Herr: VM-klart efter 3-1 mot Island!

Svenskt 3-1-jubel- Helt otroligt att få uppleva ett fjärde rakt mästerskap. Hade nån sagt det när vi reste till Belgien/Holland 2000 så hade man väl betraktat den som mindre vetande.
Förbundskapten Lars Lagerbäck njöt av känslan efter sista VM-kvalmatchen. Till slut hade Island betvingats med 3-1 och Sverige fick avsluta i stil när man säkrade VM-biljetten inför ett fullsatt Råsunda.
Ungern-Kroatien slutade 0-0 vilket innebär att kroaterna och Sverige slutar på samma poäng i kvalgrupp 8. Kroatien är dock gruppsegrare i kraft av de inbördes mötena. Sverige är VM-klart som en av två bästa tvåor i europakvalet.
Det blev ingen promenadseger på Råsunda för Sverige som i princip var vm-klara innan Ivanov blåste till spel. Island uppträdde mycket kompakt och det krävdes rörelse och tålamod för att komma till lägen. När Sverige etablerat press högt i banan var det inget ovanligt med upp till åtta bortaspelare i boxen.
- I första halvlek hade vi dåligt tålamod och väntade inte ut rätt tillfälle, menade Lagerbäck efter matchen.
Ändå fick råsundapubliken jubla tidigt. Efter en kvick kombination friställde Henrik Larsson Fredrik Ljungberg som behärskat rullade in bollen i målvaktens långa hörn. Stor glädje utbröt och det tog en bra stund innan publik och spelare uppfattade den lyftade flaggan från assisterande domaren.
Tålamodet tröt som sagt och viljan från inledningen att ta de uppoffrande löpningarna började sina alltefter halvleken led. Väckarklockan ringde dock efter knappa 25 när djurgårdaren Kari Arnason kunde avancera och från 35 meter avlossa en riktig pärla som ställde Andreas Isaksson svarslös. Arnasons långskott gick via stolpen i mål och Råsunda tystnade för ett tag.
Henke lyfter in 2-1Repliken var dock bara några minuter bort. Ett isländskt försök att nicka bort ett svenskt inlägg landade hos Zlatan Ibrahimovic precis utanför straffområdesgränsen och Zlatans volley gick tungt i backen och in vid den bortre stolpen.
Målet kom som en befrielse för det svenska spelet som krampat ett tag och om ettan var grann så var tvåan som tagen ur skolboken. Firma Zlatan/Henke bjöd på en läcker show när Ibrahimovic med känsla lyfte bollen till frispelade Larsson som lika elegant lättade bollen över utrusande Arason.
I andra halvlek hade Sverige bättre kontroll över händelserna men Island kändes aldrig ofarligt och man var fortsatt svårforcerade. Inte minst i luftrummet visade gästerna styrkan gång på gång.
KällströmDet fanns ändock flera goda intentioner från svensk sida att komma loss i djupled men avgörande 3-1-målet lät vänta på sig till övertid. Kim Källström fick pröva skott en gång innan han drämde in bollen med högern.
- Vi vann matchen vilket känns oerhört bra, försäkrade Lagerbäck innan han drog vidare till segermiddag med resten av laget väl medveten om att han och laget presterat något historiskt. Aldrig tidigare har Sverige kvalificerat sig för fyra slutspel i rad. Stort av en liten fotbollsnation.
- Vi har haft flyt att få fram så många bra spelare. Men det har sin grund i talangutvecklingen och Tipselitprojektet. Sedan tror jag också att om man jobbat med konsekvens i sin spelidé så betalar det sig alltid.
- Vi har idag skickligare och kvickare spelare vilket har gjort att vi har kunnat utveckla vårt anfallsspel och producera så här många mål.
Sverige hyllades efteråtOch det är de målen som tagit Sverige till VM, trots att gruppsegern missades med minsta möjliga marginal. Det och defensiven - fyra insläppta mål på hela kvalresan. I försvarsspelet känner sig Sverige tryggt.
- Är vi bara koncentrerade så kan vi det.
Landslaget kan nu fullt ut börja koncentrera sig på planeringen inför VM. I december ska landslagsledningen samlas för att spika alla detaljer men redan ikväll kan vi presentera var landslaget kommer ha sin bas under VM.
När det europeiska play-offet spelas i november reser landslaget till Sydkorea för match mot den vm-klara hemmanationen den 12 november.

VM-kval Grupp 8
12 oktober 19.30
Råsunda
Sverige-Island 3-1 (2-1)
0-1 (25) Kari Arnason, 1-1 (29) Zlatan Ibrahimovic, 2-1 (42) Henrik Larsson, 3-1 (90+1) Kim Källström.
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Alexander Östlund, 3 Olof Mellberg [K], 4 Teddy Lucic, 5 Erik Edman - 6 Tobias Linderoth - 7 Christian Wilhelmsson (14 Niclas Alexandersson 66), 8 Anders Svensson (16 Kim Källström 74), 9 Fredrik Ljungberg - 10 Zlatan Ibrahimovic (17 Marcus Allbäck 74), 11 Henrik Larsson.
Ersättare, ej inbytta: 12 Eddie Gustafsson - 13 Petter Hansson, 15 Daniel Andersson, 18 Mattias Jonson.
På läktaren: Christoffer Andersson, Mikael Nilsson, Johan Elmander, Marcus Rosenberg.

Island: 1 Arni Gautur Arason - 2 Kristjan Örn Sigurdsson, 5 Audun Helgason, 7 Sölvi Geir Jonsson, 3 Indridi Sigurdsson - 10 Gretar Rafn Steinsson, 4 Brynjar Björn Gunnarsson [K] (15 Arnar Thor Vidarsson 84), 9 Gunnar Heidar Thorvaldsson (17 Hannes Sigurdsson 74), 6 Stefan Gislason, 8 Kari Arnason (14 Gylfi Einarsson 70) - 11 Heidar Helguson.
Ersättare: 12 Kristjan Finnbogason - 13 Bjarni Olafur Eiriksson, 16 Tryggvi Gudmundsson, 18 Veigar Páll Gunnarsson.
Domare: Valentin Ivanov, Ryssland. Ass.domare: Jevgenij Volnin & Nikolaij Golubev, båda Ryssland. Fjärdedomare: Jurij Baskakov, Ryssland.
Varningar: S: Ibrahimovic (28). I: Gunnarsson (11), Helguson (46), Arnason (68), Helgason (83).
Bollinnehav%: 58-42. Skott: 10-7, varav på mål: 5-2. Frisparkar: 14-18. Hörnor: 9-3. Offsides: 5-1.
Publik: 33.716.
VM-kvalgrupp 8
Sveriges trupp
Om "bästa tvåan" i VM-kvalet
Så spelas VM 2006
Här är laget som kan bli historiskt
Finland-Tjeckien 17.30 svensk tid
Kroatien-Sverige
Mellberg hoppas på spel
Positivare toner från Wien
Henke & Mellberg klev av träning
Svensson glad att vara åter
Zlatans rehab - en kamp mot klockan
Islands trupp
Förra mötet med Island


Sex nya barnbyar på sex kontinenter!