U21 herr: Sverige fick hål på Bulgarien

Fredrik Stenman gratuleras till sitt första landslagsmålBulgarien kom till Tunavallen med mycket stor respekt för den svenska offensiven, och gick in för att försvara den poäng man hade vid avspark. Det höll i en dryg halvlek innan Sverige tog ledningen genom Fredrik Stenman, efter en lyckad frisparksvariant. Samuel Holmén fastställde slutresultatet 2-0 genom att slå en hörna direkt i mål.
Segern gör att det är fortsatt jämnt i tabelltoppen mellan Kroatien, Sverige och Ungern.
Sverige ställde upp enligt 4-1-3-2 med Henok Goitom på topp och Alexander Farnerud som släpande forward. Det var en uppställning tänkt att kunna dyrka upp ett tätt bulgariskt försvar, men i första halvlek skapades ändå mycket få klara målchanser.
- Spelmässigt fungerade det ändå bra. Framför allt var pasnsingspelet och tempot bra ända fram till straffområdet, där fick vi inte till det, sade assisterade förbundskapten Jörgen Lennartsson.
Flest farliga chanser i första halvlek skapade och förvaltade faktiskt backen Fredrik Stenman, som arbetade flitigt framåt längs sin vänsterkant. Båda anfallarna Henok Goitom och Alexander Farnerud visade prov på sin fina teknik på de små ytor bulgarerna släppte till, men lyckades inte få till avsluten på mål. Bulgariens blott 17-årige målvakt Nikolai Mihailov spelade säkert, och avstyrde flera farligheter genom att stå rätt placerad.
I första halvlek hade Sverige misslyckats med de fasta situationerna på offensiv planhalva. Desto roligare när så 1-0 målet kom på en intränad variant, där Samuel Holmén slog en frispark mot bortre sidan av straffområdet. Jonas Olsson kom perfekt och nickade inåt mitten, där tre svenskar kom störtande på avslut. Det blev Fredrik Stenman som avslutade kliniskt med en i luften halvt liggande högerspark.
- Jag har ju spelat så många U21-landskamper, så det var ju härligt att äntligen få göra ett mål, sade en glad Stenman efter matchen.
Efter målet luckrades den bulgariska defensiven upp något, och publiken i Eskilstuna fick se ett lite öppnare spel. Även Sveriges andra mål var resultat av en fast situation, Samuel Holmén slog en hårt skruvad hörna som gick rakt i mål (efter en ytterst lätt touch på en bulgarisk försvarare). En fint mål, men kanske också målvakten Mihailovs enda misstag i matchen.
Bulgarien var aldrig särskilt nära att spräcka den svenska nollan. Det första och sista skottet på mål registrerades i den 84:e minuten.
- Jag tyckte vi hade bra kontroll på dom hela tiden. Det var stor skillnad på motstånd jämfört med Tjeckien som vi mötte i augusti, tjeckerna var betydligt starkare och mer tekniska, sade Samuel Holmén.
- Man ska inte glömma att vår backlinje gör en riktigt bra insats idag, de spelade lugnt och säkert hela matchen utna att släppa till något, sade Jörgen Lennartsson.
Nu väntar en mycket viktig match mot Ungern på onsdag. Både Kroatien och Ungern vann sina matcher ikväll, det är alltså fortsatt jämnt i toppen av EM-kvalgrupp 8.
EM-kval på TunavallenEM-kval U21 herr
2 september 2005
Tunavallen, Eskilstuna
Sverige-Bulgarien 2-0 (0-0)
1-0 Fredrik Stenman (51'), 2-0 Samuel Holmén (76')
Sverige: 1 Christoffer Källqvist - 2 Stefan Ålander, 3 Andreas Granqvist (K), 4 Jonas Olsson, 5 Fredrik Stenman - 6 Sebastian Larsson (16 Marcus Pode 86') - 7 Petter Andersson (15 Erkan Zengin 69'), 8 Dusan Djuric, 9 Samuel Holmén - 11 Alexander Farnerud - 10 Henok Goitom (18 Björn Runström 69').
Avbytare: 12 Marcus Sahlman - 13 Marcus Jarlegren, 14 Mattias Bjärsmyr, 17 Mikael Dahlberg.
Gult kort: Jonas Olsson.
Bulgarien: 1 Mihaylov - 2 Dyakov, 5 Vergilov, 3 Venkov, 4 Zanev - 7 Stolanov (13 Hazurov 60'), 8 Zlatinski, 6 Palankov, 11 Yurukov (18 Domovchyski 75') - 9 Ramgelov, 10 Zlatinov (14 Mitsanki 56').
Gult kort: Palankov, Yurukov.
Domare: Andrejs Sipailo, Lettland. Ass.domare: Sergejs Braga & Janis Pukijans, båda Lettland. Fjärdedomare: Romans Lajuks, Lettland.
Publik: 4.964.
Statistik: bollinnehav% 56-44, skott 6-3, skott på mål 4-1, frisparkar 15-15, hörnor 4-0, offside 1-4.
Sveriges trupp
Spelprogram/Tabell
7 september 17.00
Ferencváros-stadion, Budapest
Ungern-Sverige
Domare:
Claudio Circhetta, Schweiz. Ass.domare: Jean-Paul Remy & Narciso D'Emilio, båda Schweiz. Fjärdedomare: Martin Salm, Schweiz.