Mållöst mot Finland på Ullevi

Sverige och Finland spelade 0-0 i landskampen på Ullevi.
- Det var lite trögt och påminde om en försäsongsmatch, säger svenske lagkaptenen Olof Mellberg.
Johan Elmander var närmast att spräcka den svenska nollan.Finland startade väldigt optimistiskt. Redan i andra minuten tog sig gästerna igenom det svenska försvaret efter fint spel. Jari Litmanen fick jätteläge att avsluta, men skottet blev löst och gick över. Finland fortsatte övertygande, dock utan att skapa mer än en riktigt bra målchans. Det var högerbacken Petri Pasanen som åtta minuter före paus fick på ett kanonskott från långt som träffade John Alvbåges ribba.
Bästa svenska chansen hade Johan Elmander som fri med finske målvakten Jussi Jääskeläinen försökte lobba. Men lobben blev misslyckad och Jääskeläinen räddade utan problem.
Sveriges assisterande förbundskapten Roland Andersson sa till TV3 i pausen:
- Jag är imponerad av Finlands försvarsspel. Vi måste spela rakare och vara mer rejäla. Aggressiviteten saknas och vi måste försöka pressa bollhållaren.
Visst blev det bättre i den andra halvleken. Sverige tog över matchen fullständigt och dominerade kraftigt.
Johan Elmander hade två kanonlägen att spräcka den svenska nollan. Med halvtimmen kvar fick han en fin boll av Niclas Alexandersson och kom ren från höger. Precis i skottögonblicket fick han dock en knuff och Jussi Jääskeläinen kunde rädda utan större problem. Kvarten senare hade han sin stora chans. Kim Källström lyfte mycket vackert fram till Elmander som lobbade över den utrusande Jääskeläinen, men bollen smet precis utanför stolpen. Strax innan hade Christian Wilhelmsson och inbytte Marcus Allbäck samspelat fin på vänsterkanten. Det resulterade i ett friläge för "Chippen", men Jääskeläinen kunde rädda
Marcus Allbäck hade också en hyfsad chans efter inlägg från Alexandersson. Men Allbäcks nick gick en bit över.
- Första halvleken är inte godkänd. I andra var det betydligt bättre. Finnarna skapade en del i början och var svåra att anfalla mot. De stod rätt hela tiden. Vi spelade hela tiden framför deras mittfältare och försvarare i första. I andra spelade vi förbi deras försvar, sa Roland Andersson efter matchen.
En av matchens förgrundsfigurer, Kim Källström, var mycket nöjd med sin insats.
- Det kändes väldigt, väldigt bra i dag. Jag hade många bra passningar och fick tag i bollen mycket. Framför allt de två passningarna till Elmander kändes väldigt bra. Synd att han inte satte någon. Det går inte att vara helt nöjd efter 0-0. Men man ska komma ihåg att vi kommer från en lugn vecka med mycket lek och skratt. Det kommer att bli en helt annan fokus inför Chile-matchen, sa Källström.
Erik Edman har inte spelat fotboll på sju veckor. Mot Finland höll foten bra och han spelade 85 minuter.
- Det viktigaste var att jag skulle orka att spela 90 minuter samt att foten kändes bra. Jag kan förstå om folk är besvikna. Vi har mjukstartat med tre träningar och det kommer att bli mycket, mycket bättre redan mot Chile, lovar Edman.
Rami Shaaban bytte av John Alvbåge i paus och hade en mycket lugn landslagsdebut.
- Det var jätteskoj. Jag kände mig bekväm med fötterna och fick plocka ned några inlägg. Min uppgift i VM blir att stötta "Isak". Han är etta och mina tankar är inte att peta honom. Men skulle det hända "Isak" någonting så är jag beredd.
Det svenska landslaget tar nu ledigt fredag och lördag för att sedan åter samlas på söndag, för träning på Råsunda. En träning som är öppen för allmänheten.
Nästa fredag, den 2 juni, väntar match mot Chile på Råsunda innan laget så reser ner till tyska Bremen lördagen den 3 juni.
25 maj 15.00
Ullevi, Göteborg
Sverige-Finland 0-0
Varningar, Sverige: -. Finland: Petri Pasanen (34).

Sverige
: 12 John Alvbåge (23 Rami Shaaban, 46) - 7 Niclas Alexandersson, 3 Olof Mellberg (K), 13 Petter Hansson, 5 Erik Edman (14 Fredrik Stenman, 85) - 6 Tobias Linderoth (Daniel Andersson, 46) - 2 Mikael Nilsson, 16 Kim Källström, 21 Christian Wilhelmsson - 17 Johan Elmander, 22 Markus Rosenberg (20 Marcus Allbäck, 69).
Ersättare, ej inbytta: 1 Andreas Isaksson - 4 Teddy Lucic, 15 Karl Svensson, 10 Zlatan Ibrahimovic, 18 Mattias Jonson, 8 Anders Svensson.

Finland:
22 Jussi Jääskeläinen - 2 Petri Pasanen (24 Juha Pasoja, 46), 14 Toni Kuivasto, 5 Hannu Tihinen, 19 Toni Kallio - 21 Jonatan Johansson (17 Peter Kopteff, 66), 15 Jari Ilola (7 Pekka Lagerblom, 53), 23 Markus Heikkinen (3 Janne Saarinen, 77), 11 Joonas Kolkka (23 Roni Porokara, 89) - 10 Jari Litmanen, 20 Alexei Eremenko Jr (9 Mikael Forsell, 77).
Ersättare, ej inbytta: Peter Enckelman - Tuomo Könönen, Ari Nyman.
Publik: 25 754
Domare: Grzegorz Gilewski, Polen. Assisterande domare: Maciej Wierzbowski & Slavomir Stepniwski, Polen. Fjärdedomare: Erik Bergsten, Göteborg.
Biljetter till Chile-matchen
Sveriges VM-trupp
Finlands trupp