Herr: Ingen fara med Johan

Elmander tas om handJohan Elmander fick kliva av träningspasset på Råsunda med smärta i knäet. Elmander for direkt till magnetröntgen som gav lugnande besked.
- Det såg bra ut, han får kanske ta det lite lugnt imorgon men det är ingen fara med honom, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Elmander kände av samma sak efter tysklandsmatchen i augusti. Nu vred Johan till knäet på onsdagsträningen igen och fick en så kallad översträckning.
- Han har lite smärtproblem men ingenting är trasigt, lugnar Valentin.
Råsunda var, som vanligt denna sommaren, soldränkt och gräsmattan lyste fantastiskt grön och fin när svenska landslaget genomförde sitt andra träningspass inför lördagens EM-kvalmatch mot Lettland borta.
Men tyvärr kom lite moln ändå - i form av skador:
Olof Mellberg har problem med en rygg och stod över andra träningen i rad. Johan Elmander avbröt som nämnts träningen med en översträckning och åkte direkt till sjukhus för magnetröntgen.
- När det gäller Olof så är det en ren säkerhetsåtgärd, jag tror att han kan träna imorgon. När det gäller Johan får vi avvakta och se vad röntgen säger. Det ären gammal skada och sticker till i hans knä, det är svårt att avgöra just nu vad det är, kommenterade förbundskapten Lars Lagerbäck på presskonferensen direkt efter träningen.
- Elmander har ju annars varit en positiv injektion i den blågula samlingen de senaste månaderna. han gjorde bra inhopp i VM och tog för sig ganska bra mot Tyskland i förlustmatchen i Gelsenkirchen. Efter VM har han bytt klubb och startat bra i Toulouse i franska ligan, så visst vore det synd om han inte blir aktuell för lördagens match.
Landslaget nötte annars försvarsdetaljer på träningen.
- Vi måste hitta tillbaka till grunderna känns det som efter VM. Där vi stundtals i vissa matcher, inte minst mot Tyskland i åttondelen inte riktigt orkade hålla ihop laget. Vi har en bit kvar till de bästa lagen, inte minst individuellt sett. Som lag och med vårt lagspel har vi dock visat att vi kan hota dem, fortsatte Linderoth.
Linderoth var en av de absolut bästa spelarna i svenska laget under VM och har trots sin unga ålder (27) nu spelat två VM och ett EM. Han har varit starkt bidragande till att FC København nu är klara för gruppspelet i Champions League. I den så kallade "diamantroillen" i svenska landslaget har han varit outstanding i flera säsonger, där han har fått slita extremt defensivt.
Mot Tyskland senast prövade Sverige ett litet nytt spelsystem. Avsikten var att stärka försvarsspelet, se till så att bland annat Linderoth fick lite understöd i defensiven och inte behöva täcka ytor över hela spelplanens bredd, vilket det nästa blev i VM stundtals.
- Vi får väl se hur det blir mot Lettland. Jag trivs bra i den rollen jag har haft och det kommer nog gå bra om vi ändrar också. Vi måste nog dock alla inse att det är defensiven som varit vår styrka, även om vi i kvalspelet till VM gjorde många mål, fortsatte Linderoth.
Zlatan Ibrahimovic tränade och såg pigg ut, även de allsvenska spelarna Niclas Alexandersson, Anders Svensson och Daniel Andersson deltog (de rehabtränade tisdag efter matcher måndag kväll) fullt ut.
Spelarna har nu en ledig onsdag eftermiddag - ny träning på torsdag. Allvaret närmar sig.
- Efter tidigare mästerskap har vi ibland tappat någon poäng, men vårt mål är sex poäng efter de kommande två matcherna, slutade förbundskapten Lagerbäck.
EM-kval grupp F
2 september 21.00
Skontostadion, Riga
Lettland-Sverige

Domare: Darko Ceferin, Slovenien. Ass.domare: Andrej Kokolj & Milan Kogej, båda Slovenien. Fjärdedomare: Drago Kos, Slovenien.
6 september 19.30
Ullevi, Göteborg
Sverige-Liechtenstein
Domare: Veaceslav Banari, Moldavien. Ass.domare: Oleg Molceanov & Vitalii Gorbatov, båda Moldavien. Fjärdedomare: Ghennadi Sidenco, Moldavien.
Matcherna sänds i TV3 och i Radiosporten (även i webbradion).

Biljetter
EM-kvalgrupp F
Sveriges trupp
EM-kvalladdningen börjar