Herr: Nästan i VM trots förlust i Zagreb

Tudor stoppar HenkeEM-kvalmötet Kroatien-Sverige blev precis så tight som förutspåtts. Och precis som i Göteborg förra hösten blev Darijo Srna ende målskytt. 1-0 till Kroatien kom på straff efter hands på Mellberg. Grattis därmed till Kroatien som är VM-klara!
För svensk del är VM inte heller långt borta. Holland slog Tjeckien och i kampen om "bästa tvåa" har Sverige 3 poäng och +9 i mål att gå på inför mötet med Island på onsdag!
Låt oss klara av Sveriges VM-chanser till att börja med. Sverige kan fortfarande vinna gruppen. Seger mot Island i kombination med att VM-klara Kroatien förlorar på Puskas Ferenc-stadion på onsdag krävs för det. Kroaterna kommer till spel utan Niko Kovac och Kranjcar som är avstängda. Svensk poäng på Råsunda räcker annars för att laget ska vara en av bästa tvåor. Till och med förlust kan räcka om inte Tjeckien vräker in mål i Finland. Läs mer om det här.
Visst grejar Sverige det!

Ljungberg, en av Sveriges främstaDominanterna i EM-kvalgrupp 8 håller högsta klass. Det visade matchen på Maksimir i Zagreb. Precis som ifjol avgick Kroatien med segern. Då var bitterheten stor i det svenska laget efteråt. Sverige förde matchen och fick därtill ett mål tveksamt bortdömt.
Den här gången var det helt jämnt men Andreas Isaksson tvingades till ett par mer kvalificerade ingripanden än Butina i det kroatiska målet.
Assisterande förbundskapten Roland Andersson var ödmjuk efter förlusten:
- Det är bara att erkänna att de var snäppet vassare än oss. Vi kommer inte riktigt till i anfallsspelet. Vi klarade inte av att luckra upp deras försvarslinjer och skapade för lite för att motivera en seger, menade Roland till TV3 efter matchen.
Roland var måhända ödmjuk i överkant. Sverige svarade för en mycket bra insats i Zagreb. Försvarsmässigt fungerade den taktiska dispositonen nästan fulländat i den första halvleken. Den kroatiska offensiven neutraliserades effektivt och hemmalaget förmådde som bäst ta avslut från långa eller svåra positioner.
Sverige fick däremot läge att ställa om och ska svenskarna vara självkritiska så är det i den egna offensiven man kan finna grund. Fasta situationer och inläggslägen kunde ha förvaltats bättre men i andra lägen var det bara marginaler som inte var på svensk sida i avgörande skedet.
Det fanns därför skäl till svensk optimism inför andra halvlek. Efter knappa tio i den fick dock Kroatien en korrekt dömd straff sedan Mellberg stoppat ett inlägg med högerhanden. Isaksson gick åt höger medan Srnas stramare valde andra hörnet och Sverige var i 0-1-underläge.
Av allehanda otacksamma uppgifter så finns det nog få som är värre än att vända underläge i Zagreb mot ett hemmalag som tryggar hem. Många har försökt - ingen har lyckats hittills. Denna kväll var inte Sverige mäktiga att åstadkomma det heller. Tre offensiva byten, varav ett tyvärr efter att Tobias Linderoth tvingats linka av, kunde inte vända matchen.
På det hela taget visade dock Sverige en kapacitet som inger förtröstan inför avslutningen på onsdag. Man förlorade hedersamt mot ett mycket bra motstånd. Den egna förmågan ska räcka för att ordna vm-biljetten och räcker inte det mot förmodan finns det andra yttre omständigheter som talar för svenskt avancemang.
Till sist, det var många historiska sviter som figurerade kring kvällens match.

Sviter som höll:
Maksimir: Kroatien spelade sin 28:e raka match utan förlust hemma i kvalsammanhang.
Sviter som sprack:
Sverige hade inte förlorat en kvalmatch på bortaplan sedan Andreas Herzogs flaxskott på Ernst Happel 6 september 1997.
Sviter som kommer att hålla (?!):
Sverige - och Lars Lagerbäck - går till sitt fjärde raka slutspel.

VM-kval Grupp 8
8 oktober 20.15
Maksimir, Zagreb
Kroatien-Sverige 1-0 (0-0)
1-0 (56) Darijo Srna, straff.
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Alexander Östlund, 3 Olof Mellberg [K], 4 Teddy Lucic, 5 Erik Edman - 6 Tobias Linderoth (15 Christian Wilhelmsson 66) - 7 Niclas Alexandersson, 8 Anders Svensson (16 Kim Källström 71), 9 Fredrik Ljungberg - 11 Henrik Larsson, 10 Mattias Jonson (18 Johan Elmander 66).
Ersättare, ej inbytta: 12 Eddie Gustafsson - 13 Petter Hansson, 14 Mikael Nilsson, 17 Marcus Allbäck.
På läktaren: Christoffer Andersson, Daniel Andersson, Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg.
Svensk varning: Edman (23)
Kroatien: 1 Tomislav Butina - 6 Stjepan Tomas, 4 Robert Kovac, 3 Josip Simunic - 2 Darijo Srna, 5 Igor Tudor, 7 Niko Kranjcar, 10 Niko Kovac, 8 Marko Babic - 11 Ivan Klasnic (15 Ivan Bosnjak 70), 9 Dado Prso (14 Dario Simic 90).
Ersättare, ej inbytta: 12 Stipe Pletikosa - 13 Jurica Vranjes, 16 Ivan Leko, 17 Anthony Seric, 18 Bosko Balaban.
Kroatiska varningar: Niko Kovac (15), Kranjcar (38).
Domare: Massimo De Santis, Italien. Ass.domare: Marco Ivaldi & Alessandro Griselli, båda Italien. Fjärdedomare: Paolo Bertini, Italien.
Publik: 32.000.
12 oktober 19.30
Råsunda
Sverige-Island

Domare: Valentin Ivanov, Ryssland. Ass.domare: Jevgenij Volnin & Nikolaij Golubev, båda Ryssland. Fjärdedomare: Jurij Baskakov, Ryssland.
Biljetter
Båda matcherna sänds i TV3.

VM-kvalgrupp 8
Sveriges trupp
Mellberg hoppas på spel
Positivare toner från Wien
Henke & Mellberg klev av träning
Svensson glad att vara åter
Zlatans rehab - en kamp mot klockan
Om "bästa tvåorna" i kvalet
Kroatiens trupp
Förra mötet med Kroatien
Islands trupp
Förra mötet med Island

Sex nya barnbyar på sex kontinenter!