U21-EM: Sverige föll i straffdrama

Med 7-­6 efter straffar föll U21-landslaget i EM-semifinalen.
De var så nära, så nära. Flera gånger såg det ut som att Sverige skulle nå finalen. I sista stund släcktes dock drömmen.
Det blev nämligen en sanslös rysare där Sverige var finalklart fram till övertidsminuterna och därefter var millimeter från mål i förlängningen.
Efter särskjutning på straffar avgjordes matchen - till Sveriges nackdel.
Samuel Holmén depparI 90:e minuten av ordinarie matchtid tappade svenskarna sin 1-­0-ledning. I 102:a minuten slog Stefan Ishizaki en frispark i stolpen och Markus Rosenberg forcerade så när in returen.
Förlängningen blev mållös och allt avgjordes från straffpunkten. Rysare var ordet.
Efter tre matcher där laget slagit ur underläge fanns det plötsligt en hel del saker som talade för Sverige inför avspark. Bland annat att självförtroendet var på topp i truppen och att alla var friska. Men även det faktum att serberna hade tärt hårt på sin centrallinje, sex man i startelvan hade startat i samtliga tre gruppmatcher. Svenskarna hade däremot rullat på hela truppen, och de flesta hade sex dagars vila inför kvällens möte.
Dessutom var serbernas stjärna Lazovic avstängd och förstemålvakten Wladimir Disljenkovic hemskickad på grund av sjukdom. Som grädde på moset hade matchbevakare Roland Larsson hittat klara brister i det serbiska försvarsspelet.
Serbien hade dock den klart största klacken, drygt 2.000 högljudda supportrar, och fördelen av att ha spelat på arenan förr.
Vid avspark var temperaturen 16 grader. Det skulle hetta till på svensk planhalva ganska tidigt. Serberna dominerade nämligen bollinnehavet ganska totalt och flera gånger var de nära att spela sig i genom det svenska försvaret.
Framför allt mittbackarna Antonsson och Gerrbrand agerade dock med pondus och de bollar som kom genom tog Alvbåge. På hörna i 31:a minuten kunde ingen av dem avvärja när serbernas anfallsstjärna Andrija Delibasic fick på en stenhård nick. På mållinjen stod den räddande ängeln Stefan Ishizaki och nickade bort bollen.
Fyra minuter senare föll matchens första mål. Överraskande var det svenskt. Jon Jönsson vann boll på offensiv planhalva och kom ren till vänster. Han drog på sig bevakning och spelade i sidled till Babis Stefanidis. Ensam med serbernas målvakt gjorde den senare inget misstag. En höger bredsida i bortre burgaveln gjorde susen.
Utöver målet skapade svenskarna bara en chans till före paus, men den var å andra sidan kvalificerad. Med en höger yttersida frispelades Tobias Hysén av Ishizaki. Hysén uppfattade inte att han var själv och kunde tagit emot bollen, utan provade att styra på ett tillslag. Bollen gick rakt på målvakten.
Andra halvlek inleddes med ännu massivare serbisk dominans. Under första kvarten hade de tre riktigt bra nicklägen och ett med foten. Det var nära. NÄRA.
Först var det inhopparen Vukcevic som nickade utanför sedan fick Delibasic drömläge. Helt fri rakt framifrån halvmissade han nicken, och bollen smet precis utanför Alvbåges högerstolpe. På läge tre tog bollen klockrent i ribban sedan Djalovic nått högst på ett vänsterinlägg. Delibasic fick även ett läge med fötterna, men fri kom han för nära Alvbåge som med hjälp av Antonsson fick ut bollen till hörna.
Den serbiska anstormingen gjorde att Jon Jönsson föll ner nära backlinjen och serberna ofta blev övertaliga centralt på mitten. Trycket bedarrade lite ett par minuter, men i 73:e minuten blev det åter farligt på hörna. Delibasic nickade och Ishizaki stod på mållinjen igen och agerade räddande ängel.
Patrik Gerrbrand fick en smäll och tvingades byta. På slutet gick samtliga svenskar på knäna, och ingen orkade ut och täcka när Maric fick skottläge just utanför straffområdet. Bollen satt just innanför Alvbåges högerstolpe.
Matchklockan visade då 89.19. Kvar att spela var 41 sekunder samt tre övertidsminuter.
Det blev förlängning, 2x15 minuter Silver Goal. Gastkramningen fortsatte. Redan efter 25 sekunder tvingades Alvbåge till en fantastisk parad på Delibasics närskott. Och efter sex minuter sköt målskytten Maric ett skott som träffade Per Nilsson i ryggen och tog i utsidan av stolpen.
Ishizakis frisparkI 103:e minuten kom Sveriges stora chans. Samuel Holmén trycktes ner precis utanför straffområdet och Ishizaki smekte frisparken i insidan av stolpen. På returen blev inhopparen Markus Rosenberg helt fri från tre meter. Målvakten Milojevic gjorde en makalös räddning.
Det blev en andra förlängningskvart. Där serverades Alexander Farnerud ett kanonläge av Holmén i 117:e minuten. Farneruds skott täcktes dock bort av en back som kastade sig fram.
Straffarna inleddes med att John Alvbåge fick händerna på Andrija Delibasics boll, men straffen smet ändå precis innanför stolpen. Sedan gjorde övriga ordinarie straffskyttar mål. Det blev särskjutning en och en.
Målskytten Maric inledde med att göra mål, sedan sköt Babis Stefanidis mitt i målet, men inte bättre än att Milojevic kunde rädda. Serbien till final, Sverige till match om tredje pris.

