Herr: Tre viktiga poäng på Råsunda

Fredrik Ljungberg, utsedd till bäste svensk i matchen.Sverige slog Bulgarien med 3-0 på Råsunda. Alla tre målen föll efter en bulgarisk utvisning i början av andra halvlek. Fredrik Ljungberg inledde målskyttet med en fin prestation, Olof Mellberg satte tvåan på nick, och i slutminuten gjorde Zlatan Ibrahimovic 3-0 med en kostspark på volley.

Bulgarien ställde upp med stor respekt för den svenska offensiven, utan att för den skull backa hem och bilda köttmur. Framåt vågade bulgarerna fylla på med folk, och hade en del farligheter framåt.
- Det blev ungefär den match vi hade förväntat oss. Då menar jag inte resultatet, matchen kändes ganska öppen. Jag tror det kanske har bildats lite höga förväntingar på sina håll, förväntningar som kanske till viss del smittar av sig på oss. Men det finns inga lätta matcher i kvalet, sade Lars Lagerbäck på presskonferensen efter matchen.
Närmast för Bulgarien kom Martin Petrov som fick fri lejd längs sin vänsterkant under en snabb kontring, där han hann bryta in i straffområdet innan Alexander Östlund kunde hinna emellan. Ensam med Andreas Isaksson försökte Petrov vänta ut målvakten, men Isaksson stod kvar på benen och reflexräddade ut till hörna.
Samme Petrov hade i andra halvlek även en kanonfrispark på väg mot krysset - men även denna gång visade Andreas Isaksson vilken världsmålvakt han är.
Fredrik Ljungberg var satt under bulgarisk specialbevakning i matchen, och fick inte mycket utrymme i första halvlek.
- Man börjar bli van, det är ett par matcher nu i kvalet när de spelat man-man markering på mig. Var jag än sticker följer nån efter, säger Fredrik Ljungberg.
Den bulgariska bevakningen av Ljungberg ledde till slut fram till den utvisning som underlättade den svenska segern. Bara tre minuter in i andra halvlek tacklade Blagoy Geogiev rätt igenom Ljungberg bakifrån utan chans att nå bollen. Det var en djärv tackling med tanke på att Georgiev hade en varning i bagaget från första halvlek, men domaren nöjde sig med en tillsägelse.
Bara sekunder senare gled Ljungberg än en gång förbi Georgiev, som prompt gjorde om exakt samma farliga tackling en gång till, och fick då till sin ohöljda förvåning syna det röda kortet.
Fredrik Ljungberg var öm i kroppen efter matchen, men trodde inte att det var någon fara för matchen moy Ungern i nästa vecka. Om Georgievs tacklingar sade Ljungberg på presskonferensen:
- Det var väl en rätt klar utvisning. Jag visste ju att han hade ett gult redan, sen blev han tillsagd. Så jag tänkte väl att jag provar en dribbling till så får vi se vad som händer...
Ljungbergs mål var en delikatess. Efter utvisningen startade en svensk kanonad mot Ivankov i det bulgariska målet, på bara ett par minuter hade Sverige fem-sex bra försök. Men innan frustration hunnit sprida sig resulterade ett smart inspel i mål. Ljungberg tog emot, höll ifrån och lirkade bollen mellan två backar, smet emellan själv och rullade till sist försiktigt och fint in bollen i mål.
- När målet väl kom tyckte jag det kändes ganska så lugnt. Vi hade bra kontroll på matchen därifrån, säger Lars Lagerbäck.
2-0 nickade en obevakad Olof Mellberg in på inlägg från Linderoth, och 3-0 svarade Zlatan för på övertid. Förarbetet där svarade Ljungberg för, när han stressade till sig bollen vid kortlinjen och spelade in framför mål där Henrik Larsson ncikade ner till ZLatan som drog till på volley - halvt liggande i luften. En stilren avslutning på matchen, med svenska ögon sett.
Bulgariens förbundskapten Hristo Stoitjkov såg de tre målen från läktaren, dit han blev uppvisad för sina protester mot utvisningen av Georgiev. Han var inte glad på presskonferensen efter matchen.
- Jag tyckte båda lagen spelade bra idag. Det är det fotboll ska handla om - spelarna på planen. Men idag stod mannen i svart i centrum. Resultatet i den här matchen var klart innan matchen ens hade börjat, sade Stoitjkov, och fyllde på med en rad mindre smickrande åsikter om den belgiske domaren.

VM-kvalgrupp 8
3 september 2005
Råsunda
Sverige-Bulgarien 3-0 (0-0)
1-0 Fredrik Ljungberg (60'), 2-0 Olof Mellberg (75'), 3-0 Zlatan Ibrahimovic (90+2')
Sverige:
1 Andreas Isaksson - 2 Alexander Östlund, 3 Olof Mellberg (K), 4 Teddy Lucic, 5 Erik Edman - 6 Tobias Linderoth - 7 Christian Wilhelmsson (17 Mattias Jonson 80'), 8 Kim Källström (14 Niclas Alexandersson 72'), 9 Fredrik Ljungberg (15 Daniel Andersson 90+2') - 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Henrik Larsson.
På bänken: 12 Eddie Gustafsson - 13 Petter Hansson, , 16 Marcus Allbäck, 18 Marcus Rosenberg.
Gult kort: Christian Wilhelmsson.
Bulgarien: 27 Dimitar Ivankov - 2 Radostin Kishishev, 5 Iliev Valentin, 21 Elin Topuzakov, 4 Ivaylo Petkov - 7 Blagoy Georgiev, 8 Chavdar Yankov, 19 Stilyan Petrov (K), 17 Martin Petrov - 11 Zdravko Lazarov, 20 Georgi Ivanov.
Avbytare: 1 Georgi Petkov - 22 Asen Karaslavov, 23 Emil Gargorov, 15 Tsvetan Genkov, 14 Martin Kamburov, 18 Georgi Iliev, 24 Alexandar Tunshev.
Gula kort: Blagoy Geoergiev 2, Martin Petrov.
Domare: Frank de Bleeckere, Belgien. Ass.domare: Mark Simons & Peter Hermans, båda Belgien. Fjärdedomare: Serge Gumienny, Belgien.

Publik: 33.883
Statistik: Bollinnehav % 54-46, skott 14-5, skott på mål 7-3, frisparkar 22-17, hörnor 7-5, offside 5-0, gula kort 1-3.


Ljungberg i full träning
Försvarsspelet drillades
Första dagen på vm-kvalsamlingen
Het höst avgör vm-kvalet
Biljetter
Sveriges trupp
Bulgariens trupp
Ungerns trupp
VM-kvalgrupp 8
Alla kvalgrupper på uefa.com
Förra mötet med Bulgarien
Förra mötet med Ungern

Matchvärdar SJ & ICA

Sex nya barnbyar på sex kontinenter!