Herr: Ny förlust mot piggt Irland

Henrik Larsson i förlustmatchen mot IrlandIrland borta verkar vara en svår nöt för det svenska fotbollslandslaget. Förlust 1999 med 2-0 och onsdagens match slutade med klara 3-0 (1-0) till ett mycket piggt, laddat och hårt arbetande irländskt lag som ville ge sin hemmapublik nytt hopp inför EM-kvalspelet i höst och efter det dåliga VM-kvalet. Sverige fick därmed en del att tänka på inför vårens VM-förberedelser.
- En av de sämre matcherna jag varit med om, kommenterade förbundskapten Lars Lagerbäck.

I den första halvleken höll Sverige spelet jämnt på den mycket svårspelade planen i 30 minuter, men sista kvarten var det mycket Irland som var mer löpvilliga och aggressiva än svenskarna matchen igenom. Dessutom visade Chelseas Damien Duff vilken bra spelare han är, genom att flera gånger själv skapa ett antal farliga chanser åt irländarna och vinna man-mot-man-duellerna mot de flesta svenskarna.
Det var också Duff (vald till matchens lirare) som dock lite turligt gav hemmalaget ledningen efter 36 minuter. Han vände inåt och förbi Alexander Östlund och sköt med "fel fot", det vill säga högerfoten. Bollen tog på Olof Mellbergs ben och ändrade riktning på väg in i bortre burgaveln förbi Andreas Isaksson. Sverige hade ett par goda intentioner och de flesta var Zlatan Ibrahimovic inblandad i.
Dels efter dryga tjugo minuter då han vrickade bollen förbi en försvarare, avancerade och sköt utanför forsvararen men rakt på målvakten ur svår vinkel. Den andra och bästa chansen var när Zlatan "touchade" Christian Wilhelmssons passning över en försvarare till Henrik Larsson som volleysköt precis över ribban i 25:e minuten. Zlatan Ibrahimovic fick utgå efter 35 minuter efter att några minuter innan glidtacklat och hamnat illa till, och en försvarare kom på hans vänstra knä.
Andra halvleken var bara tre minuter gammal när Robbie Keane slog in 2-0. En utspark av Andreas Isaksson blev en direkt kontring, då irländarna vann tillbaka boll och yta. Keane sprang emellan det svenska försvaret och dundrade in 2-0 för Irland.
3-0 kom efter 71 minuter. Återigen en lång utspark från Isaksson som irländarna tog hand om och slog om till anfall. Liam Miller fick avancera och hitta en lucka och dundrade in 3-0 i nättaket bakom Isaksson. Irland hade en ny förbundskapten i Steve Staunton, som tagit ut sex debutanter mot Sverige. Han och laget gav nu sitt folk hopp om nya framgångar.
Hela laget jobbade kopiöst och vann mycket rättvist. Sverige var med i matchen första halvtimmen, men var för ovanlighetens skull bleka sista delen. Det var långt mellan lagdelarna och svenskarna hade svårt att hitta varandra i rätt positioner på planen.
Det är tur att det är en bit kvar till VM-uppladdningen börjar. VM-lägren samt de två genrepen mot Finland i Göteborg 25 maj samt mot Chile på Råsunda 2 juni blir nu viktiga tester inför Tysklands-VM.
Paraguay mötte Wales i Cardiff och spelade 0-0, medan England vann med 2-1 mot Uruguay i Liverpool efter mål på övertid. På tisdagen besegrade Trinidad/Tobago Island med 2-0 i London.
Onsdag 1 mars 19.30, Lansdowne Road, Dublin
Irland-Sverige 3-0 (1-0)
1-0 Damien Duff (36), 2-0 Robbie Keane (48), 3-0 Liam Miller (71)
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Alexander Östlund (13 Christoffer Andersson 74), 3 Olof Mellberg (K), 4 Petter Hansson, 5 Erik Edman - 6 Tobias Linderoth (16 Daniel Andersson 70)- 7 Johan Elmander (21 Mattias Jonson 61), 8 Kim Källström (19 Anders Svensson 61), 9 Christian Wilhelmsson - 10 Zlatan Ibrahimovic (20 Markus Rosenberg 38), 11 Henrik Larsson (17 Marcus Allbäck 80).
Ersättare, ej inbytta: 12 Eddie Gustafsson - 14 Mikael Dorsin, 15 Teddy Lucic, 18 Niclas Alexandersson.
Svensk varning: Östlund (18).
Irland: 1 Shay Given (16 Wayne Henderson 49) - 2 Joey O'Brien(15 Liam Miller 60), 3 Ian Harte (17 Kevin Kilbane 60), 4 Richard Dunne, 5 Andy O'Brien - 6 John O'Shea (18 Stephen Ireland 49), 7 Steven Reid, 8 Stephen Elliot (14 Graham Kavanagh 49), 9 Kevin Doyle (13 Clinton Morrison 68) - 10 Robbie Keane (K), 11 Damien Duff.
Ersättare, ej inbytta: 12 Gary Breen, 19 Jonathan Douglas, 20 Stephen Kelly, 21 Liam Lawrence.
Irländsk varning: Reid (28).
Domare: Damien Ledentu, Frankrike. Ass.domare: Eric Castellani & Didier Grenier, båda Frankrike. Fjärdedomare: Alan Kelly, Irland.
Publik: 44.109

Se även:
Från tisdagen i Dublin
Nordisk kyla i Dublin
Sveriges trupp
Irlands trupp
Tomas Ledin gör svenska vm-låten
Irland-Sverige direkt i TV3
Steve Staunton leder Irland