Herr: EM-kvalladdningen börjar

Sommarens VM känns fortfarande nära men det är ändå historia när landslaget tar avstamp för nästa stora uppgift. På tisdagen samlades laget i Stockholm inför första EM-kvalmatchen, borta mot Lettland på lördag.

Sedan VM har Henrik Larsson och Mattias Jonson tackat nej till fortsatt landslagsspel. Teddy Lucic är avstängd mot Lettland och nyopererade Andreas Isaksson missar öppningsmatcherna mot Lettland och Liechtenstein (på Ullevi nästa onsdag). Nytt i laget är också lagkaptensduon Fredrik Ljungberg och Tobias Linderoth (assisterande).
Ljungberg på tisdagsträningen- Det är väl inte så stor skillnad, jag är den jag är både på och vid sidan av planen men det är förstås en stor ära, kommenterade Ljungberg sin nya roll.
Med Andreas Isaksson borta blir det Shaaban eller Alvbåge som vaktar målet mot Lettland på lördag. Rami är redo om valet faller på honom.
- Det är lite som mot Trinidad, det är bara att vara beredd att gå in och göra sitt jobb. Det spelar ingen roll om det är landslagsspelare eller backlinjen hemma i Fredrikstad som man har framför sig.
Dagen efter skandalen på Söderstadion var det förstås frågor kring det även för de svenska landslagsspelarna. Fredrik Ljungberg hade sett en del klipp på TV och fick frågor om jämförelser med den engelska fotbollen och hur man hanterat huliganproblematiken där. Den svenske lagkaptenen sa sig inte ha upplevt liknande situationer själv.
- Det var förstås den berömda händelsen på Stadion (Djurgården-Halmstad) när den där "Terror-Tommy" kom in. Jag var med på plan då men det var ju bara en person så man blev väl inte direkt rädd så där.
- Annars har jag inte varit med om något liknande så jag har väl varit lyckligt lottad.
Det var mycket frenesi och glädje över den öppna träningen på Råsunda på kvällen. Några av dem som spelat dagen före vilade från passet liksom Zlatan Ibrahimovic som vilade knäet, han lär dock vara med redan på onsdagspasset på Råsunda.
EM-kval grupp F
2 september 21.00
Skontostadion, Riga
Lettland-Sverige

Domare: Darko Ceferin, Slovenien. Ass.domare: Andrej Kokolj & Milan Kogej, båda Slovenien. Fjärdedomare: Drago Kos, Slovenien.
6 september 19.30
Ullevi, Göteborg
Sverige-Liechtenstein
Domare: Veaceslav Banari, Moldavien. Ass.domare: Oleg Molceanov & Vitalii Gorbatov, båda Moldavien. Fjärdedomare: Ghennadi Sidenco, Moldavien.
Matcherna sänds i TV3 och i Radiosporten (även i webbradion).

Biljetter
EM-kvalgrupp F
Sveriges trupp