U21 herr: Mållöst på Olympia

Gott om forwards och stundtals imponerande variation i anfallsspelet. Ändå slutade matchen mellan Sverige och Schweiz 0-0 på Olympia.
- Det finns mycket att vara nöjd med, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson.

De bästa chanserna skapade Sverige i första halvlek, då Ola Toivonen och Marcus Berg hade riktigt kvalificerade avslut på mål. Efter en tillbakapressad halvtimme kom Schweiz in i matchen, och visade prov på fin bollskicklighet.
<P align=right>Almen Abdi i duell med Emil Johansson.</P>- Totalt sett är vi nöjda, vi är inne i en fas där vi bygger ett helt nytt lag. Vi har elva nya spelare sedan förra matchen. Det finns mycket att vara nöjd med: vårat kontringsspel, våra fyra forwards, och spelare som Emil Johansson och Kristoffer Näfver kommer in och visar att dom villa vara med i U21, säger Jörgen Lennartsson.
- Det vi inte är nöjda med är vårat passningsspel, i uppbyggnadsfas och på motståndarens planhalva. Där tappar vi boll för lätt. Sett till målchanserna var väl oavgjort rättvist, även om dom hade mer bollinnehav. Men självklart borde vi gjort något mål på våra chanser, så kvaliten i avsluten får vi också slipa vidare på.
Förbundskapten Jörgen Lennartsson var också framförallt nöjd med det träningsläger som föregått matchen och uppbackningen lokalt i Helsingborg. Åtta dagar med träningar och teambuilding har gett laget värdefull tid och erfarenhet tillsammans.
- Vi har lagt ett fundament och en grund för fortsättningen, det ser vi oerhört positivt på, säger Jörgen Lennartsson.
Den schweiziske förbundskaptenen Bernhard Challendes var ganska nöjd med sitt lags prestation.
- Vi gör en bra match, vi kunde vunnit, båda lagen hade chanser. Sverige är ett bra lag, som pressade oss hårt framförallt på mittfältet i första halvlek så vi är glada över 0-0, uttryckte han på presskonferensen efter matchen.
Han berättade också att man i Schweiz har problem med ungdomslandslagen då halva spelartrupper kan ha dubbla pass och det finns köpstarka personer som betalar för att spelare ska spela för andra närliggande nationer.
- Så länge spelarna inte har spelat i A-landslaget kan de som har dubbla pass välja. Det är sorgligt att föräldrar, företag och ledare gör så, menade Challendes.
För U21-landslaget blir nästa steg mot EM 2009 att ta sig an Wales i Halmstad den 21 augusti.
- Vårt upplägg handlar om att möta olika typer av spelande lag inför EM 2009, och vi har fått ihop ett bra program, menade Jörgen Lennartsson.

SWE-EST5 juni 19.00
Olympia, Helsingborg
Sverige-Schweiz 0-0 (0-0)
Sverige: 1 Johan Dahlin - 2 Mikael Lustig (15 Tom Siwe 62'), 3 Mattias Bjärsmyr [K] , 4 Gustaf Svensson, 5 Emil Johansson - 6 Robert Åhman-Persson (18 Pontus Wernbloom 46'), 7 Marcus Pode (16 Sebastian Castro-Tello 73'), 8 Andres Vasquez, 9 Kristoffer Näfver - 10 Marcus Berg (19 Johan Oremo 62'), 11 Ola Toivonen (20 Emra Tahirovic 62').

Ersättare, ej inbytta:
12 Robin Malmkvist, 13 Per Karlsson, 14 Oskar Rönningberg, 17 Imad Khalili, 21 Pär Hansson.
Svensk varning: Wernbloom 87'
Schweiz: 1 David Gonzalez - 2 Kay Voser (15 Mario Schönenberg 46'), 4 Heinz Barmettler, 5 Beg Ferati, 3 Jonas Elmer - 7 Almen abdi, 6 Gelson Fernandez [K], 8 Pirmin Schwegler (14 Philipp Muntwiler 90'+2), 11 Reto Ziegler - 10 Fabrizio Zambrella (18 Goran Karanovic 89'), 9 David Blumer (13 Sebastian Kollar 59').
Ersättare, ej inbytta: 12 Manuel Huber - 16 Danjiel Milicevic, 17 Jérôme Thiersson
Schweiziska varningar: Schwegler 49', Elmer 54'
Domare: Jouni Hietala, Finland.Ass.domare: Jan-Peter Aravirta, Mikko Alakare, båda Finland.
Fjärde domare: Magnus Sjöblom, Landskrona.
Publik: 2.016
Viasat Sport 1 Matchen sänds i Viasat Sport 1


Rätt attityd krävs mot Schweiz
Träning - sedan till Köpenhamn
Oremo och Tahirovic nya namn (Sveriges trupp)
Schweiz trupp till Olympia-matchen