U21 herr: Viktiga poäng i sista stund

Sverige fortsatte sin segersvit på Enavallen, och besegrade Ungern med 2-1. Men segern satt långt inne, för trots att ungrarna spelade en dryg halvtimme med 10 man så kvitterade gästerna och var nära att hålla tiden ut. Först på matchens absolut sista chans lyckades Björn Runström peta in segermålet.
- Oerhört viktiga poäng inför det fortsatta EM-kvalet, säger förbundskapten Torbjörn Nilsson.

Sverige var det klart bättre laget i första halvlek, och tog ledningen redan efter elva minuter. Det var högerbacken Dennis Jonsson som gjorde sitt allra första landslagsmål, en vacker fullträff från 25 meter som letade sig mellan ribban och handskarna på en vilt klösande ungersk målvakt. Sverige hade mycket boll och fortsatte skapa chanser, ofta genom Alexander Farnerud och Dusan Djuric som båda visade upp sin glimrande teknik.
Ungern var rent ut sagt dåliga, och såg helt ofarliga ut - bortsett från en och annan fast situation.
En dryg kvart in i andra halvlek drog sig så ungerske mittbacken Maté på sig sitt andra gula kort, och allt talade för svensk defilering. Istället tappade Sverige koncepterna helt, och Ungern med en man mindre på planen tog över spelet. Som ett brev på posten kom sedan kvitteringen - Christoffer Källkvist i det svenska målet tvingades till en räddning på nära håll efter hörna, och returen forcerade Ungerns lagkapten Vanczak in.
- Vi har inte släppt in mål på hörna förut med det här laget, bortsett från en mot England. Jag ska titta på det målet igen för att se hur det kunde gå till. Vi spelar zonförsvar på hörnor, där spelarna ska gå på boll. Vi spelar inte man-man, jag vill att spelarna ska utveckla sitt huvudspel och inte sina brottningsfärdigheter, säger Torbjörn Nilsson.
I jakten på ett segermål gjorde Torbjörn Nilsson ett par offensiva och lyckade byten.
- Vi tog ut Alexander (Farnerud) och släppte egentligen vänsterkanten helt, och spelade väldigt centrerat med Runström, Dahlberg och Haris Laitinen. Det är spelare som är bra på huvudet, det var viktigt i det läge vi hamnade i.
Målet kom också sedan Mikael Dahlberg vunnit en nickduell i ungerskt straffområde. Runström hade redan haft ett par kvalificerade möjligheter, men hittade rätt sekunder före slutsignalen.
- Skönt givetvis, jag tycker det var rättvist. I kval får man ju inte förlora hemma, nu har vi ju gjort det mot Kroatien men det här laget utvecklas fortfarande och jag tror vi kan slå dom borta, säger Torbjörn Nilsson.
Sveriges chanser att gå vidare från gruppen (ettan och tvåan vidare) minskade förmodligen inte då Malta i kvällens andrea match överraskande slog Island. Sverige möter nu Island på bortaplan, återstår att se om den fotskada Mattias Moström ådrog sig eventuellt tvingar fram en komplettering av truppen innan avresa.
EM-kvalgrupp 8
Fredag 8 oktober 19.45
Sverige-Ungern 2-1 (1-0)
Enavallen, Enköping
1-0 Dennis Jonsson (12'), 1-1 Vilmos Vanczak (77'), 2-1 Björn Runström (93')
Sverige: Christoffer Källkvist, Dennis Jonsson, Andreas Granqvist, Fredrik Stenman - Jonas Olsson (Haris Laitinen 83'), Jon Jönsson, Dusan Djuric - Mattias Moström (Björn Runström 62'), Johan Andersson, Alexander Farnerud (Mikael Dahlberg 87').
På bänken: Marcus Sahlman - Johan Nilsson Guiomar, Stefan Ålander, Peter Larsson.
Publik: 2.752
Tabell och spelprogram