U21 herr: Sverige borta från EM

Sveriges U21-herrar missar EM-slutspelet nästa år. Medan Ungern tog chansen och spelade oavgjort mot Kroatien, så föll svenskarna tungt på Tunavallen där Island vann med hela 4-1.
- Oerhört tungt. Laget har gått obesegrat hela året fram till de två sista matcherna. Vi hade verkligen trott på playoff i november, säger förbundskapten Tommy Söderberg.

Förutsättningarna var klara: Kroatien klara gruppsegrare medan Sverige och Ungern gjorde upp om andraplatsen i gruppen. Med båda lagen på 18 poäng, och Sverige före i kraft av de inbördes mötena, så var det fördel Sverige så länge man kunde matcha ungrarnas resultat mot Kroatien.
Sverige spelade bra den första halvtimmen på Tunavallen. Passningsspelet och rörligheten fungerade, även om det blev lite omständligt i vissa situationer. Bollinnehavet var nästan helt förbehållet svenskarna - men det blev Island som stod för målen.
Island spelade en effektiv, modern fotboll perfekt anpassad efter sina förutsättningar. Första målet kommer när Sverige lättvindigt tappar boll mitt på planen, och Island vänder spelet direkt med en boll i djupled som leder till ett friläge där Hördur Sveinsson gör allt rätt och lägger bollen mellan benen på Christoffer Källqvist.
Samme Hördur Sveinsson gör sedan 2-0 långt in på stopptid när han får gå upp snudd på obevakad och nicka in en hörna.
Med underläge 0-2, och beskedet att Ungern har oavgjort mot Kroatien så väljer Sverige att satsa framåt. Alexander Farnerud kliver upp i mitten, och Erkan Zengin byts in för att ta över vänsterkanten.
- Vi ville få ut bollen i ytterzon - med inläggsmöjligheter från Petter och Erkan, och ha tre spelare centralt. Vi gick ifrån vårat grundspel där, och så här i efterhand undrar man givetvis om det var rätt, säger Tommy Söderberg.
Besviken Söderberg i EskilstunaDen svenska taktiken skapade en del hyfsade chanser men inte mer. Man skickade upp mer och mer folk men av ambitionen att nyttja kanterna blev det i praktiken mer lyftningar centralt med sikte på måltavlor som Mikael Dahlberg och Jonas Olsson. Ett smart spelande Island bildade kompakt mur, var starka i luftrummet och kunde istället ställa om till hyperfarliga kontringar åtskilliga gånger.
- Det såg väl ganska taffligt ut. Det kändes som att vi försökte framför en kinesisk mur men vi hade inte listen, inte kylan.
- Det blev kanske huvudlöst, sammanfattade Söderberg den svenska viljeansträngningen, bedrövad liksom hela det svenska laget efteråt.
Och de vassare chanserna i andra halvlek var isländska. Island gjorde 3-0 med drygt tio minuter kvar att spela. Alexander Farnerud fick tröstmåla för Sverige innan Island gjorde ett fjärde mål inne på den femte (!) tilläggsminuten.
Ungern klarade 2-2 mot Kroatien, och gick därmed om Sverige i tabellen.
- Vi gjorde för många individuella misstag idag, både offensivt och defensivt. Vi var inte tillräckligt bra helt enkelt, sammanfattar assisterande förbundskapten Jörgen Lennartsson. På frågan om det fanns något positivt att ta med från matchen svarade Lennartsson efter lång betänketid:
- Det skulle i så fall vara att det här är en rejäl väckarklocka inför matchen [A-landslagets match mot Island på Råsunda] imorgon.
11 oktober 2005
Tunavallen, Eskilstuna
Sverige-Island 1-4 (0-2)
0-1 Hördur Sveinsson (40'), 0-2 Sveinsson (45+2'), 0-3 Bjarni Vidarsson (78'), 1-3 Alexander Farnerud (90+2'), 1-4 Gardar Gunnlaugsson (90+5').

Sverige
: 1 Christoffer Källkvist - 2 Oscar Wendt, 3 Andreas Granqvist [K], 4 Jonas Olsson, 5 Fredrik Stenman - 6 Petter Andersson (17 Marcus Pode 77'), 7 Andreas Dahl (16 Stefan Batan 67'), 8 Sebastian Larsson, 9 Alexander Farnerud - 10 Mikael Dahlberg, 11 Henok Goitom (46' 18 Erkan Zengin).
Ersättare, ej inbytta: 12 Abbas Hassan - 13 Mattias Bjärsmyr, 14 Mikael Lustig, 15 Stefan Ålander.

Island: 1 Ingvar Kale - 8 Jonas Saevarsson, 3 Ragnar Sigurdsson, 5 Tryggvi Bjarnason, 4 Gunnar Gunnarsson - 10 David Vidarsson [K] - 11 Palmi Pålmasson (16 Steinthor Gislason 59'), 9 Hördur Sveinsson (14 Gardar Gunnlaugsson 51'), 6 Bjarni Vidarsson - 7 Sigmundur Kristjansson (17 Rurik Gislason 65'), 2 Emil Hallfredsson.
Ersättare, ej inbytta: 12 Hrafn Davidsson - 13 Helgi Magnusson, 15 Theodor Bjarnason.
Gula kort: Jonas Olsson, Bjarni Vidarsson.
Bollinnehav% 57-43, skott 16-16, varav på mål 8-9, frisparkar 18-20, hörnor 5-3, offside 3-0.
Domare: Mark Courtney, Nordirland. Ass.domare: Paul Munn & Gerry Flynn, båda Nordirland. Fjärdedomare: Adrian Mc Court, Nordirland.
Publik: 3.610.
Sveriges trupp
Islands trupp
Spelprogram/Tabell