Herr: Målkalas i en halvlek på Island

Fredrik Ljungberg går på skottMed ett mäktigt ryck i första halvlek avgjorde Sverige matchen på Laugardalsvöllur mot Island. Inom loppet av 20 minuter tryckte svenskarna in fyra mål, och andra halvlek kom sedan mest att handla om ställningskrig och bevakad ledning. 4-1 på bortaplan och tre nya poäng var en fin avslutning på höstens VM-kval.
Två mål från Henrik Larsson innebär att "Henke" nu tillsammans med Gunnar Gren är landslagets tredje främste målskytt genom tiderna.
Det svenska bollinnehavet i början av matchen liknade mest ett powerplay i ishockey. Island satsade tydligt på kontringar och långa bollar på en ensam Eidur Gudjonsen, och med sex defensivt inriktade spelare blev det trångt runt det isländska målet. Det hindrade dock inte Larsson, Allbäck, Ljungberg och Wilhelmsson från att skapade chanser. Med smarta instick och inlägg från kanterna skapade svenskarna farligheter.
Henrik Larsson var inblandade i de tre första målen: 1-0 nickade han vackert in på ett precisionsinlägg från Wilhelmsson, och 2-0 gör Allbäck på en målvaktsretur efter ett avslut från "Henke". Till 3-0 bjöd Allbäck igen och skarvade fram till ett klassiskt "Henke"-läge: diagonallöpande in mot målvakten med en försvarare hack i häl sköt Henrik Larsson distinkt in sitt 32 mål i landslaget.
Sitt allra första mål i landslaget gjorde Christian Wilhelmsson. En svensk höra nickades ut i skottsektorn, där Wilhelmsson har stående order att befinna sig vid dessa situationer. Nu visade han varför, och skickade in en kanon på volley från 25 meter.
Andreas Isaksson tvingades utgå efter en knapp halvtimme. Heidar Helgasson fullföljde onödigt med dobbarna först mot en stillasittande Isaksson, som fick rejält ont och svårt att stödja på benet. Isaksson försökte spela vidare, men hämmades tydligt (bland annat när Mikael Nilsson fick rensa en boll på mållinjen efter en tilltrasslad situation).
Magnus Hedman ersatte och sattes inte på några större prov, trots då att han fick släppa in en isländsk tröstboll. Eidur Gudjohnsen fick en halvchans i andra halvlek, som vanligt ensam omgiven av hela den svenska backlinjen gick han på avslut direkt från drygt 20 meter och prickade in bollen invid Hedmans högra stolpe.
VM-kvalgrupp 8
Laugardalsvöllur
Onsdag 13 oktober
Island-Sverige 1-4
0-1 Henrik Larsson (23'), 0-2 Marcus Allbäck (25'), 0-3 Henrik Larsson (38'), 0-4 Christian Wilhelmsson (44'), 1-4 Eidur Gudjohnsen (65').
Sverige: 1 Andreas Isaksson (Magnus Hedman 29') - 2 Alexander Östlund, 3 Olof Mellberg, 4 Teddy Lucic, 5 Mikael Nilsson - 6 Tobias Linderoth - 7 Christian Wilhelmsson, 8 Anders Svensson, 9 Fredrik Ljungberg (Niclas Alexandersson 56') - 10 Marcus Allbäck, 11 Henrik Larsson (Zlatan Ibrahimovic 52').
Varnade: Östlund.
Domare: Massimo Busacca, Schweiz, Ass. domare: Francesco Buragina och Mathias Arnet, Schweiz. Fjärdedomare: Carlo Bertoloni, Schweiz

Tabell VM-kvalgrupp 8