Herr: Sex spelare med minnen från Lettland

Sex spelare i dagens landslagstrupp har minnen från förra mötet med Lettland i Riga, september 2002.
- Det var trångt, de spelade ett mycket bra och kompakt försvarsspel, säger Marcus Allbäck. De övriga var Olof Mellberg, Tobias Linderoth, Kim Källström, Zlatan Ibrahimovic och Niclas Alexandersson.
Lettland är en bra fotbollsnation. Väl organiserade, storvuxna, släpper in få mål. Sverige har inte gjort mål på dem sedan VM-kvalen 1996/1997 (2-1 i Riga, 1-0 i Solna). I förra EM-kvalet blev det 0-0 i Riga och 0-1 i Solna.
- Men sedan tog sig Lettland till EM i Portugal, så det var ett bra lag vi mötte då med, inflikar Anders Svensson.
Anders Svensson kom 2002 från ett succéfyllt VM, med den klassiska frisparken mot Argentina i färskt minne.
- Tyvärr blev jag sjuk matchdagen, det minns jag inte var roligt, så därför är jag inte med i spelarstatistiken. Hemmamatchen hösten 2003 var ju besvärlig för oss då vi redan var klara för EM, minns Anders.
Tobias Linderoth fick en del frågor på presskonferensen om hur svårt det kan vara att ladda om efter ett slutspel som VM, och direkt gå på kvalspel till ett nytt mästerskap.
- Det blir lite hektiskt eftersom man har lite kort semester efter mästerskapen och för egen del startade vi ligan tidigt och direkt kval till Champions League med FCK. Det är lätt att tappa lite fokus.
- Skillnaden den här gången är väl att vi har lite andra spelartyper än hösten 2002 och några av oss har säkert letterna större respekt för denna gång, säger Tobias.
Zlatan Ibrahimovic var också med 2002.
- Jag har lite för lite matchträning, annars trivs jag väldigt bra i Inter. Men jag har bara spelat tre matcher och har en bit kvar till formen. Men jag ser fram emot kvalspelet. Vi vill till EM 2008, det är mästerskapen som lockar.
Sverige genomförde en stängd träning på vackra Stadion i Stockholm och hade sedan presskonferens efteråt. Ikväll är det lite genomgång av Lettland innan man fredag morgon flyger till Riga och tränar på matcharenan på kvällen.
- Det blir ingen lätt match mot letterna, ler Anders Svensson som visar mycket god form med självförtroende efter en härlig tid i Elfsborg.
EM-kval grupp F
2 september 21.00
Skontostadion, Riga
Lettland-Sverige

Domare: Darko Ceferin, Slovenien. Ass.domare: Andrej Kokolj & Milan Kogej, båda Slovenien. Fjärdedomare: Drago Kos, Slovenien.
6 september 19.30
Ullevi, Göteborg
Sverige-Liechtenstein
Domare: Veaceslav Banari, Moldavien. Ass.domare: Oleg Molceanov & Vitalii Gorbatov, båda Moldavien. Fjärdedomare: Ghennadi Sidenco, Moldavien.
Matcherna sänds i TV3 och i Radiosporten (även i webbradion).

Biljetter
EM-kvalgrupp F
Sveriges trupp
Lettlands trupp (lff.lv)
EM-kvalladdningen börjar
Ingen fara med Johan