Röster efter matchen:
Torbjörn Nilsson, förbundskapten:
-­ Det är hemskt jobbigt att förlora på straffar, och jag vet hur spelarna känner sig nu. Men sånt är livet, någon måste missa och det blev Babis.
-­ Vi har gjort tre underbara matcher tidigare, men i dag kom vi inte upp i samma standard. De var inte lika pigga i benen. Jag vet inte varför, men vi skulle kanske vilat spelarna ännu mer.
-­ Vi mötte dessutom ett lag som var mycket bättre än vad vi sett på video från gruppspelet. De var ett helt annat lag. I gruppspelet missade serberna i markering och var naiva i sitt försvar. Det kändes som att det skulle bli en lite enklare match än mot Portugal och Tyskland.

Johan Elmander, Man-of-the-match för tredje gången:
-­ Vi kände att vi hade matchen, därför känns det extra tungt.
­- Jag hade gärna varit med och slagit en straff, men jag har varit sjuk två dagar så jag orkade inte längre utan behövde bli utbytt. Jag orkade inte springa mer.

Markus Rosenberg, om sin kanonchans:
-­ Returen kom rakt till mig och jag fick fram foten som en reflex. Jag trodde det skulle bli mål, men han kom mot mig och hann få upp en hand.

Patrik Gerrbrand:
­- Jag stukade foten. Det var omöjligt att fortsätta eftersom jag inte kom i väg i löpningarna och inte kunde trycka ifrån med foten när jag ville upp i luftrummet.

Samuel Holmén:
-­ Det här går inte att beskriva. Grymt tungt, speciellt när vi hade så bra chanser i förlängningen. Returen på frisparken är ju en jättechans.
Fredrik Stenman:
­- Det här var det värsta jag varit med om.
U21-EM Semifinal
5 juni 18.15

Niederrhein Stadion, Oberhausen:
Sverige-Serbien/Montenegro 1-1 e ord tid & förlängning (1-0)
1-0 (36) Babis Stefanidis, 1-1 (90+1) Maric
Straffarna: 1-2 Delibasic, 2-2 Ishizaki, 2-3 Vukcevic, 3-3 Jönsson, 3-4 Milovanovic, 4-4 Holmén, 4-5 Dalovic, 5-5 Dorsin, 5-6 Miladinovic, 6-6 Rosenberg, 6-7 Maric, miss Stefanidis.
Sverige: 1 John Alvbåge - 6 Fredrik Stenman, 18 Patrik Gerrbrand (5 Per Nilsson 79), 2 Mikael Antonsson, 3 Mikael Dorsin - 14 Babis Stefanidis, 8 Samuel Holmén, 7 Stefan Ishizaki, 13 Jon Jönsson, 17 Tobias Hysén (10 Alexander Farnerud 72) - 9 Johan Elmander (20 Markus Rosenberg 84).
Ersättare, ej inbytta: 12 Johan Wiland, 22 Jonas Sandqvist - 16 Christian Järdler, 4 Dennis Melander, 21 Dusan Djuric, 11 Andreas Johansson, 15 Johan Andersson, 19 Lars Nilsson.
Svensk varning: Holmén.
Domare: Matthew David Messias, England. Ass. domare: Victoriano Giraldez Carrasco, Spanien, & Darren Drysdale, England. Fjärdedomare: Bertrand Layec, Frankrike.
Spelprogram

Upplagt av: Johan Rydén