Herr: Kroatien vann på Ullevi

Med matchens enda mål tog Kroatien tre dyrbara poäng i VM-kvalet. 40.023 åskådare fick se en tuff och stundtals välspelad fotbollsmatch, där båda lagen visade upp goda kvaliteter. Sverige hade en kvitteringsboll inne, men domaren underkände målet. Ytterligare chanser till kvittering hade Alexander Östlund och Marcus Allbäck - men Kroatien fredade sig tiden ut.
- Det är inte roligt att förlora, men så är livet ibland. De var mer defensiva än vi räknat med, i första gick vi lite i deras fälla och föll in i ett lågt tempo. I andra spelade vi bättre, men de gör mål på en frispark och sedan hamnar vi i tidsnöd när vi får jaga, sade förbundskapten Lars Lagerbäck efter matchen.
Kroatien spelade som väntat tätt i försvarspelet, och bjöd inte den svenska offensiven på några ytor. Framåt högg målkungen Dado Prso på det mesta, men den svenska backlinjen hade bra koll på Prso.
- Vi kom hit med stor och välförtjänt respekt för Sverige, inte minst efter lagets framgångar i EM. Vi möttes av vad vi hade väntat oss, ett dominant spel runt Ljungberg, Ibrahimovic och Larsson. Vi har studerat Sverige noga, men vår taktik gick inte bara ut på att bevaka dessa tre, utan förstås också på att skapa egna chanser, sade förbundskapten Zlatko Kranjcar efter matchen.
- Jag är mycket nöjd med mina spelare idag, att vinna borta mot Sverige är ingen liten bedrift. Det här skapar förstås möjligheter för fortsättningen, nu vet vi att första- eller andraplats i gruppen inte är omöjligt, sade Krajncar blygsamt.
Matchens mål kom på frispark, backen Darijo Srna skruvade bollen över muren och tätt intill Andreas Isakssons högra stolpe. Ett vackert mål, som gav kroaterna möjlighet att backa hem och försvara ledningen.
Sverige skapade en hel del chanser till kvittering, även om det inte bjöds några verkligt öppna lägen. En boll hittade in i mål, Kroatiens målvakt Tomislav Butina tappade in en hög boll, men den spanske domaren menade att Zlatan Ibrahimovic attackerat målvakten för hårt genom handpåläggning. De svenska spelarna protesterade och vädjade till den assisterande domaren, men huvuddomaren var säker på sin sak.
- Nu såg jag inte allt från min plats, men de som stod nära tyckte det var ett helt korrekt mål. "Henke" som alltid brukar vara pålitlig sa att målvakten inte blev knuffad. Förlusten känns förstås lite bittrare på det sättet, men så är det, sade Lars Lagerbäck om det bortdömda målet.
Mot slutet tog Kroatien till rutinen och prickade av snart sagt varje punkt i kapitlet om att få klockan att gå: långa avbrott för diffusa skador, ovilja att sätta igång spelet, byte på tillägstid med mera. Att det inte var något fel på den svenska viljan till kvittering syntes då Olof Mellberg stormade över halva planen för att ge en hjälpande hand till Josip Simunic som av oklar anledning fallit till marken under speluppehåll. Då Simunic hellre ville ligga kvar så bröt en mindre brottningsmatch ut och spred sig till flera spelare som skyndade till. Simunic och Mattias Jonson varnades efter den minutlånga kalabaliken.
Sverige bytte offensivt, och flyttade upp anfallare i jakten på åtminstone delad poäng. I de absoluta slutminuterna var spelarna stressade att spela upp långa bollar, något som passade kroaternas resliga backlinje alltför väl. Ändå kunde kvitteringen ha kommit med lite flyt, både Alexander Östlund och Marcus Allbäck var nära att bli dagens hjälte på tilläggstid.
Kroatiens seger betyder att laget tagit befälet i gruppen, och Sverige får nu jaga och bida sin tid till den 8 oktober nästa år då det är dags för Kroatien-Sverige.
- Den här gruppen är så pass jämn att både vi och Kroatien kan tappa fler poäng innan vi möts igen. Det här är definitivt inte avgjort än. Vi har visat tidigare att vi kan spela bra på bortaplan, sade Lars Lagerbäck.
Sverige-Kroatien 0-1 (0-0)
Matchvärdar: Scandic Hotels och FöreningsSparbanken
Onsdag 8 september 20.15
VM-kval på UlleviUllevi
0-1 Darijo Srna (64').
Sverige: Andreas Isaksson - Alexander Östlund, Olof Mellberg, Teddy Lucic (Marcus Allbäck, 80), Erik Edman - Tobias Linderoth - Christian Wilhelmsson, Anders Svensson (Mattias Jonson, 73), Fredrik Ljungberg - Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson.
Ersättare, ej inbytta: Magnus Hedman - Petter Hansson, Niclas Alexandersson, Mikael Nilsson, Kim Källström.
Kroatien: Tomislav Butina - Robert Kovac, Igor Tudor, Josip Simunic - Darijo Srna, Josip Vranjes, Niko Krajncar (Jerko Leko, 63), Niko Kovac, Marko Babic - Dado Prso (Mario Tokic, 93), Ivan Klasnic (Ivica Olic, 46).
Ersättare, ej inbytta: Joseph Didulica - Ivica Mornar, Danijel Pranjic, Ivan Leko.
Domare: Arturo Dauden Ibanez, Spanien. Ass.domare: Clemente Ayete Plou & Juan Carlos Yuste Jimenez, båda Spanien. Fjärdedomare: Alberto Undiano Mallenco, Spanien.
Varning Sverige: Jonson
Varningar Kroatien: Kovac, Babic, Leko, Simunic, Vranjes
Publik: 40.023 
Bollinnehav, %: 48-52
Hörnor: 10-5
Offside: 0-5
Skott, totalt: 8-5

SOS-Barnbyar