Herr: Fyra återbud - två nya till Sydkorea

Bella - nyinkalladChristian Wilhelmsson, Mikael Nilsson och Petter Hansson kan inte åka med till Söul på tisdagen för lördagens landskamp mot Sydkorea. Det kan inte heller Johan Arneng som fick kallelsen före helgen. Nu tillkommer istället Fredrik Berglund och Dusan Djuric till truppen.

- När det gäller Christian och Mikael så har vi vädjat till deras klubbar att de ska få åka med, men klubbarna har hävdat den 48-timmarsregel som gäller för vänskapsmatcher. Det vill säga att de inte släpper spelarna tidigare för vår samling med tanke på den långa resan.
- Det finns då ingen vits med att kalla dem till Sydkorea eftersom båda skulle vara framme först fredag eftermiddag. Skälet klubbarna anger är att man spelar i Champions League och har ett väldigt tufft spelschema. Och det kan vi bara acceptera, även om vi självfallet hade önskat att alla uttagna spelare skulle kunna åka med, säger Lars Richt, chef för Fotbollsenheten på Svenska Fotbollförbundet.
Petter Hansson och Johan Arneng stannar hemma av familjeskäl.
I fredags kallades Djurgårdens Johan Arneng in i laget, och i helgen Esbjergs-forwarden Fredrik Berglund. Det har även varit frågetecken kring Mattias Jonsons medverkan. Mattias ådrog sig en sträckning i cupfinalen mot Åtvidaberg. Efter ett lättre träningstest på måndagen så gav Jonson klartecken för medverkan mot Sydkorea.
- Det är tråkigt när det blir förändringar i sista stund i truppen, men vår förhoppning kvarstår inför säsongens sista landskamp. Det blir en mycket bra värdemätare för vårt lag och flera spelare får nu chansen att visa upp sig mot ett riktigt kvalificerat motstånd, kommenterar förbundskapten Lars Lagerbäck.


