VM: Åttondelsfinal efter 2-2 mot England

Sverige är klart för åttondelsfinal i VM efter oavgjort mot England. England hade ledningen två gånger om, men Marcus Allbäck kvitterade till 1-1 och Henrik Larsson till slutresultatet 2-2. Nu väntar Tyskland i åttondelsfinalen.

Henrik Larsson jublar efter 2-2-målet.

Det började illa. Riktigt illa för England. Redan i den första minuten skadade sig Michael Owen så illa att han tvingades kliva av. Peter Crouch kom in i hans ställe.
England skapade matchens första chans. Frank Lampard avancerade centralt och drog till med vänstern från 25 meter. Skottet gick rakt på och Andreas Isaksson kunde rädda utan större problem.
Kvarten senare samarbetade Englands två Cole, Ashley och Joe. Joe fick avsluta, men sköt metern över.
Mycket skulle komma att handla om just Joe Cole.
Efter 34 minuter sköt Chelsea-mittfältaren matchens första mål. Och det var ett rejält skott som överlistade Andreas Isaksson. Drygt fem meter utanför det svenska straffområdet drog han till, Isaksson var på bollen men styrde den stolpe in.
Sverige var stundtals rejält tillbakapressat och få kan hävda att halvtidsresultatet var orättvist.
Efter paus kom Sverige ut som ett nytt lag. Det syntes en helt annan inställning och plötsligt lossnade allt.
Det dröjde bara fem minuter innan Paul Robinsons nolla var spräckt. Tobias Linderoth slog en hörna från vänster och Marcus Allbäck skarvade bollen med skallen in i mål. Ett snyggt svenskt mål, och de blågula ville mer.
Fem minuter senare var det mycket nära svensk ledning. Kim Källström slog en hörna från höger och Henrik Larsson skarvade. Bollen tog på en engelsman, Robinson fick ut en hand och England räddades sedan av ribban.
Ytterligare fem minuter senare var det ytterst nära svensk ledning igen, även denna gång efter hörna från Linderoth. Den blev lång och Teddy Lucic nickade tillbaka i mitten. Där drog Olof Mellberg till - och på nytt träffade bollen ribban.
Tempot i matchen sjönk sedan - för att explodera under slutminuterna. Den 38 år långa sviten utan engelsk seger mot Sverige såg ut att spricka när inhopparen Steven Gerrard nickade in 1-2 på Joe Coles perfekta inlägg. Men Sverige forcerade och det gav utdelning. I sista ordinarie matchminuten nådde Henrik Larsson och Olof Mellberg först på ett långt inkast. Frågan är vem av dem som var sist på bollen. Larsson fick dock målet.
Kort därpå blåste domaren av. 2-2 betyder att England står som segrare i grupp B, med Sverige som tvåa. Sverige ställs därför mot vinnaren av grupp A, värdnationen Tyskland. England får möta Ecuador.
I händelse av att Sverige hade förlorat matchen, hade det kunnat vara slutspelat. Men då var Trinidad och Tobago tvunget att slå Paraguay, vilket man inte lyckades med. Paraguay vann matchen med 2-0.
Tisdag 20 juni 21.00
Köln
Sverige-England 2-2 (0-1)
0-1 (34) Joe Cole, 1-1 (50) Marcus Allbäck, 1-2 (85) Steven Gerrard, 2-2 (90) Henrik Larsson.
Varningar, Sverige: Niclas Alexandersson, Fredrik Ljungberg. England: Owen Hargreaves.

Sverige
: 1 Andreas Isaksson - 7 Niclas Alexandersson, 3 Olof Mellberg (K), 4 Teddy Lucic, 5 Erik Edman - 18 Mattias Jonson (21 Christian Wilhelmsson, 54), 6 Tobias Linderoth (19 Daniel Andersson, 90), 16 Kim Källström, 9 Fredrik Ljungberg - 20 Marcus Allbäck (17 Johan Elmander, 74), 11 Henrik Larsson.
Ersättare, ej använda: 12 John Alvbåge, 23 Rami Shaaban - 2 Mikael Nilsson, 8 Anders Svensson, 10 Zlatan Ibrahimovic, 13 Petter Hansson, 14 Fredrik Stenman, 15 Karl Svensson, 22 Markus Rosenberg.
England: 1 Paul Robinson - 15 Jaime Carragher, 5 Rio Ferdinand (12 Sol Cambell, 56), 6 John Terry, 3 Ashley Cole - 7 David Beckham, 16 Owen Hargreaves, 8 Frank Lampard, 11 Joe Cole - 9 Wayne Rooney (4 Steven Gerrard, 69), 10 Michael Owen (21 Peter Crouch, 2).
Ersättare, ej använda: 13 David James, 22 Scott Carson - 14 Wayne Bridge, 17 Jermaine Jenas, 18 Michael Carrick, 19 Aaron Lennon, 20 Stewart Downing.

Publik: 45000.
Domare: Massimo Busacca, Schweiz. Assisterande domare: Francesco Buragina & Matthias Arnet, båda Schweiz. Fjärdedomare: Khalil Al Ghamdi, Saudiarabien. Femtedomare: Fathi Arabati, Jordanien.
Allt om VM på våra VM-sidor