Herr: 3-0 i Sofia sätter Sverige på rätt spår

Ljungberg segerorganisatör- Vi är rimligen ett bättre lag, menade Lars Lagerbäck inför bortamötet med Bulgarien i VM-kvalet.
Sedan gick hans mannar ut och gav fullständiga bevis. Anförda av Fredrik Ljungberg (två mål bl a) gick Sverige fram till 3-0-seger och därmed har läget i kvalgrupp 8 ljusnat betydligt ur svensk synvinkel.
Bulgarisk anstormning från start var att vänta och det osade rejält hett hos Andreas Isaksson omedelbart. Blott 30 sekunder in på matchen var det Mellbergs längsta tå som skiljde Berbatov från ett öppningsmål.
Offensiven bedarrade dock, hemmaspelarna letade sig förvisso fram längs kanterna men inläggen saknade i regel rätt precision. Och blev inspelen av högre kvalitet redde mittlåset Lucic/Mellberg i regel ut situationen ändå.
- 3-0 känns fantastiskt, det hade vi inte väntat oss, sa Roland Andersson till TV3 direkt efter slutsignalen.
- Men man ska komma ihåg att vi haft en fantastisk träningsvecka där vi kunnat drilla vårt försvarsspel och det såg man nu att det satt efter hand.
Sverige tog ledningen på ett mål av högsta kaliber. Allt från Anders Svenssons nedbröstning av bollen, den lätta yttersidan som lyfte bollen till en frispringande Fredrik Ljungberg till Fredriks distinkta avslut direkt på volley i målvaktens högra hörn var målkonst i den högre skolan.
Sedan blev måhända ljusglimtarna inte lika täta men det svenska agerandet matchen igenom var grundtryggt. Mot taktisk kyla och organisation hade Bulgarien inget motsvar. Och även om svenskarna själva tyckte att det egna positionsspelet kunde förbättras avsevärt så signerade var och en en gedigen arbetsinsats.
Edmans första landslagsmålDet bulgariska hoppet fick sig ytterligare en knäck en kvart in på andra halvlek när Georgi Markov kapade Ljungberg på straffområdesgränsen. Markov hade renat synat gult kort i första halvlek och fick nu lämna planen. Med en man mindre blev uppgiften än vanskligare att vända. När Erik Edman så kunde dundra in sitt första landslagsmål med en fin vänsterfrispark så satt spiken i den bulgariska kistan.
- Det var skönt och ett oerhört viktigt mål så vi kunde spela ut sedan, sa en nöjd premiärmålskytt till TV3.
0-3-siffrorna fastställde sedan Matchens Man, Fredrik Ljungberg, på straff sedan Marcus Allbäck bragts ner i straffområdet.
- Nu ser läget oerhört bra ut för oss i gruppen. Nu ska vi gå in och göra det vi ska mot Malta hemma i juni så väntar fyra tuffa matcher i höst, avslutade en mycket belåter Roland Andersson.
VM-kvalgrupp 8
26 mars 17.30

Vassil Levski Stadion, Sofia
Bulgarien-Sverige 0-3 (0-1)
0-1 (17) Fredrik Ljungberg, 0-2 (73) Erik Edman, 0-3 (90+3) Ljungberg, straff
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Alexander Östlund, 3 Olof Mellberg, 4 Teddy Lucic, 5 Erik Edman - 6 Tobias Linderoth - 7 Niclas Alexandersson (15 Christian Wilhelmsson 60), 8 Anders Svensson, 9 Fredrik Ljungberg - 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Mattias Jonson (17 Marcus Allbäck 80).
Ersättare, ej inbytta: 12 Magnus Hedman - 13 Petter Hansson, 14 Daniel Andersson, 16 Kim Källström, 18 Markus Rosenberg. På läktaren, ej ombytta: Mikael Nilsson, Fredric Lundqvist.
Svenska varningar: Ibrahimovic (11), Ljungberg (13), Östlund (31).
Domare
: Herbert Fandel, Tyskland. Ass. domare: Carsten Kadach & Volker Wezel, båda Tyskland. Fjärdedomare: Knut Kircher, Tyskland.
Publik:42.563.
VM-kvalgrupp 8
Bulgariens trupp