Herr: Historia för USA, mållöst för Sverige

USA fick skriva historia med seger i sin 500:e landskamp, och veteranen Landon Donovan blev dessutom bäste målskytt genom tiderna i landslaget. I svenska historieböcker fanns lite annat än två debutanter att skriva in.

USA gick ut och satte tonen från start inför hemmapubliken på Home Depot Center, och visade betydligt mer energi, agressivitet och vilja än Sverige.
Ledningsmålet för kom efter en kvart på hörna från Brad Davis. Rami Shaaban reflexräddade nicken från Pat Noonan, men på returen var mittbacksdebutanten Eddie Robinson först framme och rensade upp bollen i krysset.
USA dominerade det mesta av spelet första halvtimmen, men skapade få heta chanser förutom de fasta situationerna. Sverige saknade inte egna chanser i den första halvleken, både Rade Prica och Pontus Wernbloom hade bra avslut på mål - men USA:s målvakt Guzan stod alltid ständigt placerad.
Donovan behöll matchbollen efter sitt mål.Sverige inledde andra halvlek betydligt bättre än första - men fick en straff emot sig nästan direkt. Landon Donovan tog hand om straffsparken och skrev in sig i historieböckerna med sitt 35:e landslagsmål för USA.
- Svårt när man kommer ut i andra halvlek och får en sån straff emot sig, jag vet inte var han hittar den riktigt. 2-0 dödar matchen lite, sade lagkaptenen Daniel Andersson till TV4.
Upprinnelsen till straffen kom när Peter Larsson gav bort bollen på mittplan, och den påföljande kontringen slutade i en 50-50 situation mellan Bjärsmyr och inhopparen Altidore där domaren blåste straff för kombinationen av tackling och lätt tröjdragning.
Mikael LustigAndra halvleks bästa svenska möjlighet hade Viktor Elm som fick till en bra nick på inlägg från Mikael Lustig, men Guzan hann ned till stolproten och räddade. Sverige förblev mållöst i en stundtals fysisk match med åtta gula kort.
- Dom spelar alltid aggressivt, det är tufft men schyssta tag därute, betygsatte Niclas Alexandersson i halvtid.
Mikael Lustig och Viktor Elm gjorde landslagsdebut, och bägge hörde till kvällens glädjeämnen med frejdiga insatser. Lustig var dock sträng i betygsättningen av sig själv.
- Första femton är vi inte med i matchen, och för egen del är det katastrof. Det kändes så i alla fall, man ville så mycket och så får dom in 1-0... Man var ju taggad, men sen blir det som det blir. Man slår bort nån passning, men... Det var bara att jobba sig in i det därifrån. Men det var väl en OK debut, det var jäkligt roligt i alla fall, sade Lustig till TV4 efter matchen.
Matchens andre debutant Viktor Elm byttes in i halvtid.
- Det var roligt! Vi gjorde inte vår bästa match kanske, men det var riktigt kul att spela, sade Viktor Elm.
Sammanlagt har elva spelare gjort landslagsdebut på årets januari-turné, återstår att se vilka som finns med när Sverige möter Turkiet i Istanbul 6 februari.

USA-Sverige19 januari 17.30 (20 jan, 02.30 svensk tid)
Home Depot Center, Carson
USA-Sverige 2-0  (1-0)
1-0 Eddie Robinson (15'), 2-0 Landon Donovan, straff (48')

Sverige:
1 Rami Shaaban - 2 Mikael Lustig, 3 Mattias Bjärsmyr, 4 Peter Larsson, 5 Oscar Rönningberg (15 Behrang Safari 61')- 6 Daniel Andersson (K) - 7 Niclas Alexandersson (18 Viktor Elm 46'), 8 Anders Svensson, 9 Andreas Johansson (16 Samuel Holmén 61') - 10 Rade Prica (20 Johan Oremo 61'), 11 Pontus Wernbloom (19 Andreas Dahl 78').
Ersättare, ej inbytta: 12 Johan Wiland - 14 Suleiman Sleyman, 13 Fredrik Stoor, 21 Louay Chanko, 17 Stefan Ishizaki.
USA: 18 Brad Guzan - 15 Drew Moor, 6 Ramiro Corrales, 8 Eddie Robinson (16 Michael Parkhurst 46'), 12 Jimmy Conrad (7 Clarence Goodson 46') - 13 Ricardo Clark, 10 Landon Donovan (23 Jeremiah White 81'), 19 Maurice Edu, 22 Brad Davis (26 Sacha Kljestan 72') - 11 Pat Noonan (17 Chris Rolfe 63'), 20 Taylor Twellman (14 Josmer Altidore 46').
Varningar, Sverige: Rade Prica (27'), Mattias Bjärsmyr (47'), Andreas Johansson (60'), Peter Larsson (81'), Behrang Safari (90').
Varningar USA: Drew Moor (46'), Ricardo Clark (65'), Sacha Kljestan (90').
Domare: Mauricio Navarro, Kanada. Ass.domare: Hector Vergara & Joe Fletcher, båda Kanada. Fjärdedomare: Baldomero Toledo, USA. Publik: 14.878.
Skott: 7-10, varav på mål: 5-4. Hörnor: 4-9. Frisparkar: 17-23. Offsides: 3-3.
TV4 Sport Matchen sändes i TV4 Sport

Sveriges trupp