U21 herr: Svensk förlust mot Irland

Trots stort bollinnehav och en mängd målchanser föll Sverige med 2-3 mot Irland i träningslandskampen på Studenternas i Uppsala. Johan Oremo och Pontus Wernbloom var svenska målskyttar, men det räckte inte då irländarna lyckades få in tre bollar bakom Pär Hansson i det svenska målet. Målskyttar för Irland Stephen Quinn, Alan Sheehan och Aidan Downes.
- Tråkigt med uddamålsförlust i en match som vi känner att vi borde vunnit, kommenterade förbundskapten Jörgen Lennartsson efter matchen.
Owen Garvan försöker störa Marcus Bergs skottförsök.Sverige dominerade spelmässigt i den första halvleken. Trots blåst och blöt plan fick Sverige till ett bra och vårdat passningsspel på mittfältet.
Trots detta tog Irland något överraskande ledningen i den 11:e minuten. En passning mellan svensk ytter- och innerback nådde Stephen Quinn, som överlistade Pär Hansson.
Sverige skapade flera heta lägen under halvleken och särskilt minns vi en situation efter en dryg halvtimme där först Johan Oremo träffade stolpen och sedan Marcus Berg satte returen i ribban.
- Jag är nöjd med en hel del i vårt anfallsspel. Vi skapar säkert tio bra målchanser i matchen, men är inte tillräckligt effektiva i avsluten, menar Jörgen Lennartsson.
Johan Oremo kvitterade till 1-1 i början av den andra halvleken. På passning från Robert Åhman-Persson drev Marcus Berg mot det irländska målet. Hans skott räddades av Stephen Henderson, men Johan Oremo kunde slå in returen.
Om Sverige visade upp en provkarta på missade chanser var irländarna desto mer effektiva. Alan Sheehan nickade 1-2 när han med pannan mötte ett inlägg som gick över den svenska backlinjen.
1-3 kom efter en snabb omställning där Aidan Downes, efter ett misslyckat svenskt försvarsingripande, kunde lyfta bollen över Pär Hansson, som inte nådde bollen ordentligt.
- Vårt försvarsspel är alldeles för dåligt vissa stunder och vi gör också några individuella misstag, konstaterar Lennartsson.
Sverige gjorde fyra byten under den andra halvleken. Två av inhopparna var inblandade i reduceringsmålet till 2-3. Målet kom efter ett vackert anfall där Rasmus Elm spelade fram Mikeel Lustig på högerkanten, som med ett fint inlägg nådde Pontus Wernbloom som kastade sig fram och nickade bollen i mål.
Rasmus Elm gjorde sin riktiga U21-debut och gjorde en stark insats på mittfältet. Även hemmasonen (Bälinge) Robert Åhman-Persson var stark i sin defensiva roll på mittfältet. Han hade även ett par riktigt farliga nickar som de irländska målvakterna (byte i paus) hade stora problem att styra undan.
- Jag är missnöjd med resultatet i den här matchen, men det finns ändå en del positiva saker att ta med sig. Och det var en match med högt tempo och bra intensitet, som det alltid blir när man möter Irland, avslutar Jörgen Lennartsson.
På tisdag får Sverige chansen att revanschera sig då det är ny träningslandskamp, den här gången borta mot Belgien. Gif Sundsvalls Mikael Lustig lämnar truppen för att koncentrera sig på slutspurten i Superettan och ersätts av Åtvidabergs Per Karlsson till den matchen.
SWE-IRL12 oktober, kl 18.30
Studenternas IP, Uppsala
Sverige-Irland 2-3 (0-1)
0-1 (19') Stephen Quinn, 1-1 (54') Johan Oremo, 1-2 (62') Alan Sheehan, 1-3 (71') Aidan Downes, 2-3 (81') Pontus Wernbloom.
Sverige: 1 Pär Hansson - 2 Tom Siwe (14 Mikael Lustig 64'), 3 Mattias Bjärsmyr [K], 4 Gustav Svensson, 5 Andreas Wihlborg - 6 Robert Åhman-Persson, 7 Sebastian Castro-Tello, 8 Rasmus Elm, 9 Christer Youseff (17 Emir Bajrami 64') - 10 Marcus Berg (18 Ola Toivonen 75'), 11 Johan Oremo (19 Pontus Wernbloom 75').
Ersättare, ej inbytta: 12 Johan Dahlin - 13 Jesper Westerberg, 15 Mathias Unkuri, 16 Denni Avdic.
Varning Sverige: 6 Robert Åhman-Persson (90'+2)
Irland: 1 Darren Randolph (16 Stephen Henderson 46') - 2 Eddie Nolan (14 Seamus Coleman 59'), 4 Michael Spillane, 5 Darren O'Dea [K], 3 Stephen O'Halloran - 6 Patrick Cregg, 8 Owen Garvan (15 Alan Power 46'), 11 Stephen Quinn (12 Alan Sheehan 46'), 7 Jim O'Brien (17 Alan Judge 69') - 9 Aidan Downes, 10 Anthony Stokes.
Ersättare: Alla inbytta.
Varning Irland: 16 Stephen Henderson (79').
Domare: Tomas Mikulski, Polen. Assisterande domare: Piotr Saczuk och Kinga Seniuk, båda från Polen. Fjärdedomare: Daniel Wärnmark, Sverige (Knivsta).
Publik: 1.813.
Avslut: 16-8. Avslut på mål: 9-6. Hörnor: 8-0. Frisparkar: 15-15. Bollinnehav: 52-48. Offside: 1-8.

Sveriges trupp
Irlands trupp