U21 herr: Stark 2-0-seger ger playoffplats

Svenska U21-landslaget gjorde en fantastisk insats och besegrade Danmark borta med 2-0 (0-0) i kvalmatchen som måste vinnas. Samuel Holmen och Erkan Zengin blev matchjältar och nu ar Sverige klara för playoff i oktober.

Det var tack vare en fantatisk andra halvlek, enorm kampaglöd, totalt sett en stark laginsats som det blev seger. Alexander Farnerud klev fram extra och dominerade andra halvlek, medan Johan Dahlin i målet gjorde fina raddningar.
-Andra halvlek är jag nöjd med, men inte första, sa Alexander efter matchen.
Första halvlekens bästa chans hade Sverige då Alexander Farnerud gjorde en läcker lyftning över danske målvakten, men den tog i ribban och på returen sköt "Alex" tätt over. Det var första halvlekens bästa individuella prestation och då hade det gått 36 minuter. Det var en intensiv halvlek där båda lagen visste vad som stod på spel, flera tuffa närkamper i början visade allvaret.
Danmark inledde som väntat lite mer offensivt än Sverige, även om Björn Runström hade en bra nick strax utanför efter 12 minuter på Fredriks Stoors fina inlägg.
Danmark hade ett par långskott som Johan Dahlin säkert plockade hem, främsta chansen kom genom Mikkel Thygesen vars skott Dahlin styrde bort.
- Första halvlek höll vi ihop laget bra, men Danmark hade mer av spelet. Det blev bättre mot slutet och i andra spelade vi verkligen som ett lag, kommenterade Jörgen Lennartsson.
Sverige tog tag ordentligt i spelet direkt efter paus och skapade tryck på Danmark. Farnerud och Holmén hade båda bra skott som var ytterst nara, men när 72 minuter spelats trodde man att ljuset skulle släckas för Sverige. Mattias Bjärsmyr kom sent i en glidtackling och domaren visade rött kort eftersom Mattias fått ett tveksamt gult i första halvlek.
- Den första varningen begriper jag mig inte på, jag sprang ju bara förbi dansken, sa Mattias.
Tolv minuter senare gjorde Samuel Holmén en individuell prestation som han gjort flera gånger i allsvenskan i år. Han attackerade på yttersidan och tryckte in bollen i bortre burgaveln.
- Hur härligt som helst, så gott! menade Samuel.
Danmark backade hem lite tidigt för att försvara det 0-0 som räckte för dom, och det straffade sig.
Erkan Zengin fick efter 87 minuter en smäll mellan benen, blev liggande och gick ut. Kom in igen - och satte högsta fart mot danska målet, efter fint samspel så kom bollen i luften och Erkan nickade in 2-0. Matchen var punkterad!
- Vi är nojda med vår prestation, sett över hela matchen var vi det bättre laget. Vi spelade ett väldigt bra lagspel, alla gjorde ett kanonjobb. Har finns mycket talanger att bygga vidare på, och nu blir det spännande med lottningen i veckan vilka vi får möta i playoff i oktober, fortsatte Lennartsson.
Det är fel att nämna några enskilda spelare när alla offrar sig totalt, från målvakt och framåt.
Johan Dahlin säkerheten sjalv, backlinjen mycket stabil, Pontus Wernbloom och Rasmus Lindgren mycket bra i mitten, fina prestationer av samtliga övriga. Kort och gott en kanonmatch av laget.
Lottning på fredag

EM-kval grupp K
5 september 19.00
Farum Park
Danmark-Sverige 0-2 (0-0)
0-1 (84) Samuel Holmén, 0-2 (90+1) Erkan Zengin.
Sverige:
1 Johan Dahlin - 2 Fredrik Stoor, 3 Andreas Granqvist (K), 4 Mattias Bjärsmyr, 5 Oscar Wendt - 6 Rasmus Lindgren, 7 Samuel Holmén, 8 Pontus Wernbloom, 10 Alexander Farnerud (13 Mikael Lustig 90)- 11 Björn Runström (16 Erkan Zengin 64), 9 Henok Goitom (17 Marcus Berg 68).
Ersättare, ej inbytta: 12 Abbas Hassan, 14 Oscar Rönningberg, 15 Andres Vasquez, 18 Joakim Sjöhage.
Danmark: 1 Theis Rasumussen - 2 Michael Jakobsen, 3 Jonas Troest (12 Kildentogt, 52:e), 4 Soren Jensen, 5 Morten Rasmussen - 6 Niki Zimling (K), 7 William Kvist Jorgensen, 8 Mikael Thygesen - 9 Jeppe Curth, 10 Kasper Lorentzen, 11 Simon Busk Poulsen (15 Olsen, 62:e)
Ersättare, ej inbytta: 13 Thomas Kortegaard, 14 Martin Bergvold, 16 Jesper Hansen (mv), 17 Johan Absalonsen, 18 Martin Bemburg.
Domare: Mark Clattenburg, England. Ass domare:David Byran & Gavin Ward, båda England. Fjärdedomare: Chris Froy, England.
Utvisning: Mattias Bjärsmyr, Sverige (72). Varningar, Sverige: Mattias Bjärsmyr, Alexander Farnerud, Marcus Berg. Danmark: William Kvist Jorgensen, Henrik Kildentoft,
Publik: 2.375

EM-kvalgrupp K
Danmarks trupp (dbu.dk)
(Not: Morten Rasmussen har lämnat återbud senare - FCK:s Martin Bernburg ersätter)