U21 herr: Sen vändning mot Lettland

De svenska U21-herrarna tog en efterlängtad seger borta mot Lettland. Med tre sena mål vände Sverige underläge 1-2 till seger 4-2. Hammarbys Sebastian Castro-Tello blev tvåmålskytt för Sverige och de övriga två målen gjordes av Robert Åhman Persson och Ola Toivonen.
- Spelarna visade otroligt bra attityd som efter tung träning de senaste dagarna orkade fokusera i slutet och vända matchen, kommenterar förbundskapten Jörgen Lennartsson efter matchen.
Två klassmål av Sebastian Castro-Tello bidrog till den svenska vändningen mot Lettland.Sverige inledde bra i den första halvleken och skapade ett par målchanser. Robert Åhman Persson gav Sverige ledningen med ett fräsande skott i krysset, helt utan chans för letternas burväktare Maksims Uvarenko.
Letterna kom in i matchen efterhand och kunde kvittera genom Aleksanders Solovjovs efter en knapp halvtimmes spel.
Sverige förde spelet under större delen av den andra halvleken, men ändå kunde Artjoms Rudnevs ge Lettland ledningen med 2-1.
Trots det svenska spelövertaget dröjde det till den 79:e minuten innan uteldningen kom. Sebastian Castro-Tello gjorde ett solomål där han på egen hand dribblade av tre lettiska försvarare och placerade in bollen vid första stolpen.
Castro-Tello gav sedan Sverige ledningen i den 86:e minuten. Inbytte Ola Toivonen ryckte fram på vänsterkanten och slog ett fint ett inlägg. Castro-Tello visade bra spänst och hängde in en hård nick bakom Uvarenko.
På stopptid spelade sedan Marcus Berg - även han inhoppare - fram Toivonen, som med en nicklobb kunde öka på till slutliga 4-2.
- Vi spelade ganska mycket centralt i första halvlek och körde fast. I den andra halvleken utnyttjade vi kanterna mycket bättre och kom till vassa inlägg, analyserar Jörgen Lennartsson.
Malmö FF:s Labinot Harbuzi fanns inte ombytt till dagens match sedan han fått problem med ljumskarna. Robert Åhman Persson fick känning i baksidan av ena låret och byttes ut.
- Det var inte så farligt. Vi gjorde det som en ren försiktighetsåtgärd och Mikael Lustig som kom in som defensiv mittfältare gjorde det mycket bra. Det är ju dessutom en ovan position för hans del, säger Lennartsson.
De fyra svenska debutanterna som startade matchen får klart godkänt betyg, med extra plus till vänsterbacken Martin Olsson från Blackburn. Alexander Hysén i det svenska målet kunde inte göra mycket åt de två lettiska målen. Även Trelleborgs Andreas Wihlborg fick U21-debutera med ett inhopp i den 80:e minuten.
Ola Toivonen och Marcus Berg byttes in på topp i den 80:e minuten och det blev en ordentlig injektion i det svenska spelet. Mycket talar väl för att de fins med i startelvan mot Tyskland på tisdag.
LAT-SWE7 september, kl 13.00 (12.00 svensk tid)
Daugava-stadion, Riga
Lettland-Sverige 2-4 (1-1)
0-1 (21') Robert Åhman Persson, 1-1 (28') Aleksandrs Solovjovs, 2-1 Artjoms Rudnevs (65'), 2-2 (79') Sebastian Castro-Tello, 2-3 (86') Sebastian Castro-Tello, 2-4 (90+2) Ola Toivonen.
Sverige:  1 Alexander Hysén - 2 Tom Siwe (15 Andreas Wihlborg 80'), 3 Mattias Bjärsmyr [K], 4 Per Karlsson, 5 Martin Olsson - 6 Robert Åhman Persson (13 Mikael Lustig 68') - 7 Sebastian Castro-Tello, 8 Denni Avdíc, 9 Christer Youssef (18 Marcus Pode 80') - 10 Johan Oremo (19 Ola Toivonen 80'), 11 Emra Tahirovic (20 Marcus Berg 80').

Ersättare, ej inbytta:
12 Johan Dahlin - 14 Amar Muharemovic, 16 Jesper Westerberg. På läktaren: 17 Labinot Harbuzi (lätt skadekänning)
Svensk varning: 7 Sebastian Castro-Tello (54')

Lettland: 20 Maksims Uvarenko - 13 Vadims Gailus, 4 Sergejs Kožans (5 Jevegnijs Kazura 63'), 3 Arturs Silagailis, 25 Vladislavs Gabovs (6 Dmitrijs Šiļuks 69') - 24 Vadims Žujlevs (17 Ritus Krjauklis 46'), 7 Vitalijs Smirnovs [K], 23 Igors Kozlovs, 10 Aleksandrs Solovjovs (14 Olegs Laizans 46') - 11 Ivans Lukjanovs (16 Artjoms Rudnevs 46'), 19 Edgars Gauračs (18 Olegs Malašenoks 46')
Ersättare, ej inbytt: 1 Jevgenijs Sazonovs.
Lettisk varning: 11 Ivans Lukjanovs (20')
Domare: Andris Treimanis, Koldiga (Lettland) Assisterande domare: Janis Pukijans, Riga (Lettland) och Arnis Lemkins, Pukums (Lettland). Fjärdedomare: Adolfs Supe, Riga (Lettland).

11 september 19.30
Malmö Stadion
Sverige-Tyskland
 
Domare: Pavel Kralovec, Tjeckien. Ass.domare: Patrik Filipek & Emil Ubias, båda Tjeckien. Fjärdedomare: Peter Martinsson, Sverige.
Viasat Sport Matchen sänds i Viasat Sport

Fyra debutanter från start mot Lettland
Tre tunga återbud
Sveriges trupp
Lettlands trupp (extern länk)
Tysklands trupp
Biljetter