Herr: Sverige-Tjeckien 2-1

Christian Wilhelmsson gratulerar Henrik Larsson till 1-0.Sverige besegrade världsfyran Tjeckien med 2-1 på Ullevi. Samtliga mål föll i den första halvleken i en match som var allt annat än avslagen.
- Det här var den tuffaste matchen vi gått sedan matchen mot Argentina i VM 2002, löd förbundskapten Lars Lagerbäcks omdöme.
- Det var ett oerhört bra test för oss, menade Lagerbäck vidare.

Lagerbäck var mycket belåten med det svenska offensiva spelet medan det fanns synpunkter på defensiven.
- Men det är oerhört svårt när de (Tjeckien) spelar som de gör. De är väldigt bra och visst hade vi problem, i omställningarna innan vi hittade positionerna.
Ja, Tjeckien agerade som den toppnation man bevisligen är. Att Sverige kan bita ifrån och besegra världsfyran trots avsaknad av Ibrahimovic och Ljungberg är onekligen stärkande för självförtroendet. De offensiva krafterna fanns där ändå. En inspirerad Christian Wilhelmsson gav inte tjeckerna någon ro och även andra halvleks inhoppare Allbäck och Elmander gjorde starka insatser. Forwardsduon Henrik Larsson och Markus Rosenberg kompletterade varandra utmärkt.
"Det är lätt att spela med Henke, det gäller bara att hålla sig rörlig så kommer bollen", menade Rosenberg i halvtid sedan både han och Henke noterat sig i målprotokollet.
Av Henrik Larssons ringrost efter skadeuppehållet märktes föga. Fortsätter formkurvan ytterligare uppåt får Bulgarien och Ungern verkligen se upp om några veckor. Det var världsklass över Henke redan nu och han överglänstes kanske bara av målvakten Andreas Isaksson som svarade för flertalet jätteräddningar. Isak har stor del i den svenska segern.
- Resultatet är kanske inte helt rättvisande men så är det i fotboll, erkände Lagerbäck.
Henrik Larsson fick en bra start på comebacken när han höll sig på rätt plats i minut 19 och kunde placera in 1-0 sedan Petter Hansson nått högst på en frispark från vänster av Linderoth. Tjeckiska kvitteringen ombesörjde Jan Koller på straff sedan Milan Baros tämligen enkelt gått omkull i duell med Erik Edman någon minut senare.
Det svenska segermålet fyra minuter senare var ett grandiost växelspel där Marcus Rosenberg visade sin talang som måltjuv. Trots öppet spel matchen igenom föll inga fler mål i matchen.

17 augusti 2005

Ullevi klockan 20.15
Sverige-Tjeckien 2-1 (2-1)
1-0 (19) Henrik Larsson, 1-1 (22) Jan Koller, straff, 2-1 (26) Marcus Rosenberg.
Sverige: 1 Andreas Isaksson, 2 Alexander Östlund, 3 Olof Mellberg (K) (17 Johan Elmander 46), 4 Petter Hansson, 5 Erik Edman (14 Olof Persson 46) - 6 Tobias Linderoth (15 Daniel Andersson 77), 7 Niclas Alexandersson, 8 Kim Källström, 9 Christian Wilhelmsson - 10 Markus Rosenberg (16 Marcus Allbäck 67), 11 Henrik Larsson (18 Johan Arneng 84).

Ersättare, ej inbytta: 12 Eddie Gustafsson - 13 Christoffer Andersson.
Tjeckien: 1 Petr Cech - 2 Zdenek Grygera, 22 David Rozehnal (5 René Bolf 46), 17 Tomás Hübschman (20 Zdenek Pospech 46), 21 Tomás Ujfalusi - 4 Tomás Galásek (K) (19 Lukás Zelenka 69) - 7 Vladimir Smicer (13 Rudolf Skácel 46), 18 Marek Heinz (12 Tomás Jun 78), 14 Libor Sionko (3 Jan Polák 46) - 15 Milan Baros, 9 Jan Koller.
Ersättare: 16 Jaromir Blazek - 10 Tomás Sivok.

Domare: Steve Bennett, England. Ass.domare: Phil Sharp & Dave Bryan, båda England. Fjärdedomare: Mikael Nilsson, Sverige.
Publik: 23.117. Varning, Tjeckien: Ujfalusi (90).
Bollinnehav: 52-48 (%). Skott: 11-19, varav på mål: 4-12. Frisparkar: 13-18. Hörnor: 4-7.
Rosenberg och Hansson i startelvan
Henke vill spela 90 minuter

Öppen träning på tisdag
Tjeckiens trupp
Sveriges trupp