U21 herr: Kroatien säkrade gruppsegern

Kroatien vann EM-kvalet mot Sverige med 1-0. Sverige kunde med lite tur ha kvitterat på slutet.
- Men det är det bästa lag vi spelat mot, konstaterade Jörgen Lennartsson efter första förlusten i år.
Ungern vände i slutet 0-1 till seger 2-1 borta mot Bulgarien. I 78 minuter var Sverige play off-klart. Kroatien är nu klara gruppsegrare samtidigt som Sverige kan säkra play off-platsen på Tunavallen på tisdag mot Island.
Sverige kom till spel med en 4-1-4-1-uppställning mot det kroatiska 3-5-2.
- Vi valde att spela lite lägre än normalt i försvarsspelet och med ett mer omställningsinriktat anfallsspel, berättar Lennartsson som dock fick se en första halvtimme med kraftig kroatisk dominans. Svenskarna fick inte anfallsspelet att fungera.
- Vi hade svårt att komma loss och svårt att få kvalitet i vårt passningsspel. Det blev för korta anfall, säger Jörgen som också betonar att man ställdes mot ett enormt bollskickligt lag med stora individuella färdigheter.
Efter den inledande anstormningen blev det bättre från svensk sida under sista kvarten av första halvlek, i synnerhet i slutminuterna. Två riktigt heta lägen vaskades fram som kunde gett svensk ledning före pausvilan. Först hade Erkan Zengin ett skott i stolpen och därefter fick klubbkamraten i Hammarby, Petter Andersson, på en rökare som Kroatiens målvakt tvingades till en kanonräddning på.
- Inför andra halvlek hade vi ambition att flytta upp och ta tag i taktpinnen men tyvärr drabbades vi av ett baklängesmål direkt.
Det var ett hårt inlägg längs marken som passerade under Christoffer Källkvist och Da Silva kunde fristående enkelt placera in bollen.
Andra halvlek bjöd annars en helt annan matchbild. Efter ledningsmålet drog sig Kroatien tillbaka, Sverige flyttade upp (gick över till 4-4-2 igen), fick ett större bollinnehav och tryckte på. Sista kvarten ökade den svenska pressen mot det kroatiska straffområdet, dock utan att det skapades riktigt heta avslutslägen.
- De försvarade sig bra och det är tyvärr bara att konstatera att vi förlorar mot ett bättre lag. De visade en snabbhet och teknisk skicklighet i dag som var snäppet över oss.
- Klart vi är besvikna, efter sju raka matcher utan förlust, men de är det bästa lag vi spelat mot.
Med många svenska spelare med en varning sedan tidigare hade vikten av disciplin betonats innan matchen. Nu inkasserades "bara" ett gult kort. Tyvärr för Samuel Holmén innebär det att han missar avslutningen mot Island på tisdag. Tillbaka då är dock Sebastian Larsson som var avstängd idag.
- Vi har saken i egna händer och nu siktar vi på seger mot Island så vi går vidare i EM-kvalet, avslutade Lennartsson.
Vinst mot Island innebär att Sverige är klart för play off, eller rättare sagt Sverige får inte gå från slutomgången med färre pinnar än utmanaren Ungern. Ungrarna tar emot Kroatien i slutomgången.
I EM-kvalet är det inbördes möte som avgör placeringen om två lag slutar på samma poäng. Sverige och Ungern står på samma poäng inför slutomgången men svenskarna har vunnit de inbördes mötena med ungrarna.
Ettan och tvåan i gruppen är klara för play off till EM 2006. Play off-matcherna, som ska spelas 12 och 16 november, lottas i Nyon kommande torsdag kl 13.00. Gruppsegrare lottas då mot grupptvåor och de senare kommer att få spela första matchen hemma.
EM-kval Grupp 8
7 oktober 15.30
Radnik-stadion, Velika Gorica
Kroatien-Sverige 1-0 (0-0)
1-0 (47) Eduardo da Silva Alves
Sverige: 1 Christoffer Källkvist - 2 Stefan Ålander, 3 Andreas Granqvist [K], 4 Jonas Olsson, 5 Fredrik Stenman - 6 Andreas Dahl (16 Jon Jönsson 78) - 7 Petter Andersson (18 Mikael Dahlberg 75), 8 Samuel Holmén, 9 Alexander Farnerud, 10 Erkan Zengin (17 Marcus Pode 66) - 11 Henok Goitom.
Ersättare, ej inbytta: 12 Abbas Hassan - 13 Mattias Bjärsmyr, 14 Mikael Lustig, 15 Oscar Wendt.
Sebastian Larsson var avstängd
Svensk varning: Holmén (22).
Domare: Dietmar Drabek, Österrike. Ass.domare: Raimund Buch & Paul Pethö, båda Österrike. Fjärdedomare: Wolfgang Falb, Österrike.
Publik: 3.500.
EM-kval på Tunavallen11 oktober 18.30
Tunavallen, Eskilstuna
Sverige-Island
Domare:
Mark Courtney, Nordirland. Ass.domare: Paul Munn & Gerry Flynn, båda Nordirland. Fjärdedomare: Adrian Mc Court, Nordirland.
Matchen visas i Viasat Sport.
Sveriges trupp
Islands trupp
Biljetter
Spelprogram/Tabell