U21 herr: Tysk chockstart räckte till seger

Sverige fick en mardrömsstart i kvällens träningslandskamp mot Tyskland. Efter sex minuter lyste siffrorna 0-2 på storbildsskärmen på Malmö stadion. Det svenska laget samlade sig dock och arbetade sig in matchen.
I andra halvlek var både anfalls- och försvarsspel bättre. Ola Toivonen reducerade till 1-2 på straff och Sverige hade också 2-2 inne i slutsekunderna, men målet dömdes bort pga offside.
- Vi möter ett lag av högsta europeiska toppklass och jag är stolt över att killarna kan resa sig efter den mardrömsstarten, kommenterade förbundskapten Jörgen Lennartson efter matchen.
Mesut Özil håller undan för Robert Åhman Persson.Tyskland inledde matchen i ett tempo som den här årskullen U21:or inte mött tidigare. Det svenska laget praktiserar zonförsvar enligt känt mönster, men hann den här gången aldrig in i press och rätt försvarspositioner under den första halvtimmen.
Tyskarna trillade boll vackert och gjorde två snabba mål i den femte och sjätte matchminuten. Det första målet föregicks av en kommunikationsmiss mellan svenske målvakten Johan Dahlin och mittbacken Mattias Bjärsmyr, vilket gav Rouwen Hennings fritt fram att skicka in 1-0 i burgaveln.
Och innan speakern på Malmö stadion hunnit ropa ut 1-0 hade tyskarna fyllt på med 2-0 genom Baris Özbek.
Svenskarna arbetade sig in i matchen mer och mer ju längre halvleken led och under den sista kvarten fick svenskarna till några farligheter. Samtidigt måste vi också påpeka att tyskarna skapade flera heta lägen att göra 3-0. Tre gånger spelade de sig fram längs kanterna och fram till öppna lägen efter passningar snett inåt bakåt. Johan Dahlin räddade dock spänningen i matchen med sina räddningar.
- Lite tråkigt att de får två såpass billiga mål. Vi fick backa ner ett steg och börja om och jag tycker att vi fick ordning på spelet efter ett tag, sade lagkapten Mattias Bjärsmyr i pausen.
Christer Youssef gjorde ett kvitteringsmål - men det vinkades av för offside. Av TV- repriserna att döma såg Youssef ut att vara onside.I den andra halvleken tog Sverige vid där man slutade den första, med bättre organisation i försvarsspelet och ett snabbare och mera vägvinnande anfallsspel. Dessutom klev spelarna in ordentligt i närkamperna på ett sätt som annars inte är så vanligt i träningslandskamper.
Sebastian Castro-Tello och Mikael Lustig kom flera gånger fram på högersidan och efter ett inlägg från Lustig drogs Johan Oremo ner när han tog emot bollen med straff som följd. Ola Toivonen slog säkert in straffen högt upp i det högra hörnet. Tyske målvakten Florian Fromlowitz var chanslös, trots att han gick åt rätt håll.
Sverige pressade sedan på för att försöka få till en kvittering. Flera lägen skapades och på stopptid slog Christer Youssef in returen på Robert Åhman Perssons skott, men målet dömdes bort för offside.
Matchen som helhet hade två ansikten. Fullständig tysk dominans första halvtimmen - då en och annan på läktaren nog befarade ett tyskt målkalas - och riktig match resterande sextio minuter då de svenska spelarna kämpade hårt och stundtals spelade riktigt, riktigt bra.
- Spelarna visade oerhört bra moral och det är sådana här matcher, med riktigt tufft motstånd och högt tempo, som vi behöver spela för att komma väl föreberedda till slutspelet 2009, sade Jörgen Lennartsson efter matchen, samtidigt som han utdelade extra plus till Martin Olsson och Ola Toivonen.
Tyske förbundskaptenen Dieter Eilts var mycket nöjd med sina mannars spel i den första halvleken.
- Mina spelare visade upp ett underbart kombinationsspel och jag tycker vi var helt dominanta före paus, kommenterade han efter matchen.
Eilts hade tänkt spara meriterade Ashkan Dejagah och Marc-André Kruska, men bytte in även dem i mitten av andra halvlek för att försöka få hejd på svenskarna.
Marcus Berg utgick strax före pausvilan sedan han liggande träffats av en medspelares knä i huvudet. Berg har med största sannolikhet ådragit sig en hjärnskakning och har tagits till sjukhus för observation. En mera precis bedömning av hans status kommer att göras på onsdag förmiddag.
SWE-GER11 september, kl 19.30
Malmö stadion
Sverige-Tyskland 1-2 (0-2)
0-1 (5') Rouwen Hennings, 0-2 (6') Baris Özbek, 1-2 (76' str) Ola Toivonen.
Sverige:  1 Johan Dahlin - 2 Mikael Lustig, 3 Mattias Bjärsmyr [K], 4 Per Karlsson, 5 Martin Olsson - 6 Robert Åhman Persson - 7 Sebastian Castro-Tello, 8 Denni Avdíc (17 Christer Youssef 86'), 9 Jesper Westerberg (16 Rasmus Elm 73') - 10 Ola Toivonen, 11 Marcus Berg (18 Johan Oremo 45+1).
Ersättare, ej inbytta: 12 Alexander Hysén - 13 Andreas Wihlborg, 14 Amar Muharemovic, 15 Tom Siwe, 19 Emra Tahirovic.

Svenska varning: 10 Ola Toivonen (42')
Tyskland: 12 Florian Fromlowitz - 2 Andreas Beck, 29 Daniel Schwaab, 25 Fabian Schönheim (6 Dennis Aogo 46'), 18 Dennis Grote - 33 Marco Marin, 16 Baris Özbek (22 Marc-André Kruska 63'), 17 Mesut Özil (26 Jan Rosenthal 46'), 19 Eugen Polanski [K] (9 Ashkan Dejagah 63'), 8 Chinedu Ede - 11 Rouwen Hennings (3 Sebastian Boenisch 46').
Ersättare, ej inbytt: 1 Manuel Neuer.
Tyska varningar: 19 Eugen Polanski (36'), 26 Jan Rosenthal (69')

Domare: Pavel Kralovec, Tjeckien. Ass.domare: Patrik Filipek & Emil Ubias, båda Tjeckien. Fjärdedomare: Peter Martinsson, Sverige.
Publik: 1.576
Berg och Toivonen på topp mot Tyskland
Sen vändning mot Lettland
Fyra debutanter från start mot Lettland
Tre tunga återbud
Sveriges trupp
Lettlands trupp (extern länk)
Tysklands trupp
Biljetter