Dam: Förlust 0-2 mot världsmästarna

Tyskland fortsätter att gäcka Sverige. Vinst med 2-0 - trots att svenskorna stod för en bra match.
- Det är aldrig roligt att förlora, även om Tyskland är ett bra motstånd, säger besvikna målvakten Kristin Hammarström.
Tyska mittbacken Annike Krahn tar hand om Hanna Ljungberg.Just Hammarström kom att få en central roll i matchen. Dock inte från början, då hon inte hade så mycket att göra.
- Vi spelade riktigt bra i början av första halvleken. Vi stod upp bra och kontrollerade spelet, konstaterar hon.
Lika fullt fick hon plocka ut en boll ur nätet bakom sig efter tjugofem spelade minuter. Målchansen uppstod just efter att Sverige drabbats av två skador inom loppet av några minuter. Först var det Charlotte Rohlin som åkte på en smäll, sedan Nilla Fischer. Fischer stod på sidlinjen och väntade på att få komma in på plan när Tyskland slog till.
- Det var ett moment då det hände mycket vid sidlinjen, då jag skickade spelare för att värma upp på grund av skadorna. Så jag hinner inte riktigt se vad som händer, säger förbundskapten Thomas Dennerby.
Men Kristin Hammarström, hon fick se allt från första parkett, då tyskan Sandra Smisek nås av ett instick genom backlinjen och iskallt lägger bollen över en utrusande Hammarström.
- Kanske att jag la mig ner för tidigt, funderar Hammarström, som senare i matchen återigen skulle ställas mot Smisek.
Med endast fem minuter återstående av ordinarie matchtid, och med resultatet 1-0, blir Johanna Almgren helt fri med tyska målvakten Nadine Angerer. Men hon lägger bollen strax utanför hennes vänstra stolpe.
Minuten senare kommer Tyskland i ett anfall. Sandra Smisek nås av en genomskärare och är ensam med Kristin Hammarström, som kommer ut. Hammarström når inte bollen, men touchar Smisek som snubblar till och kommer ur vinkel. Huvuddomaren tvekar inte en sekund, utan signalerar för straff.
- Jag tar beslutat att gå ut och det blir en fifty-fifty-situation. Jag är på henne lite lätt, men hon står ju på benen. Domaren blåser väl för straff för att hon hamnar i obalans, men jag tycker inte att den är solklar. Visst, jag är den sista utposten, men jag har gjort värre saker och det har inte blivit straff, säger Hammarström.
Birgit Prinz sätter 2-0 på straff bakom Kristin Hammarström.Men straff blev det och Tysklands storstjärna Birgit Prinz kliver fram till straffpunkten. Straffen går i Hammarströms högra stolpe och in. 2-0 och matchen var definitivt avgjord.
- Jag gick i alla fall åt rätt håll. Men det var en jäkligt bra slagen straff.
Tyskland hade inte fler målchanser än Sverige. Men det hela handlade om effektivitet. En faktor som Sverige inte har lyckats med speciellt bra under Algarve cup.
- Vi måste bli bättre i sista tredjedelen av spelet. Det är lugnt och bra dit, men när vi ska till avslut blir vi lite för heta och stressade, säger Kristin Hammarström.
I och med ineffektiviteten blev det alltså inte heller något mål eller vinst mot Tyskland för Sverige. Men snart, då ska den där vinsten komma.
- Spelarna känner att det bara är små marginaler som avgör. De är inte ens ett bättre fotbollslag än oss. För eller senare tar vi dom, säger Thomas Dennerby.
GER-SWE10 mars, 13.15 (14.15 svensk tid)
Estádio Municipal Villa Real Santo António
Tyskland-Sverige 2-0 (1-0)
1-0 (25') Sandra Smisek, 2-0 (86' str) Birgit Prinz.
Sverige: 21 Kristin Hammarström - 4 Anna Paulson, 7 Sara Larsson, 19 Charlotte Rohlin, 6 Sara Thunebro - 18 Nilla Fischer - 15 Therese Sjögran (17 Johanna Almgren 71'), 11 Victoria Svensson [K] (14 Josefine Öqvist 59'), 5 Caroline Seger (13 Frida Östberg 71') - 10 Hanna Ljungberg (20 Frida Nordin 77'), 16 Jessica Landström (8 Maria Aronsson 59').
Ersättare, ej inbytta: 1 Hedvig Lindahl - 2 Karolina Westberg, 3 Stina Segerström, 9 Therese Lundin.
På läktaren: 12 Sofia Lundgren.
Svenska varningar: Sara Larsson (40'), Nilla Fischer (68')
Tyskland: 21 Silke Rottenberg (1 Nadine Angerer 74') - 2 Kerstin Stegemann, 5 Annike Krahn, 17 Ariane Hingst, 4 Babett Peter - 25 Isabell Bachor (20 Petra Wimbersky 78'), 10 Renate Lingor (29 Lena Goessling 78'), 14 Simone Laudehr, 7 Melanie Behringer - 9 Birgit Prinz, 8 Sandra Smisek (16 Martina Müller 86').
Domare: Kirsi Savolainen, Finland. Publik: 500.

Djupledsspelet nyckeln till seger
Dansk revansch i Algarve Cup
Sju nya namn i startelvan mot Danmark
Schelin missar hela Algarve Cup
Hanna Ljungberg historisk
Finland inga problem för Sverige
Ljungberg och Lundin på topp mot Finland
Frågetecken för Schelin och Dennerby
Algarve Cup, resultat och spelschema
Sveriges trupp

Not:
Skribenten Elin Ala, till vardags sportjournalist på Norra Västerbotten, är med landslaget i Portugal som SSF-stipendiat.

Upplagt av: Elin Ala