Herr: Fin start på landslagsåret

Med nio debutanter i spel besegrade Sverige Costa Rica. Samuel Holmén blev segerskytt framspelad av Behrang Safari i andra halvlek.

Matchen på Ricardo Saprissa var avsedd att bli en stor tack-och-adjö-föreställning för hemmaprofilen Paulo Cesar Wanchope. 31-åringen som redan avslutat klubblagsspelet i USA gavs nu tillfället att bli hyllad av hemmapubliken.
I den 33:e minuten byttes idolen ut till stående ovationer och märkligt nog blev det även signalen till Sverige att ta över greppet om matchen.
Inledningen hade varit lite trevande. Sverige spelade i en kraftig medvind och de långa bollarna stack lätt iväg på det stumma konstgräset.
- Man vågar inte trycka till den, det är lite svårt att spela. Men med tanke på förutsättningarna tycker jag vi gjort en bra första halvlek, menade kapten Anders Svensson till TV4 i halvtid innan han klev av och lämnade plats för dagens sjätte svenska debutant Andreas Dahl.
Prica var så nära att ge Sverige ledningenSamuel Holmén hade en fot eller huvudet med i de bästa svenska lägena före paus. Han och Fredrik Stoor stod bakom det jätteläge som uppstod fem minuter före vilan när en helt frispelad Rade Prica bara hade att rulla in bollen men placerade den utanför vänsterstolpen.
Några minuter senare var det Stefan Ishizaki som fint hittade in till framstormande Holmén men González i hemmamålet svarade för en kvalificerad räddning.
I slutändan kunde det ändå ha blivit hemmalaget som gått till pausledning. På tilläggstid piskade Centeno ett fint skott i Wilands högra stolpe och ut.
Ishizaki gratulerar Holmén till segermåletDet blev till slut Samuel Holmén som välförtjänt fick spräcka nollan på Ricardo Saprissa. Ex-elfsborgaren höll sig framme när debutanten Behrang Safari fullföljt på vänterkanten och Samuel kunde från nära håll trycka in ledningsmålet under González.
Därefter blev det mer Costa Rica och Wanchopes ersättare Victor Nuñez prickade Wilands ribba.
Sverige bytte friskt och med maximala antalet byten, sex, fick nio spelare begå landslagsdebut denna afton. Det var inspirerade insatser över hela linjen som gav Sverige en fin start på landslagsåret 2008. Svenskarna är kvar i San José under måndagen innan det bär vidare till USA på tisdag och match där kommande lördag.
Assisterande förbundskaptenen Roland Andersson var nöjd med det mesta utom matchstarten.
- Det var lite försiktigt, lite för ängsligt i början men sedan vågade vi släppa loss, sa Roland till TV4 och fortsatte:
- Det blev ett test av vårt försvarsspel, nästan som man kunnat önska. De hade boll mycket och vi fick flytta. Vi har välväxta pojkar som går in och visar rätt attityd.
Matchvinnaren Samuel Holmén var också nöjd efteråt.
- Tycker vi gjorde en bra match, så klart att det märks att vi är i försäsong allihop. Det tar lite längre tid att återhämta sig efter en löpning men det blir bättre hela tiden.
Costa Rica-Sverige13 januari 16.15
Estadio Ricardo Saprissa, San José
Costa Rica-Sverige 0-1 (0-0)
0-1 (49) Samuel Holmén
Sverige: 1 Johan Wiland - 2 Fredrik Stoor, 3 Mattias Bjärsmyr (K 46-), 4 Suleyman Sleyman (14 Peter Larsson, 71), 5 Behrang Safari (15 Oskar Rönningberg, 68) - 6 Louay Chanko (16 Daniel Andersson, 68) - 7 Stefan Ishizaki (17 Niclas Alexandersson, 68), 8 Anders Svensson [K -45] (19 Andreas Dahl, 46), 9 Samuel Holmén - 10 Rade Prica (20 Johan Oremo, 68), 11 Dusan Djuric.
Ersättare, ej inbytta: Rami Shaaban - Mikael Lustig, Viktor Elm, Pontus Wernbloom.
Ej på bänken: Andreas Johansson (sjuk).
Costa Rica: 23 Ricardo González - 3 Victor Cordero, 2 Jervis Drummond, 17 Gabriel Badilla, 20 Roy Myrie (5 Marvin Angulo, 71), 15 Junior Díaz, 8 José Luis López, 10 Wálter Centeno, 11 Rónald Gómez (13 Alejandro Alpízar, 55), 7 Alonso Solís (16 Allan Alemán, 80), 9 Paulo Wanchope (21 Víctor Núñez, 32).
Varningar: S: Holmén. CR: Díaz.
Domare: Carlos Batres, Guatemala. Ass.domare: Hermenerito Leal & Cesar Ruano Aroche, båda Guatemala. Fjärdedomare: Hugo Cruz, Costa Rica. Publik: 8.000.
TV4 Matchen sändes i TV4

Sveriges trupp