Park Jae-Hong & Tobias Hysén1/11: Sverige avslutar landskampssäsongen på samma sätt som den inleddes - med match mot Sydkorea. Den 22 januari spelade nationerna 1-1 i USA. Nu möts man igen, i Söul 12 november. Den svenska truppen innehåller en debutant (John Alvbåge) och ytterligare sex spelare som gjort färre än åtta landskamper.
- Det känns jättekul, en bonus, säger nyuttagne Tobias Hysén som var med även i januari.
Klubbkamraten Johan Arneng har också kallats (5/11).
Förbundskaptenerna Lagerbäck och Andersson har tagit bort flera etablerade namn inför asienresan.
- Eftersom vi har så lite tid i vår tar vi chansen att få se lite nya spelare. På grund av skador blev det kanske några fler än vi tänkt, säger Lasse Lagerbäck som ändå mönstrar en trupp med 28 landskamper i snitt per spelare.
Tidsbristen Lagerbäck syftar på hänger ihop med att matchen i november samt vänskapslandskampen 1 mars (motståndare ej klar) är de enda tillfällena att spela med utlandsproffsen i landslaget innan vm-truppen nomineras i maj.
Två matcher i januari (Förenade Arabemiraten 18 januari och Saudiarabien 25 januari) kommer att spelas med ett nordiskbaserat landslag eftersom det inte är internationella speldatum.
Nu får några nya spelare chansen att visa upp sig.
- Vi brukar säga det att man behöver sina 10-15 landskamper för att komma in i spelet på den här nivån, menar Lagerbäck.
På grund av skador saknas Andreas Isaksson och Kim Källström samt en tilltänkt kandidat Mikael Antonsson. Etablerade landslagsnamn som Ibrahimovic, Ljungberg, Mellberg och Edman står också över nu.
Alvbåge & Risp t v, Hysén t hJohn Alvbåge kallades in som tredjereserv till EM i Portugal, men någon A-match finns ännu inte på meritlistan. Alvbåge lämnade tidigare i år reservbänken i Göteborg för spel i Viborg och där har torslandasonen fått en fin start på hösten.
- Vi har ett litet åldersglapp på målvaktssidan bakom etablerade Eddie och Isak och därför känns det bra med John som inte är lastgammal, säger Lagerbäck som också nominerat Fredrik Risp (Genclerbirligi) och Daniel Majstorovic.
- Daniel har både jag och Roland sett på plats. Fredrik har vi inte sett själva men vi har fått positiva rapporter från Turkiet.
Nyblivne dubble mästaren Tobias Hysén, Djurgården, fick också ett samtal under måndagen.
- Det känns jättebra att ta med Tobias. Det är alltid intressant med spelare med de egenskaperna, inte minst snabbheten. Det är en av de saker som förbättrats i landslaget i takt med att vi tagit in spelare med den egenskapen och Tobbe kan höja snabbheten ytterligare, menade Lagerbäck.
Hysén har kanske varit årets man i Allsvenskan. Blott en match har han missat och landslagsspelet fick han prova på redan i januari, mot Mexiko och just Sydkorea.
- Det var två tuffa matcher och vi fick jobba på bra försvarsmässigt. De hade kanske lite namnkunnigare lag än vi så det var bra resultat vi fick där.
Var det stor skillnad mot Allsvenskan?
- Oj ja, det går mycket fortare och alla spelare är lite bättre.
Hysén är medveten om att det här kan vara chansen att nå fram till en plats i vm-laget.
- Man får se till att ta chansen och visa sig från sin bästa sida. Men det är klart att det blir svårt, det är många som vill med.
Notabelt i övrigt är att Mikael Nilsson finns med i listan över mittfältare. Mickes förväntade genombrott i Southampton kom aldrig men nu har trenden vänt efter flytten till Panathinaikos. Markus Rosenberg är med trots blandade framgångar i Ajax.
- Micke var i princip felfri i Champions League-mötet med Barcelona. För Markus kan man säga att det är inte konstigt att det tar lite tid med omställningen. Det ställer andra krav att spela som ensam central forward i Ajax, bedömer Lagerbäck.
Lagerbäck passade också på att hylla två av de etablerade landslagsnamnen.
- Det är väl frågan om inte Teddy Lucic varit vår bäste back i år. Han tycks bara bli bättre ju äldre han blir. Tobbe svarade för oerhört bra prestationer mot Kroatien och Ungern.
Rosenberg mot SydkoreaSydkorea är en aktad motståndare, de flesta minns säkert hemmanationens framfart i VM 2002. I januarimatchen lyckades Sverige ordna 1-1 genom en sen kvittering av landslagsdebutanten Rosenberg.
Koreanerna, som leds av nytillträdde Dick Advocaat, håller en 29:e plats på den aktuella världsrankingen.
- Känns som en bra motståndare inför VM. Vi vet i och för sig inte lottningen än men trots allt bär Sydkorea en annan fotbollskultur. Det är ett kvickt, löpvilligt och löpstarkt lag. Det går fort och de jobbar ordentligt, säger Lars Lagerbäck.
12 november 20.00 (lokal tid, 12.00 svensk tid)
Seoul World Cup Stadium
Sydkorea-Sverige
Matchen sänds i Sport-Expressen
Sydkoreas trupp
Sydkorea-Sverige, förra mötet

Sveriges trupp

f

A

Mål

John Alvbåge

Viborg FF

820810

-

-

Eddie Gustafsson

Ham-Kam Fotball

770131

6

-

Christoffer Andersson

Lillestrøm SK

781022

21

-

Mikael Dorsin

Rosenborg BK

811006

8

-

Petter Hansson

SC Heerenveen

761214

11

-

Teddy Lucic

BK Häcken

730415

77

-

Daniel Majstorovic

FC Twente

770405

4

1

Fredrik Risp

Genclerbirligi SK

801215

2

-

Alexander Östlund

Feyenoord

781102

20

-

Niclas Alexandersson

IFK Göteborg

711229

82

7

Marcus Allbäck

FC København

730705

53

23

Daniel Andersson

Malmö FF

770828

44

-

Johan Arneng

Djurgårdens IF

790614

2

-

Fredrik Berglund Esbjerg fB 790321

7

2

Dusan Djuric Halmstads BK 840916

1

-

Johan Elmander

Brøndby IF

810527

15

6

Tobias Hysén

Djurgårdens IF

820309

2

-

Mattias Jonson

Djurgårdens IF

740116

49

9

Tobias Linderoth

FC København

790421

54

1

Mikael Nilsson

Panathinaikos FC

780624

25

3

Markus Rosenberg

AFC Ajax

820927

5

2

Anders Svensson

IF Elfsborg

760717

61

12

Christian Wilhelmsson

RSC Anderlecht

791208

26

2