U21 herr: Stort steg mot play-off

Sveriges U21-landslag tog i går ett stort steg mot play-off till EM då man bortaslog Ungern med 1-0 (1-0). GIF Sundsvalls Mikael Dahlberg gjorde Sveriges mål i nionde minuten och laget lyckades hålla ledningen trots att man spelade med en man mindre de sista 15 minuterna
I första halvlek på Ferencvarosstadion visade Sverige upp samma bollskickliga takter som mot Bulgarien senast. Bortsett ett ribbskott från Ungerns Zoltan Takásc i tionde minuten hade Sverige bra kontroll på första halvlek.
Matchhjälten Dahlberg1-0-målet kom redan i nionde minuten då Sverige drog upp ett anfall på vänsterkanten. Fredrik Stenman spelade in bollen till Sebastian Larsson som med en yttersida spelade fram Samuel Holmén. Elfsborgsmittfältaren tog sig ner till kortlinjen spelade snett inåt bakåt till Mikael Dahlberg som tog emot med höger och sedan drog till en halvvolley med vänstern som letade sig in bakom Ungernmålvakten Marton Fülöp.
- Inte så jättesnyggt men det är oftast såna bollar som går in, sade Dahlberg med ett leende efter matchen.
Sverige hade därefter ett par lägen till, Samuel Holmén och Alexander Farnerud de farligaste, men inga mer mål i första.
- Vi spelade som normalt offensivt i första. Hade stort bollinnehav och kom med mycket folk i anfallen, analyserade assisterande förbundskaptenen Jörgen Lennartsson.
I andra flyttade Ungern upp sina positioners samtidigt som Sverige drog sig tillbaka. I 76:e minuten åkte Arsenalspelaren Sebastian Larsson på två gula kort och visades av planen. Sverige lyckades dock hålla undan hela matchen ut och tog en viktig 1-0-seger.
- Vissa bortamatcher har vi uppträtt naivt i ledning och haft ambitionen och attityden att attackera mycket. Den här matchen föll det ner ännu en pusselbit för oss. Våra unga spelare visade att de kan spela på resultatet som vi gjorde de 25 sista minuterna i andra.
- Det visar att vi kan behärska ett taktiskt bortaplansspel, sade en mycket nöjd Jörgen Lennartsson.
Ungerns förbundskapten Antal Roth kommenterade förlusten så här:
- Jag vill gratulera Sverige till segern och de kommer att gå till play-off. Vi lyckades inte genomföra vår taktik och det tidiga målet orsakade förvirring. Vi hade chanser att kvittera men stressade lite för mycket.
- Vi har varit obesegrade en längre tid nu men i den viktigaste matchen av alla förlorade vi, sade Roth.
I och med segern ryckte Sverige ifrån Ungern och gick upp på 18 poäng. Två matcher återstår för Sverige, borta mot Kroatien 7 oktober och hemma mot Island 11 oktober. Det räcker med en seger för att play-off-platsen ska vara säkrad. Om två lag hamnar på samma poäng är det nämligen inbördes möten som avgör - och Sverige har besegrat Ungern i båda mötena.
7 september 17.00
Üllöi úti-stadion (Ferencváros), Budapest
Ungern-Sverige 0-1  (0-1)
0-1 (9) Mikael Dahlberg
Sverige: 1 Christoffer Källqvist - 2 Stefan Ålander, 3 Andreas Granqvist (K), 4 Jonas Olsson, 5 Fredrik Stenman - 6 Sebastian Larsson - 7 Erkan Zengin (15 Petter Andersson 83'), 8 Dusan Djuric, 9 Samuel Holmén - 10 Alexander Farnerud (18 Björn Runström 88'), 11 Mikael Dahlberg (17 Henok Goitom 69').
Ersättare: 12 Marcus Sahlman - 13 Marcus Jarlegren, 14 Mattias Bjärsmyr, 16 Marcus Pode.
På läktaren: Oscar Wendt & Eldin Karisik.
Ungern: 1 Márton Fülöp - 3 Gábor Horváth, 18 Péter Máté (15 István Bank 46), 5 Béla Balogh, 2 Zoltán Takács - 11 György Sándor, 4 György Lipták, 17 Zoltán Pollák (6 György Józsi 80) - 7 Péter Czvitkovics, 9 Róbert Feczesin, 10 Tibor Tisza (14 Tamás Priskin 62).
Gula kort Sverige: Granqvist (45), Zengin (66), Djuric (52), Larsson (76x2 = rött kort).
Gula kort Ungern: Bank (55), Priskin (85).
Domare: Claudio Circhetta, Schweiz. Ass.domare: Jean-Paul Remy & Narciso D'Emilio, båda Schweiz. Fjärdedomare: Martin Salm, Schweiz.
Sverige har bra koll på Ungern
Sveriges trupp
Spelprogram/Tabell
Not: Artikelförfattaren, till vardags sportjournalist på Västerbottens Folkblad, är med U21-landslaget i Ungern som SSF-stipendiat.

Upplagt av: Tomas Ruuth