Spanien törstar efter triumf

"Landslaget som aldrig lyckas" är en sanning med modifikation. För visst är EM-guld 1964, EM-silver 1984 och OS-guld 1992 fina meriter. Ändå är Spanien en stor fotbollsnation som märkligt nog alltid underpresterar i de stora mästerskapen.

Inför årets VM-turnering i Tyskland var allt sig likt. Trots ett knackigt kval där Spanien tvingades till play-off mot Slovakien, var förväntningarna höga på Luis Aragonés unga manskap. Efter att kört över samtliga tre motståndare i gruppspelet började krönikor i diverse sporttidningar lufta åsikten att det denna gång var Spaniens tur. Men som så många gånger förr föll ett ängsligt Spanien mot en mer rutinerad och kylig motståndare, nu i form av Frankrike.
- Vi måste lära oss att tävla och konkurrera med de stora nationerna. För tekniskt sett är vi i nivå med de bästa, säger förbundskaptenen Luis Aragonés.

Luis AragonésDenne 68-årige Madridfödde tränare, som går under smeknamnet "den vise", har faktiskt själv begärt att bli entledigad två gånger i år. Dels efter VM-debaclet, dels efter förlusten med 2-3 mot Nordirland för en månad sedan, då den spanska pressen ville kölhala sitt landslag.

Men förbundet sa nej och spelartruppen har vid flera tillfällen därefter uttalat sitt stöd för Aragonés. Därför har han valt att fortsätta, åtminstone de kommande matcherna i EM-kvalet.
- Det var vi som förlorade i Belfast och inte Aragonés. Han är definitivt skicklig nog att leda landslaget, säger Spaniens "hjärna" Xavi Hernández.

Under VM hade Spanien en av turneringens yngsta trupper med en snittålder på drygt 25 år. Detta faktum gör att många spanjorer kommit över den värsta VM-baksmällan och ser framtiden än med tillförsikt.

När kollegorna i handbolls- respektive basketlandslaget de två senaste åren visat att Spanien visst kan vinna VM-guld i kollektiva bollsporter, menar många att det nu bara krävs den där extra lilla turen för att "la selección" ska nå ända fram. För faktum kvarstår, Spanien är och förblir ett mysterium i fotbollssammanhang. Åtminstone till och med EM 2008.
Läs också
Torres på väg att bli man
Spanien och Danmark bland Europas bästa kvallag