U21 herr: 3-1 i första EM-kvalet

Det svenska U21-landslaget fick en bra start på kvalet till nästa års EM-turnering i Holland. Seger mot Makedonien med 3-1 (1-0), stundtals riktigt bra spel - och två mål av Henok Goitom och ett av Alexander Farnerud efter riktigt vackert förspel gladde de 5.148 åskådarna på Tingvalla i Karlstad.

- Spelet var stundtals riktigt bra för att sedan gå ned i vågdalar. Men vi har bara tränat ett fotbollspass tillsammans, så vi kan inte begära toppspel hela tiden. Vi har en del att rätta till inför matchen mot Danmark den 5 september, men då har vi lite mer tid på oss att bli samspelta, sa förbundskapten Jörgen Lennartsson efter matchen.
Sverige inledde väldigt piggt, med ett par bra måltillfällen med en gång, första redan efter 44 sekunder men Holmens chans gick över målburen. 1-0-målet kom efter 15 spelade minuter.
Hela fyra spelare (Farnerud-Holmén-Djuric-Goitiom) var inblandade i ett fantastiskt väggspel med så kallat "one-touch" och som slutade med en målvaktsretur rakt ut till Goitom som slog den i mål. Ett av de vackraste landslagsmålen i år!
Erkan Zengin var pigg före paus och hade fina framstötar, liksom Samuel Holmen på andra kanten, vilket borde gett fler mål före paus. Makedonien hade ett skott över och några småfarliga kontringar, inte mycket mer.
Efter paus gjorde Alexander Farnerud 2-0 efter 64 minuter, mycket snyggt framspelad av Oscar Wendt. Men efter det kom Makedonien tillbaka och Johan Dahlin i det svenska målet fick göra ett par räddningar och visa att han har kapacitet.
När de flesta trodde matchen var över, reducerade Makedonien genom Filip Ivanovski - en raket rakt upp i krysset på en crossboll. Det fanns risk för nerv i slutet således, men bara två minuter senare ryckte Henok Goitom in från vänsterinnerposition, sköt ett skott stolpe in och matchen var klar. Stolta föräldrar på läktaren mötte Henok efter matchen!
- Två härliga och viktiga mål, det gick ganska bra, sade Henok försynt.
3-1-målet kan visa sig bli viktigt längre fram.
- Väldigt bra att ha med inför Danmarksmatchen, sa Lennartsson.
Goitom och Farnerud har inte träffats, eller spelat tillsammans på sju månader - men när de väl hittar varandra händer det grejer. Många var duktiga i Sverige, målvakt och backlinje klarade Makedoniens omställningar, mittfältet slarvade lite med passningar emellanåt för att spela lysande stuntals. Samuel Holmens fina form från Allsvenskan var konserverad, han löpte kopiöst matchen igneom och var väldigt aktiv. Farnerud och Goitom kreatörer.
Nu möts Makedoinen och Danmark den 1 september, innan Danmark-Sverige spelas i Farum. Vinnaren i gruppen går till playoff (hemma-borta) senare i höst.
U21 EM-kval 2006, Grupp K
16 augusti 18.30

Sverige-Makedonien 3-1 (1-0)
Tingvalla IP, Karlstad
1-0 (15) Henok Goitom, 2-0 (64) Alexander Farnerud, 2-1 (81) Filip Ivanovski, 3-1 (83) Goitom.

Sverige: 1 Johan Dahlin - 2 Mikael Lustig, 3 Andreas Granqvist (K), 4 Mattias Bjärsmyr, 5 Oscar Wendt - 6 Rasmus Lindgren, 7 Erkan Zengin (16 Pontus Wernbloom 63') , 8 Dusan Djuric, 9 Samuel Holmén - 11 Henok Goitom, 10 Alexander Farnerud (17 Joakim Sjöhage 77').
Ersättare, ej inbytta: 12 Abbas Hassan, 13 Peter Larsson, 14 Oscar Rönningberg, 15 Martin Fribrock, 18 Ola Toivonen.
Varningar Sverige: Rasmus Lindgren, Erkan Zengin. Makedonien: Filip Madzovski, Blagoja Todorvski, Aleksandr Tenekedziev.
Publik: 5 148.
Domare: Andrejs Sipailo, Lettland. Ass.domare: Arnis Lemkins & Janis Pukijans, båda Lettland. Fjärdedomare: Vadims Cernikovs, Lettland.