Herr: Mållöst på Inönü

Turkiet och Sverige spelade 0-0 på Inönü-stadion i Istanbul. Debutanterna Larsson och Berg spelade hela matchen.
- Riktigt trevligt att se dom, berömde assisterande förbundskapten Roland Andersson.

Sebastian Larsson på språng mot Servet Cetin.EM-klara Turkiet (rankade 16 i världen) mönstrade sin i princip starkaste trupp inför matchen, medan Sverige lät tongivande spelare som Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg vila.
Sverige startade matchen med två rena debutanter i Sebastian Larsson (22 år) och Marcus Berg (21 år), samt Fredrik Stoor (23 år) med en tidigare landskamp. Men det syntes ingen nervositet på planen, meriterade motståndare och engagerad hemmapublik till trots.
- Internationell fotboll är alltid lite annorlunda. Fruktansvärt många duktiga spelare, det gäller att smälta in i det så fort som möjligt. Men man får bra hjälp av dom andra killarna, så jag tycker väl det var godkänt, säger Sebastian Larsson ödmjukt.
Förbundskapten Lagerbäck menade dock på att Turkiet borta var en betydligt tuffare debutlandskamp än vad som normalt är fallet. Samtidigt var han inte överraskad över att de unga stått upp så pass bra:
- Det har man väl känt de här dagarna. Och så har vi pratat mycket om värdet av att våga. Men de här killarna är ju inte så oerfarna, de spelar inför 30-50.000 i klubblagen.
- Det var definitivt ingen som försämrade sina chanser att nå EM-truppen ikväll, säger Lagerbäck om bland annat Stoor ("släpper ingen bakom sig"), Berg ("bra arbetsinsats och klarar av ett par bra individuella prestationer") och Larsson ("visar skicklig spelförståelse och jobbar hårt för laget").
Sverige inledde matchen bäst. Men det skapades ändå få riktigt heta målchanser i matchen, avsluten kom i allmänhet på distansskott från någon av planens tre mest skottvilliga spelare; Kennedy Bakircioglü, Kim Källström eller turken Nihat Kahveci.
Kennedy Bakircioglü tog skott.Just Kennedy Bakircioglü hade två fina möjligheter i första halvlek, men fick inte riktigt till ett förlösande mål. Bästa läget kom efter Marcus Bergs fina förarbete från kanten där Kennedy fick skottläge och hann värdera om han skulle placera eller satsa med vristen. En täckande turkisk back gjorde att Kennedy valde träff med kraft men det tunga skottet smet utanför stolpen.
Lagerbäck, som var nöjd med matchen totalt sett, tyckte ändå att man gett bort boll lite för mycket i uppspelsfasen när man brutit i första halvlek.
- Vi blev kvar i våra positioner men vi pratade om det i halvtid och jag tycker det blev bättre i andra.
I defensiven fungerade hela backlinjen bra, samtidigt som Andreas Isaksson gjorde en stabil insats i det svenska målet.
- Det kändes bra, vi står upp bra mot turkarna och gör en bra match defensivt. Sen tycker jag vi har nåt läge mer än dom framåt också, så jag tycker det var en bra match från vår sida.
Johan Elmander ersatte Markus Rosenberg i halvtid, och i andra halvlek fick Behrang Safari, Samuel Holmén och Matías Concha också chansen att visa upp sig.
- Det var en bra inventering kan man säga. En karaktärsfull, ordentlig och rejäl insats. Vi fick jobba hårt defensivt och pröva försvaret, alltid skönt att hålla nollan. Turkiet är ganska bra, så att vi sätter försvarsspelet känns bra. Tyvärr skapade vi inte så mycket framåt, men det får vi försöka lägga till nästa gång, summerade assisterande förbundskapten Roland Andersson.

6 februari 20.30
BJK Inönü-stadion, Istanbul
Turkiet-Sverige 0-0 (0-0)

Sverige:
1 Andreas Isaksson - 2 Fredrik Stoor (15 Behrang Safari 62'), 3 Daniel Majstorovic, 4 Petter Hansson (ass K), 5 Mikael Nilsson (13 Matías Concha 83') - 8 Anders Svensson (K) - 7 Sebastian Larsson, 6 Kim Källström, 9 Kennedy Bakircioglü (17 Samuel Holmén 73') - 10 Marcus Berg, 11 Markus Rosenberg (18 Johan Elmander 46').
På bänken: 12 Rami Shaaban - 14 Peter Larsson, 16 Andreas Dahl, 19 Dusan Djuric.
Turkiet: 23 Volkan Demirel - 18 Gökhan Gönül, 2 Servet Cetin, 4 Gökhan Zan, 3 Hakan Kadir Balta (16 Ugur Boral 46') - 5 Emre Belözoglu (K) (26 Mehmet Topal 77'), 7 Mehmet Aurélio - 22 Hamit Altintop (6 Mehmet Topuz 62'), 10 Yildiray Bastürk (14 Arda Turan 46'), 21 Halil Altintop (19 Mehmet Yildiz 46') - 8 Nihat Kahveci (20 Gökdeniz Karadeniz 86').
På bänken: 1 Rüstü Recber, 12 Serkan Kirintili - 9 Gökhan Ünal, 11 Tümer Metin, 15 Emre Asik, 25 Ibrahim Kas, 27 Caner Erkin, 28 Remzi Giray Kacar.
Publik: 20.000
Varningar: Mehmet Aurelio (36'), Gökhan Gönul (66'), Anders Svensson (67')
Domare: Paolo Tagliavento, Italien. Ass.domare: Massimiliano Grilli & Roberto Carrer, båda Italien.
TV3 Matchen sändes i TV3 och Radiosporten.


Två debutanter mot Turkiet
Första stegen mot EM
Lindgren ut - Dahl in
Sveriges trupp
Turkiets trupp