U21 herr: Oavgjort i Jönköping

Sverige och Tjeckien spelade 1-1 på Stadsparksvallen i Jönköping inför drygt 4.000 åskådare. Sverige var illa ute i första halvlek, och hade svårt att stå emot tjeckernas höga press. I halvtid bytte Sverige sju spelare, och fick till slut oavgjort efter kvittering av Björn Runström.
- Vi får vara nöjda med resultatet idag men inte med spelet, i alla fall inte i första halvlek, säger assisterande förbundskapten Jörgen Lennartsson.
Sju svenska byten i paus hör till ovanligheterna, även i vänskapsmatcher. Men inför de viktiga EM-kvalmatcher som nu väntar är det viktigt att få igång hela laget.
- Det har varit målet med den här samlingen, att ge så många spelare som möjligt chans till erfarenhet, säger Jörgen Lennartsson.
Tjeckien visade som väntat att man är ett mycket bra lag. Med ett antal stora och kraftiga spelare var tjeckerna dessutom ständigt farliga på fasta situationer, särskilt med backen Martin Knakals hisnande långa inkast som extra vapen i arsenalen. Ledningsmålet kom också efter en frispark, där Roman Bednar tog för sig i luften mot två svenska försvarare och nickade mål.
U21 i JönköpingGästerna satte stenhård press på Sverige långt upp i banan - i vissa situationer jagade fem-sex tjecker livet ur de svenska backarna som tvingades till långa bollar och chanspass. Det blev en matchbild som passade tjeckerna, som därmed lyckades sätta Sveriges småväxta men spelskickliga mittfält mer eller mindre ur spel.
- Jag tror aldrig att jag under alla mina år som förbundskapten sett ett landslag som försvarat så högt som tjeckerna gjorde idag. Men sån är fotbollen, man kan inte berätta för spelarna hur man handskas med sånt - det måste dom uppleva för att lära sig, säger förbundskapten Tommy Söderberg.
Efter massbytet i halvtid kom Sverige bättre in i matchen, även om Tjeckien fortfarande skapade fler farligheter. Kvitteringen kom genom ett distansskott från Marcus Jarlegren, som kom på avvägar och istället damp ner hos Björn Runström. Runström reagerade med en målgörares instinkt, och petade direkt in bollen bakom den tjeckiske målvakten.
Mittbacken (om hemmasonen) Karl Svensson tvingades utgå med en befarad knäskada efter en olycklig luftduell med den tjeckiske målvakten. Andreas Dahl fick som siste man på bänken ta en ovan backposition.
Med tio minuter kvar att spela fick även Fredrik Stoor kliva av efter en smäll på foten. Med bänken tom sånär som på ledare och läkare, så fick Sverige snabbt stuva om laget och spela ut matchen med 10 man på planen.
- Man kan väl säga att om det varit en tävlingsmatch hade Fredrik nog krigat vidare. Men nu var det inte lönt att riskera något, nu fick vi träna på att spela i underläge också, sade Jörgen Lennartsson efter matchen.
Tjeckiens förbundskapten Ladislav Skorpil var nöjd efter matchen.
- En bra förberedelse för båda lagen. Resultatet spelade mindre roll idag, men det var en intressant match för både spelare, tränare och publik.
17 augusti 2005, kl 18.00
Stadsparksvallen, Jönköping
Sverige-Tjeckien 1-1 (0-1)
0-1 (9') Roman Bednár, 1-1 (74') Björn Runström.
Sverige: 1 Christoffer Källkvist (12 Oscar Berglund 46') - 2 Fredrik Stoor (ut 81), 3 Stefan Ålander (13 Mattias Bjärsmyr 46'), 4 Karl Svensson (19 Andreas Dahl 65'), 5 Fredrik Stenman (14 Marcus Jarlegren 46') - 6 Sebastian Larsson (17 Samuel Holmén 46') - 7 Petter Andersson (16 Erkan Zengin 46'), 8 Dusan Djuric (15 Rasmus Lindgren 46'), 9 Eldin Karisik - 10 Mikael Dahlberg (18 Joakim Sjöhage 46'), 11 Björn Runström.
På bänken: -
Domare: Svein Oddvar Moen, Norge. Ass.domare: Magne Tøsse & Kim Thomas Haglund, båda Norge. Fjärdedomare: Edvard Pruner, Sverige.
Publik: 4.042.
Skott: 7-13, skott på mål: 6-3, frisparkar 21-17, hörnor 9-3, offside 2-1.