"Vi och publiken ska ge Spanien en riktig match"

I nio år har Fredrik Ljungberg spelat ordinarie i det svenska landslaget, och så gott som alltid varit tongivande och en av de viktigaste spelarna. I nio år har "Ljungan", som han kallas i laget, varit mycket framgångsrik professionell spelare i Arsenal.

Om katten påstås ha nio liv - ja, då har Fredrik betydligt fler.
- Så länge jag är frisk och motiverad kommer jag att fortsätta spela på hög nivå, säger Fredrik.

Fredrik har gjort 63 landskamper och 13 mål. Han har medverkat i två EM (2000, 2004) och två VM (2002, 2006). Han vann Guldbollen 2002, utsetts till Sveriges bäste mittfältsspelare sex gånger.

Fredrik LjungbergI Arsenal har han vunnit "the double" och utsetts till Premier Leagues bästa spelare (2002) och är en av de spelare som managerna Arsene Wenger bygger sitt nya Arsenal runt omkring. Med Halmstads BK blev han svensk mästare 1997.

Det är en fantastisk fotbollssaga vi bevittnar. Fredriks spelstil är aggressiv, snabb, teknisk med näsa för målet  - och en sådan som ibland måste stoppas med alla medel. Det innebär påfrestningar på kroppen under en lång karriär. Speciellt på den nivån och med det omfattande matchandet som  finns runt ett topplag som Arsenal i Premier League, FA-cupen, Champions League. Men Fredrik klarar det, år efter år.

Lägg därtill kval och mästerskap med landslaget, där man nästan inte har råd att förlora poäng i någon enda match. Fredrik kan förmodligen tacka mamma Bodil och pappa Roy för bra gener, men också sin egen fysik som han alltid sköter exemplariskt.

- Skador vill man helst inte prata om, men någon gång då och då kan det vara bra att avstå matcher och träning en kortare period för att återhämta sig. Om man tittar på fjolåret så startade vi säsongen med Arsenal i juli och avslutade i VM med landslaget runt månadsskiftet juni-juli. Det var en lång säsong, det är svårt att räkna med att vara med på allt under ett helt år säger Fredrik.

Fredrik är de stora mästerskapens spelare. När världens blickar är riktade mot planen har han ofta visat sig från bästa sida. Tyvärr kunde han inte fullfölja VM i Japan på grund av en höftskada, men vid EM i Portugal var han millimeter från att bli hjälte i förlängningen mot Portugal med ett stolpskott. Han var lysande rakt igenom turneringen.
I nyss avslutade VM var han Sveriges bäste kanske spelare genomgående, med det avgörande nickmålet mot Paraguay (inför 72.000 åskådare varav 50.000 i gulblåa tröjor) som det största ögonblicket.

- Vilken match och vilken stämning! Det minnet kommer man bära med sig hela livet ut. Vid de senaste turneringarna märker man hur supporteruppställningen vuxit och blivit till och med bättre än många andra länders uppbackning. Alla ska veta att hela landslaget älskar den utvecklingen, att se så många hålla på oss och Sverige är makalöst.
Att Ljungberg avgjorde matchen -  med huvudet  - är däremot inte så vanligt. Däremot att han dyker upp där lägena visar sig är vi vana vid.

Förbundskapten Lars Lagerbäck har följt Fredriks karriär sedan han var Tipselit-spelare, och säger:
- Han kan i princip allt på en fotbollsplan. Saknar möjligtvis ett riktigt bra huvudspel. Tävlingsinriktad med bra psyke och stor spelförståelse. Snabbt, uthållig och med målkänsla.

I senaste VM-kvalet gjorde Fredrik flera avgörande mål som bidrog till att ta oss till VM. I det nyligen påbörjade EM-kvalet har han dessutom en ny roll: han är lagkapten.
- Ett hedersuppdrag, att förbundskaptenerna väljer mig som företrädare för Sverige och landslaget, säger Fredrik.

Hans erfarenhet av mästerskap och internationellt spel, hans fair play-attityd, är också  erkänd av domarna runt om i världen. Samt en riktig vinnarmentalitet.
- Sverige är ett litet land i fotbollsvärlden, så vi måste hålla ihop och spela som ett lag, säger Fredrik.

Efter nio år som Londonbo uppskattar Fredrik lika mycket lugnet hemma i Frösakull utanför Halmstad, som Stockholm, Båstad och alla ställen han befinner sig i.  Fredrik älskar nämligen sitt Sverige helt enkelt. Och han älskar att spela inför ett fullsatt Råsunda.

- Råsunda är Nationalarenan, det här är vår hemmaplan. Här ska vi och publiken tillsammans ge Spanien en riktig match, säger Fredrik.
Fredrik Ljungberg efter nickmålet på Olympiastadion i Berlin.

EM-kvalgrupp F
7 oktober 20.00
Råsunda
Sverige-Spanien
Domare: Stephen Bennett, England. Ass.domare: David Babski & Philip Sharp, båda England. Fjärdedomare: Martin Atkinson.
TV3 Båda matcherna sänds i TV3 och i Radiosporten.
Läs också:
Gå två, betala för en
Allbäck i full träning inför Spanien
Spanien har sina egna problem
Daniel Andersson redo
Spanien törstar efter triumf
Torres på väg att bli man
Freddie vilade, Mellberg klev av
Allbäck avbröt träningen
Majstorovic i blågult igen
Spaniens trupp
Islands trupp
Biljetter: Spanien- Island
Spelprogram/tabell EM-kvalet
11 oktober 18.05(20.05 svensk tid)
Laugardalsvöllur, Reykjavik
Island-Sverige
Domare: Grzegorz Gilewski, Polen. Ass.domare: Maciej Wierzbowski & Slawomir Stempniewski, båda Polen. Fjärdedomare: Krzysztof Slupik, Polen.