Herr: Chippen avgjorde mot Island

Sverige har skaffat sig bästa möjliga utgångsläge i EM-kvalet efter fjärde raka segern, 2-1 mot Island, på ett mycket blåsigt Laugardalsvöllur i Reykjavik.
Målskyttar för Sverige blev Kim Källström och Christian Wilhelmsson, som båda spelade från start efter att ha agerat inhoppare mot Spanien i lördags.
Marcus Allbäck tas hårt i Reykjavik.Island inledde bäst i den första halvleken. Det mesta kretsade kring fixstjärnan Eidor Gudjohnsen, som hade gott understöd av högermittfältaren Grétar Steinsson, till vardags i AZ Alkmaar.
Hemmalagets ledningsmål gjordes av Arnar Vidarsson. Gudjohnsen slog en misslyckad frispark som tog i bröstet på Kim Källström och damp ner hos Vidarsson, som med en praktfull halvvolley överlistade Rami Shaaban.
Islänningarnas glädje blev dock kortvarig. Kim Källström chockade hemmapubliken med en veritabel bomb redan minuten efter. Sverige fick en frispark trettiofem meter från målet, men Källström drog till och det stenhårda skottet borrade sig ner i målvakten Árni Arasons högra hörn.
Sverige tog över spelet ju längre matchen led och med vinden i ryggen fick man också igång kantspelet i den andra halvleken.
Det svenska segermålet var en delikatess. Marcus Allbäck bröstade ner ett inlägg till Christian Wilhelmsson, som med låret elegant lyfte bollen över sin försvarare och tryckte in bollen på halvvolley med vänstern.
Sverige föreföll sedan ha kontroll över händelserna och kunna spela på resultatet fram till slutsignalen, men återigen förändrade ett skott långt ut från planen händelseutvecklingen. Eidor Gudjohnsen träffade ribban med en frispark, som gick över en felplacerad Rami Shaaban. Den svenska målvakten hade tagit steget ut från mållinjen i tron att ett inlägg var på väg.
Efter ribbskottet blev det darrigt i det svenska försvaret. Lars Lagerbäck ordnade ett välkommet avbrott genom att göra ett fördröjande byte på stopptid när Daniel Majstorovic gick in i stället för Johan Elmander. Även Markus Rosenberg fick göra ett inhopp, som ersättare för Marcus Allbäck tio minuter från slutet.
Likt tidigare möten med Island präglades även den här matchen av tufft närkampsspel och den polske domaren delade ut sex gula kort. Petter Hansson följde upp sin fina insats mot Spanien med att leda den svenska defensiven på ett förtjänstfullt sätt. Även Daniel Andersson gjorde bra ifrån sig i sin position som defensiv mittfältare.
- Återigen en fantastisk arbetsinsats. Vi jobbar stenhårt för varandra igen, sade Petter Hansson och jämförde med Spanien-matchen.
Mot Spanien höll Sverige ihop lagdelarna och spelade väldigt kompakt. Idag fanns det stundtals större mellanrum i det svenska laget, men islänningarna förmådde inte utnyttja de tillfällen som gavs.
- De andra lagen som kommer hit kommer också att få det jobbigt, menade Kim Källström efter matchen.
En mycket nöjd Lars Lagerbäck tyckte att resultatet gav "en oerhört skön grund att stå på" inför fortsättningen av kvalet samtidigt som han var imponerad av islänningarnas försvarsagerande.
- Det var en jämn match och de stängde oss väldigt bra, Island lyfte sig verkligen jämfört med de senaste matcherna. Spelmässigt nådde det väl inte några höjder för oss men jag tycker att vi gör en enorm kämpainsats. Sedan är det ju två jättefina mål vi åstadkommer.
Förbundskaptenen var framme i första halvlek och manade på.
- Jag ville att vi skulle bli mer kompakta, och inte överambitiösa som i Lettland. Det hände att vi inte flyttade över som vi skulle och bjöd på ytor.
Nu blir det avbrott i EM-kvalet över vintern och i vår fortsätter Sverige med två tuffa bortamatcher mot Nordirland och Danmark. Höstens kvalresultat gör att svenska spelare, ledare och supportrar kan se fram emot vårens fortsättning med tillförsikt. Bättre än så här har Sverige inte inlett ett kval tidigare.
EM-kvalgrupp F
11 oktober 18.05 (20.05 svensk tid)
Laugardalsvöllur, Reykjavik
Island-Sverige 1-2 (1-1)
1-0 (6') Árnar Tor Vidarsson, 1-1 (8') Kim Källström, 1-2 (59') Christian Wilhelmsson

Sverige
: 1 Rami Shaaban - 2 Mikael Nilsson, 3 Mikael Antonsson, 4 Petter Hansson, 5 Erik Edman - 6 Daniel Andersson - 7 Niclas Alexandersson (K), 8 Kim Källström, 9 Christian Wilhelmsson - 10 Marcus Allbäck (18 Markus Rosenberg 80'), 11 Johan Elmander (14 Daniel Majstorovic 90').
Ersättare, ej inbytta: 12 John Alvbåge - 13 Fredrik Stenman, 14 Daniel Majstorovic, 15 Kennedy Bakircioglü, 16 Fredrik Berglund, 17 Stefan Ishizaki. Ej med: Olof Mellberg (sjuk).
Varningar Sverige: Daniel Andersson, Johan Elmander, Christian Wilhelmsson
Island: 1 Árni Arason - 2 Kristján Örn Sigurdsson, 5 Ivar Ingimarsson, 7 Hermann Hreidarsson, 3 Indridi Sigurdsson (14 Hjalmar Jónsson 51') - 11 Grétar Steinsson, 10 Jóhannes Gidjónsson (18 Marel Jóhann Baldvinsson 81'), 4 Arnar Vidarsson, 6 Emil Halfredsson - 9 Eidur Gudjohnsen (K), 8 Hannes Sigurdsson
Ersättare, ej inbytta: 12 Dadi Lárusson - 13 Jónas Gudni Saevarsson, 15 Stefan Gíslason, 16 Ólafur Örn Bjarnasson, 17 Ásgeir Ásgeirsson.
Varningar Island: Grétar Steinsson, Hermann Hreidarsson, Hannes Sigurdsson

Domare: Grzegorz Gilewski, Polen. Ass.domare: Maciej Wierzbowski & Slawomir Stempniewski, båda Polen. Fjärdedomare: Krzysztof Slupik, Polen.
Publik: 8.725
TV3 Matchen sänds i TV3 och i Radiosporten.
Alexandersson kapten mot Island
Ingen Ljungberg mot Island
Spelprogram/tabell EM-kvalet
Islands trupp
Senaste mötet med Island
(2005)