Dam: Äntligen seger mot Norge

Kristin Hammarström räddade en straff och höll nollan i debuten. Med mål av Schelin och Landström bröt svenskorna en svit på åtta matcher utan seger mot Norge.

Träning inför matchen mot Norge. Lisa Dahlkvist, Linda Sembrant, Malin Levenstad och Nilla Fischer tar del av förbundskaptenernas instruktioner. (Foto: C.Sandell)

Sedan i september 2000 (seger med 2-1 i Australien inför OS) hade Sverige radat upp åtta matcher utan seger mot Norge, varav fyra oavgjorda och fyra förluster. Men på Cypern var det dags för sviten att brytas.
- Det var en spelmässigt jämnt idag, även om jag tycker att vi var lite tydligare i vårat spel och skapade någon chans mer sett över hela matchen, säger förbundskapten Thomas Dennerby.
- Det var ingen orättvis seger, men 1-0 eller 2-1 kanske hade speglat matchen lite bättre.

Det blåste halv storm på planen, och med vinden i ryggen öppnade Norge klart bäst. Sverige sattes under hög och hård press första 20 minuterna, och med tanke på vinden var det enda möjliga alternativet att spela sig ur pressen med bollen längs marken. Försök till höga bollar blev mest hängande i luften, och det blev en relativt chansfattig halvlek.

Det enda målet kom efter en kvart, i ett av Sveriges korta motanfall. Frida Nordin slog en frispark in i straffområdet, där Nilla Fischer gick upp i läge för att nicka in bollen. Den norska försvararen var på efterkälken, och valde att lösa situationen med en rejäl tvåhandsknuff i ryggen på Fischer.
Domaren tvekade inte, och Lotta Schelin gjorde inget misstag vid straffsparken.

Resten av halvleken handlade mest om ställningskrig, vinden, och en norsk straffspark - som dock målvaktsdebutanten Kristin Hamarström räddade. Straffen var bra slagen men Hammarström slängde sig helt rätt högt och till vänster, och lyckades dessutom tippa undan bollen.

I andra halvlek spelade Sverige med den starka vinden i ryggen, och tog följdaktligen över spelet. Jessica Landström bröt sig loss på djupet, och fastställde slutresultatet till 2-0 med drygt 20 minuter kvar att spela. Sverige hade ytterligare ett mål inne, men det dömdes bort.
Sverige gjorde tre planerade byten i halvtid, att det till slut blev hela åtta byten i matchen var inte planerat utan berodde på att spelare fick småskavanker i slutskedet av matchen.

Sammantaget har förbundskapten Thomas Dennerby mycket att glädjas över efter veckan på Cypern. Två segrar med 2-0 mot femman och tian på världsrankingen - och det med en ung trupp där ett antal normalt tongivande spelare fått ledigt.
- Skönt att hålla nollan, och skönt när forwards gör mål. Lotta Schelin nätar ju för femte matchen i rad idag, och det är ju inget dåligt motstånd hon har gjort målen på heller (Nordkorea, Danmark x2, England och Norge), säger Dennerby.
- Så är det förstås kul när dom unga spelarna kommer in och tar för sig så här, och ställer frågan till dom äldre spelarna.

Tre spelare gjorde landslagsdebut mot Norge: Kristin Hammarström, Anna Lindblom och Malin Levenstad. Tisdagens tre debutanter Lisa Dahlkvist, Maria Nordbrandt och Linda Sembrant fick alla speltid även i denna match.
Nästa anhalt för damerna är Algarve Cup i början av mars.

SWE-NOR16 feb kl 14.00
Paralimini Municipal Stadion Tasos Markos
Sverige-Norge 2-0 (1-0)
1-0 Lotta Schelin (16', str), 2-0 Jessica Landström (68')

Sverige:
21 Kristin Hammarström (12 Sofia Lundgren 46') - 16 Anna Paulson (19 Anna Lindblom 46'), 2 Malin Levenstad, 4 Charlotte Rohlin, 13 Frida Östberg (6 Sara Thunebro 46') - 15 Linda Sembrant (5 Maria Karlsson 64') - 18 Nilla Fischer [K] (7 Sara Larsson 89'), 11 Johanna Almgren (20 Lisa Dahlkvist 85'), 17 Frida Nordin (9 Maria Nordbrandt 64') - 8 Lotta Schelin, 10 Jessica Landström (14 Madelaine Edlund 71').
Ersättare, ej inbytta: 1 Hedvig Lindahl - 3 Stina Segerström.
Norge: Ingrid Hjelmseth - Madeleine Giske (Lise Meistad 70'), Runa Vikestad, Ane S. Horpestad, Gunhild Følstad - Marie Knutsen, Kristine Lindblom (Ingvild Stensland 63'), Lene Storløkken (Kristin Lie 65') - Leni Kaurin, Solveig Guldbrandsen, Isabell Herlovsen (Elise Thorsnes 63').
Publik: 300
Domare: Kapitanis Costas, Cypern.

Kristin vaktar målet mot Norge
Lotta Schelin sänkte England
Debut för Lisa Dahlkvist mot England
Sveriges trupp