Nu var deras klack bara cirka 250 man stor, medan den svenska stannade vid ett 20-tal.

Svenskarna skulle inleda med att under ett par minuter sätta lite högre press än tidigare under turneringen. Under den perioden fick portugiserna två bra kontringslägen, då svenskar slarvade i passningsspelet. När laget föll tillbaka i sitt vanliga försvarsspel kom tryggheten, och svenskarna hade bra kontroll. Allt eftersom kom laget också längre upp i banan, och kunde skapa lite halvlägen.

Första riktiga chansen kom efter en hörna, när Johan Elmander klackstyrde Babis Stefanidis skott. En portugisisk back räddade på mållinjen.
I första halvleks sista minut kom den gyllene chansen. Stefan Ishizaki lyfte in en boll bakom Portugals försvar, där kom Johan Elmander och smällde via ribban in bollen i bortre burgaveln.
Ledningen höll sig även över tre minuters övertid, trots att Portugals kvicke forward Lourenço hade två riktigt bra lägen framför Johan Wiland. Portugal inledde också bra i andra halvlek, men mer än ett par frisparkslägen fick inte sydeuropeerna. Mellan 50:e och 55:e minuterna var det i stället Sverige som hade tre bra lägen. Bäst hade Johan Andersson, som var helt fri och lobbade mot tomt mål. Bollen studsade dock en decimeter över.
Även om svenskarna föll tillbaka lite i planen hade de sedan hyfsad kontroll på händelserna ända till den 74:e minuten då Johan Elmander tappade bollen på egen planhalva, och sedan sprang ikapp och fällde Danny i straffområdet. Straffen rullade inhopparen Hugo Viana in. Det var kvitterat med en kvart kvar att spela.

Drygt tio minuter senare verkade OS-drömmen helt död när Jorge Ribeiro sköt ett lågt skott som Wiland var chanslös på.
Med två minuter kvar bytte Torbjörn Nilsson in Alexander Farnerud och Markus Rosenberg. De ordnade till kvitteringen drygt en minut senare. Farneruds frispark nickades ner till Rosenberg, som lyfte in kvitteringen i bortre hörnet.
Matchen slutade 2­-2, och svenskarna gick därmed genom turneringen utan att
förlora under 90 minuter.

Det blev förlängning -­ igen.
Första kvarten gick till Portugal. Antonsson hade en bra nick, annars var det på svenskarnas planhalva spelet bedrevs. Wiland höll ett par skott, och fick se en frispark passera just utanför högerstolpen.
I andra kvarten kom avgörandet. Efter ett snabbt inkast blev en portugis ren på Sveriges högerkant. Han spelade in i mitten där Bruno Aguiar kunde rulla in bollen bredvid en chanslös Johan Wiland. Då visade matchklockan 114 minuter.
Svenskarna försökte på nytt nå en kvittering. Det gick inte, och när slutsignalen ljöd föll trötta och besegrade spelare ihop på planen. Därifrån fick de se portugiserna fira sin OS-plats. För svenskarna blir det en tung hemresa tidigt i morgon bitti. EM:s sensationslag nådde inte ända fram. De var bara nära. Grymt nära.

Kommentarer efteråt:
Torbjörn Nilsson, förbundskapten:
-­ Fjärdeplatsen känns inte värd så mycket nu. Vi hade inte marginalerna med oss i den här turneringen. Jag är nöjd med insatsen, men inte med resultatet. Vi har gjort en jättebra turnering, men inte fått det resultat vi hoppades.
-­ Vi får åka hem och sörja nu.
­- Det var det här U21-landslagets avskedsföreställning. Det känns vemodigt att lämna dem, för det sista året har det nästan varit som ett klubblag. Men sju-åtta man håller ju åldern för nästa U21-årgång. Vem som är nästa A-landslagsman av de här är inte lätt att gissa, men Antonsson bankar på porten redan till VM-kvalet, och både Holmén och Dusan kan snart vara där.

Johan Andersson, om sin lobb:
-­ Jag kände mig offside, men fortsatte bara. Lobben kändes bra, men jag var ändå inte helt säker på att den skulle gå in. Jag har sett bollen studsa över förr. Den hade gått in på en mjuk plan, men den här var ganska hård, och i straffområdena var det riktigt hårt. Hade det blivit 2­-0 där tror jag att vi hade haft en god chans att vinna. Nu känns det tungt, jag är
fruktansvärt besviken.

Johan Wiland:
-­ Det var inte så mycket att göra åt målen. Men det förhindrar inte att det känns jobbigt nu. Glömma det här blir inte så lätt. Det kändes som att vi skulle vunnit om vi hade hållit till straffläggningen. Men med lite distans kanske EM blir ett bra minne. Det är förstås stort att få spela två EM-matcher, och att vara med och vinna borta mot Tyskland.

U21-EM Grupp B
8 juni 18.15

Niederrhein Stadion, Oberhausen
Sverige-Portugal 2-3 (1-0)
1-0 (45+1) Johan Elmander, 1-1 (76) Hugo Viana (straff), 1-2 (84) Jorge Ribeiro, 2-2 (90) Markus Rosenberg, 2-3 (114) Carlitos

Sverige: 12 Johan Wiland - 6 Fredrik Stenman, 5 Per Nilsson, 2 Mikael Antonsson, 3 Mikael Dorsin - 14 Babis Stefanidis (17 Tobias Hysén, 72), 21 Dusan Djuric, 13 Jon Jönsson (10 Alexander Farnerud, 89), 7 Stefan Ishizaki, 15 Johan Andersson (20 Markus Rosenberg, 89) - 9 Johan Elmander.
Ersättare: 1 John Alvbåge, 22 Jonas Sandqvist - 18 Patrik Gerrbrand, 16 Christian Järdler, 4 Dennis Melander, 8 Samuel Holmén, 11 Andreas Johansson, 19 Lars Nilsson.

Varningar Sverige: Farnerud, Elmander, Antonsson, Nilsson, Djuric
Domare: Bertrand Layec, Frankrike. Assisterande domare: Darren Drysdale, England, Maciej Wierzbowski, Polen
Spelprogram

Upplagt av: Johan Rydén