Tomas Ledin framför årets VM-låt

Tomas Ledin - Foto: UniversalDet blir Tomas Ledin, en av Sveriges framgångsrikaste och populäraste artister, som framför årets VM-låt i fotboll.
- Helt klart är detta ett hedersuppdrag. Och för mig är det både något helt nytt och en spännande utmaning, säger Tomas Ledin.

Tomas Ledin presenterades för det svenska fotbollslandslaget på måndagen i Dublin, där landslaget samlats för en träningsmatch mot Irland onsdagen den 1 mars. VM-låten (som produceras av Universal) är ännu inte helt klar, och Tomas Ledin vill inte ge någon indikation på hur den låter. Det får vänta tills VM-truppen presenteras tisdagen den 9 maj.
- Det finns många paralleller mellan en fotbollsmatch och en rockkonsert. Passion, energi och artisteri är till exempel delar av upplevelsen i båda sammanhangen. Det här känns inspirerande och roligt, fortsätter Tomas som precis som hela det svenska folket är glad över att Sverige finns med i den stora fotbollsfesten i Tyskland i sommar.
Ledin är en av Sveriges mest folkkära artister, med klassiker som "Sommaren är kort", "Just nu", "Hon gör allt för att göra mig lycklig", "Lika hopplöst förälskad", "Vi är på gång", "I natt är jag din" och "En del av mitt hjärta" - för att nämna några ur den digra hitlistan. Det här blir dock hans första fotbollslåt.
- Hela världens blickar riktas ju mot VM, och att Tomas Ledin med sin dragningskraft finns med runt de svenska förhoppningarna innebär att VM-låten blir något som får hela Sverige att sjunga med, det är jag övertygad om, säger Svenska Fotbollförbundets marknadschef Jan Larsson.
Tidigare svenska "landslagslåtar"
1990: Ciao, Ciao Italia (officiell VM-låt, After Shave, Lasse Holm)
1992: More than a game (officiell EM-låt, Jöback och Jaarnek. Lasse Holm)
1994: När vi gräver guld i USA (officiell VM-låt, GES)
2000: Explodera (officiell EM-låt, Staffan Hellstrand)
2002: Vi ska till VM (officiell VM-låt, Magnus Uggla)
2003: Gula & Blå (officiell VM-låt, Sandelin, Ekman, Wahlgren)
2004: In med bollen i mål (officiell EM-låt, Markoolio)
2004/05: Champions (damernas OS/EM, Shirley Clamp. Ljunggren/Forsman)