Herr: Full poäng i kvalöppningen

Ett mål upp, minuter kvar på klockan och full kontroll på matchen - då blixtrade Lettland till med bud på kvittering. Men Kim Källströms mål blev matchens enda på Skonto-stadion i Riga, och Sverige öppnar EM-kvalet med tre viktiga poäng.

- Otroligt skönt att få en seger i första matchen. Jag tycker vi spelar bra, vi kämpar och springer för varandra genom hela matchen, sade Johan Elmander till TV3 efter matchen.
Sverige tog taktpinnen från start i Riga, och höll i bollen samtidigt som man satte press på letterna med fart under boll och fötter. Det förväntade ställningskriget uteblev, och publiken fick se en fartfylld och förhållandevis öppen match.
Kim KällströmLedingsmålet för Sverige kom ändå logiskt och rättvist efter en period av rejält tryck mot mål. Efter avslut av Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander damp bollen ner hos Kim Källström, som nöp till direkt och fick bollen i mål högt via ribban.
- Jag får den på högerfoten så det var bara att blunda och dra till, sade den notoriske vänsterskytten Källström i TV3:s halvtidsintervju.
Lettland kom ut med ny kraft i andra halvlek, och visade att fler lag än Sverige kommer att få kämpa hårt för att ta poäng på Skonto-stadion i EM-kvalet. Letterna lyckades ändå inte skaka Sverige nämnvärt - förrän i slutminuterna då Rami Shaaban och lettiske anfallaren Marian Pahars med varsin reflexräddning fredade det svenska målet.
- Dom kunde fått ett turmål, men vi lyckades i alla fall vinna och ta våra tre poäng, summerade lagkapten Fredrik Ljungberg efter matchen.
- Vi kom igenom ganska bra i första halvlek, förvånande bra nästan. Vi hade ett par chanser och borde kanske ha dödat matchen där.
Sett till statistiken hade Sverige 54% av bollinnehavet, medan Lettland vann skottstatistiken (hela 18 skott, varav 12 på mål) - men de flesta av de 18 skotten togs från modiga 30 meter och besvärade sällan Shaaban som var säker i det svenska målet.
Landslagsledningen gladde sig förstås åt en viktig seger på bortaplan, men noterade också fortsatt utrymme för förbättringar.
- Det var tufft ända in på slutet, men vi visste att vi hade en tuff uppgift här. Vi kan bli bättre offensivt och framförallt defensivt för att klara stora elefanterna, och det ska vi bli också. Men idag var det viktiga att ta tre poäng, sade assisterande förbundskapten Roland Andersson till TV3.
Nu väntar Liechtenstein på Ullevi på onsdag, seger där och Sverige har unnat sig lyxen att ligga på sex poäng efter kvalets två första matcher. Men de poängen är inte intecknade på förhand.
- Jag har varit med för länge för att ta ut någonting i förskott. Sånt pratar man om efteråt, nu ska vi suga på det här ikväll så fokuserar vi på nästa match från och med imorgon, sade Roland Andersson.
I gruppens övriga matcher slog Island Nordirland i Belfast med 3-0, medan Spanien slog Liechtenstein med 4-0 i en match där Liechenstein ändå stod upp bra och hade en hel del boll.


EM-kval grupp F
2 september 2006
Skontostadion, Riga
Lettland-Sverige 0-1 (0-1)
0-1 Kim Källström (37')
Sverige: 1 Rami Shaaban - 2 Mikael Nilsson, 3 Olof Mellberg, 4 Petter Hansson, 5 Erik Edman - 6 Tobias Linderoth - 7 Niclas Alexandersson, 8 Kim Källström (17 Anders Svensson 71'), 9 Fredrik Ljungberg (K) - 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Johan Elmander (20 Christian Wilhelmsson 78').
Ersättare: 12 John Alvbåge - 13 Fredrik Stenman, 14 Karl Svensson, 15 Marcus Allbäck, 16 Daniel Andersson.
På läktaren: Mikael Antonsson och Markus Rosenberg.
Varningar, Sverige: Ibrahimovic.
Varningar, Lettland: Stepanovs, Klava, Astafjevs.
Domare: Darko Ceferin, Slovenien. Ass.domare: Andrej Kokolj & Milan Kogej, båda Slovenien. Fjärdedomare: Drago Kos, Slovenien. Publik: 7.000.
Statistik: Skott 18-12, skott på mål 12-7, fouls 7-5, hörnor 5-4, bolleinnehav% 46-54.
6 september 19.30
Ullevi, Göteborg
Sverige-Liechtenstein
Domare: Veaceslav Banari, Moldavien. Ass.domare: Oleg Molceanov & Vitalii Gorbatov, båda Moldavien. Fjärdedomare: Ghennadi Sidenco, Moldavien.
Matcherna sänds i TV3 och i Radiosporten (även i webbradion).

Biljetter
EM-kvalgrupp F
Sveriges trupp
Lettlands trupp (lff.lv)
EM-kvalladdningen börjar
Ingen fara med Johan
Sex spelare med minnen från Lettland